eğer şöyle harbi puanınız varsa öncelikle hedeflediğiniz bölümü seçin, mutlu olacağınız bölüm aynı zamanda, gitmek istediğiniz şehir, öncelikle uzak bir yer olmalı ki kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenin,(istanbul size yakınsa o başka tabi, orası bambaşka memleket)sonra gideceğiniz üniversitedeki öğretmenleri, üniversite olanaklarını da öğrenin, yurt olanaklarını, okulun yurda olan uzaklığı ve şehrin sosyal olanaklarını da öğrenin ona göre gidin ancak bunlar belli bölümler için geçerli olacaktır mesela; öğretmenlik, tıp gibi nerede öğrenirsen aynı şeyi öğrenirsin ama okulun olanakları ne kadar iyiyse sen de o kadar yararlanırsın.
1-Ne istediğinizi bilin.
2-Küçük şehirde büyük bölümdense, büyük şehirde küçük bölüm tercih edin.
3-Tıpla mühendisliği ard arda koymayın. bkz. 1
4-Örnek veriyorum 11bininci oldunuz diye taban puanı 11bin olan bölüm yazmak zorunda hissetmeyin. gerekirse 21bin tabanlı biyer yazın. yüksek bölüm tutturana madalya vermiyorlar.
bunları ytü bilgisayarı bırakan biri olarak yazıyorum.
hiçbir şey hayellerinizideki gibi değil bunu böyle bilin. bir de dünyanın en büyük yalanı olan "olm üniversitede kızlar teklif ediyormuş" sözüne aldanıp hemen tercih yapmayın. istediğiniz yer olmuyorsa 1 sene daha bekleyin.
eğitim fakültesi yazmayı düşünenler Celal Bayar' ı yazmasın. Çünkü fakülte Demirci ilçesinde Manisa' ya, izmir' e ve Kütahya' ya yaklaşık 3 buçuk saat uzaklıkta. Bu fakülteyi yazanların neredeyse hepsi izmir' e yakın mantığıyla yazmaktalar fakat öğrendiklerinde başından aşağıya kaynar sular dökülmektedir. Sosyal hayat yok denebilecek seviyededir, çok fazla bir etkinlik yoktur ama arkadaş çevresiyle üstesinden gelinebilinir.
Eskiden kitapçığın arkasında ki açıklamalarda fakültenin Demirci' de olduğu yazmaktaydı, şu an tercihlerin olduğu yerde yazıp yazmadığını bilmiyorum. (bkz: ben yandım eller yanmasın)
öncelikle barajı geçmelisiniz, barajı geçtiyseniz eğer ki geçmediyseniz zaten gerek yok okumayı bırakın bu yazıyı. öncelikle kıbrıs tan özel bir üniversite tercih edin barajı geçtiğiniz takdirde zaten alırlar, kazandığınız açıklandığı andan sonra gibip yurtdışında okumak için başvurma imkanınız doğacaktır ve bu sizi avrupa da okuma şansı sağlayacaktır. barajı bir puanla zoru zoruna geçen arkadaşım şu an viyana da mimarlık okuyor iyi düşünün. eğitimi üst düzey olan bir üniversite, yabancı dil, kendini geliştirme imkanı, garılar gızlar...
Mezun olduğunda o bölümle ilgili olan işleri yapmaktan zevk alıp alamayacağına karar vermesi gerekir. çünkü yaptığı işten zevk alamassa bu iş onun için ızdırap gibi olur ve sevmediği bir işte çalışmak zorunda kalır. o yüzden gençlerin bölümlerini ilgi alanları doğrultusunda seçmesi onların için avantajlı olacaktır.
-tercihlerde ilk 3 sıra iyimser, ortaları gerçekçi, sonlara doğruda kesin olacak yerleri yazın.
-şehirlere bir bakın küçükmü? büyükmü? halkı nasıl? öğrenciye iyi davranıyorlarmı?
-üniversitenizin uluslar arası litaritürde tanınma durumuna bakın.
-sözlükten veya siteden üniversite hakkında yorumlar okuyun.
Asla sakarya üniversitesini seçmeyin. Zira abazaların, salakların, gerizekalıların içinde yapayalnız hissedeceksiniz kendinizi aklı başında bir insansanız. Ve derhal okulu bırakacaksınız benim gibi. Kızlar besyoculara erkekler ise hemşirelere yavşar durur. Kimse oraya okumak için gitmez gidemez. Bence en iyisi marmara, mimar sinan, istanbul üniversitesi gibi istanbuldaki devlet üniversitelerini seçmektir. Eğer imkan varsa puan yetiyorsa tabi. Aman sakarya seçmeyin de gözünüzü seveyim. Kurtarın kendinizi.
kocaeli üniversitesini yazmayın. bologna süreci ile değişen sınav sisteminde ders vermeniz kolay değil. geçme notu 65 olmuştur. bütünleme sınavı kalkmıştır ve yaz okulu da yoktur. derslerin %30'u ingilizce olarak verilmeye başlanmıştır. kocaeli küçük ve imkanları kısıtlı bir şehirdir. tek güzel yanı istanbul'a yakın olmasıdır eğer ki istanbul'da oturuyorsanız. pahalı bir şehirdir. aileye 300-350 liraya kiralanan evler siz öğrenci olduğunuz için 500-550 liraya çıkar. ufak bir barlar sokağı vardır. saat 23.00'dan hayat yoktur. birkaç bar dışında hepsi 12 de kapatır. umuttepe kampüsünün yolları fazlası ile yokuştur. 4 sene sonunda kaslı bacaklara sahip olmanız kaçınılmazdır.
izmir ve eskişehir gibi öğrenciye değer verilen kentleri seçin.
üniversite tercih etmeyin bölüm tercih edin bu çok önemlidir. yani istanbul üniversitesi* olsun da bölüm fark etmez yaklaşımından uzak durun nacizane bir tavsiye.
Edebiyat seçecekseniz Sakaryayı seçmeyin. Sadece dil ağırlıklı eğitim veriyorlar ve çok ağır. Edebiyat namına pek bir şey yok. Ve mhpli hocalar mhpli öğrencileri sınıfta bırakmaz. Siyasal bir tercihiniz yoksa ya da siyasal tercihiniz onlarla uyuşmuyorsa sizi sınıfta bırakırlar. Gerçi bölüm başkanı Mehdi Ergüzel hocamız çok iyidir. Medikoda çalışanlar halden anlamaz.