net bir cevap vermek açıkçası zor. şehir dışı yazmadığıma pişmanım zira hayatımın en güzel yıllarını bulunduğum şehirde geçirmek istemezdim. lise 5 ten çok bir farkı olmuyor malesef. izin almak durumu var, ekonomik özgürlük durumu var, gelişememe durumu var var da var yani. ancak şöyle de bir gerçek var ki eğitim yönünden çok büyük artısı var. bir kere sınav dönemlerinde yemek derdin yok ütü derdin yok temizlik derdin yok kurban olunası annen bu işleri senin için yapıyor. sana da sadece çalışmak kalıyor. hastaysan bir tas çorba hazırlayanın oluyor. bu okul bitmez depresyonu yaşadığın anda sırtını sıvazlayıp yaparsın sen diyenin oluyor. karar senin ama ben pişmanlığıma rağmen yine de aynı şekilde okurdum muhtemelen.
Rahat etmek fakirlik çekmemek ve anne yemeği yemek için şehir içi. kendi ayaklarının üstünde durmayı öğrenmek daha fazla insanla tanışmak hayatı öğrenmek daha rahat hareket edebilmek sapıtmak bozmak cozutmak itlik serserilik yapmak için şehir dışı. yani olay senin ne istediğine bağlı.
Eğer kendi şehrinizde kalmanızı gerektirecek bir durum yoksa, cevabı: "kesinlikle şehir dışı" olan soru. Şehir dışında okumak, insana her anlamda katkı sağlıyor gerçekten. Sunay Akın, Solotürk, Ahmet Şerif izgören, Üstün Dökmen, Oktay Vural, Bingür Sönmez, Leman Sam, Semih Saygıner gibi birçok değerli ismi canlı olarak dinleme ve görme fırsatı da buldum bu sayede. Beni en çok sevindiren, Sunay Akın oldu. Çünkü bir hesabına mesaj olarak yazdım. "Okulumuzun Troya Kültür Merkezi'ne gelir misiniz?" içerikli bir mesajdı. Ardından okulda bir afiş gördüm: "Sunay Akın Söyleşisi, yer: Troya Kültür Merkezi" şeklinde. Çok sevindim. Çanakkale 18 Mart Şehitleri Anma etkinlikleri kapsamında Sunay Akın da vardı o yıl. Çok güzel anlatmıştı Türk bayrağındaki 5 köşeli yıldızın anlamını. O 18 Mart programında Solotürk de vardı. Belediyenin sitesinde etkinliklere bakarken görmüştüm. Ama 18 Mart haftası Çanakkale'de bambaşka yaşanıyor gerçekten. Ülgür Gökhan ekibi ve üniversitemiz çok güzel isimleri konuk etti, çok güzel faaliyetler düzenledi Çanakkale'de öğrencilik hayatım boyunca. Özellikle son yıl unutamayacağım güzellikteydi. Sunay Akın, Solotürk, Üniversitemizin gözlemevi'nde teleskop ile Satürn'ü gözlemleme etkinliği, hocalarımız ile radyo programına canlı yayın konuğu olmak, Oktay Vural'ın konuk olduğu Genç Bakış programının okumuzdan canlı yayın yapması ve o programda ilk söz hakkı alan öğrenci oluşum (Cumhurbaşkanı nasıl olmalı? Sorusuna "kadın olmalı" cevabını vermiştim. O zaman da Akşener konuşuluyordu.) ve daha sayamadığım pek çok güzel anılar, tecrübeler, hepsi şehir dışında okumamın katkıları. Benim için güzel bir tecrübe oldu. Her gence tavsiye ederim.
Öncelikle istediğin bölüm ve üniversiteyi seçmeni öneririm.
Ha soruna gelecek olursak aile yanındayım birtakım avantaj ve dezavantajları var.
Şöyle ki kafana göre çıkıp gezmek yok bir kez baba faktörü var ( ki bundan dolayı çok nadir sorun yaşadım bazen insanın karışmayın diyesi geliyor ama )
Yemeğin, ütün hazır ama şöyle ki evde olduğun için haliyle kızsan annene yardım diyorsun lise okuyor gibi düşün.
Zaten gönül işlerini es geçiyorum bi de küçük şehirse tamamdır kapat o defteri.
Şehir dışına gelecek olursan serbestsin ya arayıp eve gel diyecek kimsen yok, ailen nerde olduğu nerden bilecek bol yalan, sevgiliyi al şehir değiştir oh mis valla.