bugün

Karabük yazmayın.
Gerizekali rehber hocanizin aklina uyarak meslek secmeyin rehber hocanizsan sadece siralama ve yerlesme konusunda yardim alin.
Muhondoslok yozmoyon diyenleri aldırmayın. Ayrıca mühendislik düşünenler bir mesaj uzağınızdayım
Gol olur derim. Yaz gelir bile.
ileride is imkanınızın çok olacağı ve aynı zaman da ilgili oldugunuz bi bölüm seçin. Mümkünse öğretmen olmayın artık yeter.
yurtdışından korkmayın ısırmaz en fazla 3-4 ay sürünürsünüz ama ileride çok işinize yarar.
Sivası yazmayın.
Kesinlikle 2 üniversite görmüş biri olarak söylüyorum vakıf üniversitelerinin bir çoğundan uzak durun çok isim vermeyeceğim fakat avcılar bölgesinde bir vakıf üniversitesinde okudum eğitimi çok iyi değildi açıkçası tabi ki daha kötüleri var ama ücret kalite kıyaslamasına bakılırsa iş görürdü ama yinede eğitim kalitesi gerçekten kötüydü fakat daha sonra yine vakıf üniversitesi olan Beykent üniversitesinde okudum buradaki eğitim ve eğitim kadrosu gerçekten beni çok tatmin etti imkanınız varsa tabikide Sabancı'ya koç'a gidin ama dediğim gibi Beykent üniversitesi gerçekten tatmin ediciydi tabiki her yerde olduğu gibi memnun olmayanlar buradada çıkacaktır ama ne istediğinizi bilin eğer ortam peşinde koşmak istiyorsanız her okulda mevcut ama iyi ama kötü eğitim istiyorsanız beykenti tavsiye ederim.

Not: bazı arkadaşlar burası özel üniversite herkesin burnu havada olur diye bi düşüncede olabilir fakat şunu söylemek isterim bu durum devlet okullarında bile var benim gördüğüm kadarıyla Avcılar'da ve Beykent üniversitesinde her kesimden insan var altında son model Mercedes'le gelende var aylık 300 tl ile geçinende o yüzden bu şekilde düşünmeyin.

Not 2: tercih yapmak istediğiniz üniversitenin mutlaka ve mutlaka instagramda öğrencilerin açmış olduğu paylaşım ve itiraf sitelerine bakın her kafadan bir ses çıkacaktır ama yinede genel bir bilgi almış olursunuz.

Tavsiye: eğer durumunuz müsaitse mutlaka yurtdışında okuyun ben şuan bütün gayretimle yurtdışını koşturuyorum Polonya, Bulgaristan, Amerika, Kanada, Rusya neresi olursa benim şuan ki aklım olsa direk yurtdışına okumaya giderdim çünkü mezun olduktan sonra asıl hayat başlıyor ve inanın hiçte kolay değil. Denklik olmasın önemli değil gelir denklik sınavına girersiniz ama yurtdışı tecrübesi size yurtiçinde çok daha iyi işler sunacaktır. Birde son olarak tıp ve hukuk bölümlerine yurtdışında gitmeyin çünkü tıp alanında denklik almak için bile Türkiye'de ki puanınızın Türkiye'de bir tıp fakültesine yetmiş olması şartı aranıyor, hukuk içinde gidip orda hukuk okursanız o ülkenin anayasasını öğrenmiş olursunuz ve buda tahmin edeceğiniz üzere bizdeki anayasadan çok daha farklı olacaktır.
tıp yazacaksanız fakülteyi araştırıp gidin. tıp zaten zor bi bölüm gereksiz kasıp size ekstra zorluk çıkaracak fakülteleri yazmayın. Ha bu arada "tıp okuyom ben yaaa!"
ilk maddem başlığa uyuşmayacak ama ben yine söyleyeyim.

1- Bölüm seçme durumuna gelirseniz lütfen bölümün derslerine bakın.
2- istediğiniz üniversitenin akademik kadrolarını inceleyin.
3- üniversitenin öğrencilerinden ve hatta mümkünse mezunlarından bilgi edinin.
4- üniversitenin olduğu yer oldukça önemli. Kendinizi geliştirebileceğiniz bir şehir olmasına özen gösterin.
5- eğer bölüm&ünivetsite&şehir kombinasyonlarından en ikisi sizi mutlu etmiyorsa lütfen üniversite tercihi yapmayın. Özellikle bölüm mutlu etmiyorsa.

Daha birçok var ama şimdilik bunlar geldi aklıma.
Ayrıca lütfen hazırlık okuyun. Ben okumadım çok pişmanım.
Yurtdışı Üniversitelerini düşünün. Özellikle Polonyayı araştırın. Tıp veya diş hekimliği için Bulgaristan düşünülebilir.
Eczacılık yazacaklar sorularınızı alabilirim.
burdur'da okuyan veya yaşayan ya da yakın zamanlarda gezmiş dolaşmış birisinden şehir adına bilgi almak isterim. pm atarsanız ya da beğenirseniz ben atabilirim.

edit:imla.
Diyelim sıralamanız çok iyi değil. Ama özelde tam burslu daha kötü bir bölüme yetiyor. Bu durumda özelde daha kötü bölümde tam burslu okuyun. 1. Sınıfın sonunda yatay geçiş yaparsınız.
Bir arkadaşım bu şekilde aydın üniversitesinde iibf deki bir bölümden hukuka geçti. Bi taneside beykentte makine mühendisi çıkacak.
Yatmayın iyi bir araştırma yapın. Bu konuda seçeceğiniz mesleğe yönelik en iyi üniversiteyi tercih edin.

Gelmez diye rast gele yerler yazmayın. Bakarsınız gelir, pişman olmayın.

Üniversitelerin özel açıklamaları bölümünü mutlaka okuyun. ileride hak iddia edemezsiniz.

Eğitim kalitesini mutlaka araştırın. Tamam özel üniversiteler mutlaka reklam yapıyor ama oraya girdikten sonra beklentilerinizi karşılayacak mı?

Okul rehberlik öğretmeni, dershaneler, il ve ilçelerde bulunan rehberlik araştırma merkezleri gibi yerler sizin için tercih robotları oluşturuyor. En azından bilgi sahibi olabilirsiniz.

imkânınız varsa tercih edeceğiniz yerleri gidip görün. internetten araştırma yapın. O bölüm hakkında yapılan yorumlar vardır mutlaka. Ama kötü gösterenler kadar iyi yönleri de olabilir.

Birilerinin baskısıyla okumayın. Dinleyin ama sonuçtan bu hayatı siz yaşayacaksınız. Onları da suçlamayın, belki de iyi olmanızı istiyorlar. Onları ikna etmeye çalışın.

Şehir, kampüs gibi yerler de önemli sayılır. Sonuçta hayatınızı geçireceğiniz yerler. Anadolu'daki birçok şehre gidip devamlı veryansın eden öğrenciler bulunmakta.

Kanka, iki veya dört sene ortam yaparız, demeyin. Kendinizi geliştirin. iki yıllık bazı bölümler dört yıllık bazı bölümlerden daha avantajlı olabiliyor.( Detaylı bir konu.) Yabancı dil eğitimi önemli. Eğer ileride yabancı dil mesleğinizde elzemse ihmal etmeyin.

Akademik kadro, yayın sayısı, üniversite, şehir, kampüs, sosyal imkanlar, barınma gibi konular da var. Ancak bir okulun eğitim kalitesi çok iyiyse zaten diğer konular bir şekilde halloluyor.
Mimar olun en guzel meslek. Cok havali bisey. Ben olamadim. Oldurmadilar siz olun.
iyi okumuşlardan ya da okumadan yürümüşlerden gelebilir akıl vermeler.

Acı ama gerçek:
Bu ülkede herhangi bir puan türünde -haydi insaflı davranıyorum- ilk otuz bine giremiyorsanız kendiniz dahil kimseye faydası olmaz tercihinizin. Esnaflığı da deneyebilirsiniz ama ne yazarsanız yazın başka bir meslek icra etmek için, sevdiğiniz işe yönelmek için dört yıllık bir gelişim evresi olarak bakın derim dıravdan katılacağınız yeni okulunuza.
tıp-diş hekimliği-eczacılık, mühendislik-öğretmenlik, hukuk-psikoloji gibi birbirinden alakasız meslekler arasında gidip geliyorsan, bu seneyi ne olmak istediğini düşünerek geçir ve seneye yeniden sınava gir. tercih listeni, sayısal lotoya çevirme. okuduğun haltın diplomasını alacağını ve onun sayesinde para kazanacağını unutma. adın, soyadın gibi sana yapışacak mesleğini sahiplenmen gerekecek. o yüzden tercihlerinde mesleğini seç, güzel üniversitelerden başla yazmaya. üniversite kadar, üniversitenin hangi şehirde olduğuna ve profesör sayısına da muhakkak göz at.

yazar notu : ailenin götünün dibinde okuma. özgür olabileceğin sayılı senelerin tadını çıkarmak adına ailenden, memleketinden biraz uzaklaş.
hukuk hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
hukuk -psikoloji ve pdr hakkında bilgiler verebilirim.
tıp ve hukuk harici okumayın. gidin daha gençken meslek öğrenin.

örneğin; kasaplık, laminnt parke ustalığı, aşçılık, pimapen ustası, boyacılık, oto sanayi ustalığı gibi meslekler öğrenin 4 yıl okuyacağınıza. sonra paraya para demeyin.
hacettepe üniversitesine gelin ama dikkat edin sincan kampüsü olmasın * .
Şırnak üniverstrsine gelin, güzel üniversite. Arada hocalar öğrencileri keleşle vurabilir ama kürt kızlarıyla orgy çok güzel oluyor.
puanınıza göre değil, hevesinize göre tercih yapın. ortam da önemli. 4-5 seneniz zindan hayatına dönmesin.
Evet arkadaşlar tek bir tavsiye var. En son referandumdaki evet çıkan illeri seçmiyoruz.