üniversite okumak boş iş değil de boş boş üniversite okumak boş iş.
üniversiteye lisede olduğu gibi aman yüksek not alayım, sınavlara deli gibi çalışayım, derste gördüğümü ya da okuduğumu da sınavdan sonra unutayım diye gidiyorsanız boş boş okursunuz. bitince de boş beleş bir insan olursunuz.
üniversite bu. bölüme severek girdiyseniz gerçekten bilmek isteyerek okursanız bitince de yolunuzu çiziyorsunuz.
sonra ortalık sırf puanı yetiyor diye manasız bölüm okuyan mezun işsizlerle doluyor.
Başlıktaki üniversite kelimesinin Türkiye'de üniversite ile değiştirilirse katılacağım önerme.
Şu anda Türkiye'deki üniversiteler lise düzeyinin bile çok gerisinde.
nedenleri sorgulandığı takdirde katıldığım düşünce.
temelde eğitim süreci, insanların hayat kalitesini yükseltmek ve toplumda kabul edilebilir bir yerde olmasını sağlamak.
ülkemizde bu durum, tamamen iş hayatı ile doğru orantı kurularak düşünülüyor. yani, eğer üni okumadıysanız bir yerde çalışmazsınız. bu düşünce neden yanlış? çünkü kişi uzun yıllar ve uğraşlar sonucunda üni için harcadığı zaman sonunda o mesleği yapmak istemezse bütün uğraşları yok oluyor.
aslında, çocuklara lise eğitimlerinde gerçek bir eğitim verilse. sonrasında çalışmak istediği bölüm için iyi bir kurstan eğitim alsa ve bu belge ona tüm kapıları açabilse bence o ülke için çok daha verimli bireyler yetiştirmiş oluruz.
her şey de olduğu gibi eğitim konusunu da elimize yüzümüze bulaştırmış durumdayız.
ülkemizin gerçeği; hiç bir mesleki özelliğe sahip olmayan, var olan kabiliyetlerinin de popüler kültürle yok ettiğimiz gençleri yetiştiriyoruz. "çocuğumuz üni okusunda ne okursa okusun" biz de onunla gurur duyalım.
şimdiki aklım olaydı üniversitenin kapısının önünden geçmezdim. en fazla ama en fazla meslek lisesine gider temel eğitimi aldığım gibi o okulu da fazla uzatmadan terk ederdim.
yaşım geldiği gibi askerliği aradan çıkarır, dönünce evlenir, bir elektrikçi dükkanı açar para basardım.
Bir arkadaşım var aynı yaştayız. Lise bittikten sonra kpss girdi ve memur oldu. 3000₺ maaşı var. icra memurluğu yapıyor. Yaş 20. Aynı ben akdenizde öğretmenlik okuyorum. Aylık geliri geçtim gidere sahibim. Şimdi hangisi mantıklı. Evet okul güzel de. Neyse piçler. Memur yani adam.
Değildir.fakat üniversiteye sadece derslerden geçip oranın bir kültür olduğunu anlamadan yapılırsa bu olay boş beleş sadece etiket için okunan 4 veya 2 sene olur.
Bazı insanlar okumayı seviyor. Okumayı sevmeyene üniversite eğitimi bir zulüm. Türk insanına dediler ki yemeyin içmeyin çocuklarınızı özel okula olmadı özel dersanelere gönderin ama üniversiteye gitsin ve sınıf atlasın. Bu sistemin sattığı bir yalan. Sizde akademik yeterlilik yani zeka yoksa sizden bilim insanı olmaz olamaz. Devlet diyor ki her zekaya göre okulum var sen yeter ki okumaya hevesli ol. Gerçek üniversite bu değil onlar ticaretine bakıyor para kazanıyor.
Son olarak askerlik zorunlu hizmet olmasa ülkenin önemli kısmı okumaz. Bu nedenle de meslek liseleri talebi artar. Bize göre üniversite meslek edindirme amaçlı ya, işte meslek lisesi onu yapamayınca üniversite size is bulacak diye kandırıldı insanlar.
Ülkede eğitimin gerekliliğini savunurken böyle bir şeyden söz etmek saçma olurdu herhalde dedirten sav.
Eğitim ve öğretim olayının mutlak suretle değişmesi gerektiğini söyleyip savunuyoruz. Bir insan ne kadar boş da yetişse üniversite ortamına girdiğinde herhangi bir yönden kendini geliştirme imkanı buluyor. Ne yönden olduğu önemli değil. Ama öğrenme devam ediyor. Gereksiz bir kısmını da geliştirse o kısmı cehaletten kurtuluyor. Aslında mesele kendini geliştirmek. Tabi sen üniversiteye askerliği 6 ay yapayım mantığı ile gidersen hiçbir şey olmaz o kafadan.
Bu arada (bkz: Oğuzhan Uğur)'un videosunda öğrendim Enes batur 19 yaşındaymış. 20 de değil yani.
üniversite okumanın boş iş olması veya olmaması tamamen kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. hayattan beklentilerinize, hedeflerinize veya ideallerinize bağlıdır. mesela futbolcu olacaksanız üniversite mezunu olmanıza gerek yoktur. zaten futbolcuların yüzde doksanı lise mezunudur. ya da bir şarkıcı olacaksanız üniversiteye gitmeye gerek yoktur. ama bir konservatuar eğitimi almış olmak da bir şarkıcı için fevkalade olur.
çok para kazanmak istiyorsanız da üniversiteye gitmenize gerek yoktur. direk ticaretle uğraşmanız en mantıklısıdır çünkü bugün bir üniversite mezununun kazancı ortadadır. çok uç noktalarda bir kariyere sahip değilseniz maaşlı bir çalışan olarak asla zengin olamazsınız. ancak bir alanda uzmanlaştıktan sonra kendi işimi kuracağım diyorsanız o başka. mezun olduktan sonra sadece maaşlı çalışan olmayı düşünüp 250 - 300 bin lira para harcayarak özel üniversiteye giden bir kişinin de mezun olduktan sonra kazandığı parayla harcadığı parayı ne kadar sürede amorti edeceğini iyi düşünmesi gerekir.
bazı meslekleri yapabilmek için ise üniversite okumak şarttır. üniversiteye gitmeden doktor, mühendis ya da ekonomist olamazsınız. ayrıca üniversite okumanın kişiye prestij kazandıracağını da unutmamak gerekir. üniversitenin kişinin sosyal ve kişisel gelişiminde de payı büyüktür. ne kadar aksi iddia edilirse edilsin mezun olduktan sonra bir kendinize bir de üniversiteye gitmemiş lise arkadaşınıza bakarsanız farkı görürsünüz.
kesinlikle yanlış önerme. bu saçma ve gereksiz eğitim sisteminde size eğitim açısından neredeyse hiç bir şey katmaz üniversite bu doğru. ama kişisel gelişimin için de çalışma hayatın için de kendine katacağın sosyal açıdan çok şey var üniversitede. vizyonunu da eğer akıllı bir insansan çok fazla geliştirir. mutlaka bitirin derece yapın demiyorum ama mutlaka o ortamı o hayatı yaşayın derim. benim şahsi düşüncem bunlar tabi ki.
iyi üniverste okuyacaksan oku 1 sene dene yoksa başla astsubay myo yolu görünsün yada saçma açıktan bi üni oku kpssye gir mezun ol iş bulmak zor değil ya zor geliyo herkese.
üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme görede değişsede %80 doğru önerme.(odtü,itü,boğaziçi,bilkent,koç,sabancı gibi üniversiteler veya tıp,diş,eczacılık gibi devlet garantisi olan bölümler hariç)
üniversitenin amacı meslek edinip o meslektende para kazanmaktır.kimse gelip yok vizyon kazanmadır felan demesin kimse vizyon kazanmak için hayatından 4 yılını atmaz.ben atmam/atamam zaten.öyle bi lüksüm yok biran önce para kazanıp aileme yük olmaktan kurtulmaya bakarım.
velasıl kelam bu gün ortalama bi twitch yayıncısı 1 gece yayınında sub+donate ile 100tl kazanıyor ayda 3000tl yapar.sponsoru,oyun tanıtımı fln yok işin içinde.
20 yaşındaki (bkz: enes batur) youtubedan milyarlar götürüyor.
ama yeni mezun biri türkiyede ortalama 1800tl e iş bulsa sevincinden adak kesip lokma döktürecek durumda.
bir çok okul ve bölüm için doğru olduğunu düşündüğüm önermedir. arkadaşlar sadece okula gidip not almakla, ödev yapmakla günü kurtarmış biraz daha fazla baba parası yemiş oluyorsunuz. dil öğrenen ya da gerçekten kendini ilerletebilen insanları dışarıda tutmak lazım.
Bos is degildir, fakat okuyan hak ettigi yere gelemiyor. Universite okuyan adamlar kpss,uds... vb. Gireyim, devlete yerleseyim... vb. kaygilarla kasarken, universite okumayip, ilkokul- ortaokul mezunu olanlar, erken yasta evlenip,coluga cocuga karisip, is kurmaktadir.
iş kurun diyen adamların sanki birer rus oligarkları, arap petrol kralları gibi tavsiye verdiği başlık. türkiyenin gerçekleri belli, vergiler, kaos içindeki siyaset, her gün şapkadan çıkan absürt kanunlar, sektörlerin darlığı. 20 yaşından küçük lise mezunu adam üniversiteye gitmeyip de iş kurmaya kalksın da bazı şeyleri tersten görsün demi. burası abd değil, fırsatlar ülkesi değil, en çok çalışma saatine sahip olup kayda değer ilerleme ve refah seviyesi gösteremeyen bir ülke. bu işler adım adım ilerler öğrenci-işçi-şanslıysa patron.
tıp okuyup doktor olanların dayak yediği, hukukçuların birer birer içeri atıldığı, turizmcilerin yıllarca çalışıp tukenmislik sendromuna yakalandığı , bilgisayar mühendislerinin eşe dosta bedava format attığı ve işletmecilerin kafe ve restaurantlarda şeflik yaptığı bir ülkede liseden sonra okumak cidden boktan bir iştir.
ne açıdan baktigina bagli amac sadece paraysa aynen bos iş ama o dönemde kazandigin tecrube kendini islerini yapman, belirli bir parayla gecinmen, ac kalman , zengin yasaman, degisik ortamlar görmen, cesitli konular hakkinda bilgi sahibi olman ve bu bilgiyle iki kelam edebilcek seviyeye gelmen. bnce bu tecrube ve birikimler üniversitenin saglayacagi maastaki ekstra gelirden daha önemli.
üniversite okumuş biri olarak gereksizdir. Universite sadece patronlara daha fazla kazansin diye egitimli insanlar saglamaya yarar baskada bir seye pek yaramiyor.
81 ilden gelen insanlari askerde de gorebilirsiniz.
Ey lise gencleri üniversite okumak yerine kendinize gidin bir is kurmaya bakin benim gibi isci olmayin.
üniversite okumak hic bi sekilde boş olamaz. herkes meslek açısından bakıyor. aslında orada 81 ilden gelen binlerce karakterde degisik insan var. hic deilse insanları tanırsınız.