üniversiteyi bitirip , bir halta yaramayıp , inşaatçı olarak çalışıp , sonra inşaattan düşüp ,gencecik yaşta hayatını kaybeden insan modelini hatırlatır.
akademide olmayacaksanız meslek anlamında çok bir işe yaramayacaktır ancak üniversite kültürü yaşamayan insanlarda doğal bir hanzoluk var gelmeye başladı. Önyargım yoktu, sadece zamanla bu kanıya vardım. Çünkü üniversite sınavıyla bile yüz göz olmamış birinin muhabbetinin bir yerinde sönen bir balon oluyor.
üniversite meslek için okunmaz ancak bunun için de kapı aralar.
üniversiteyi karı-kız bulma mekanı olarak görüp, 4. sınıfa geldiğinde eyvah geleceğim diyerek aklı başına gelen insanlar için geçerli olan gerçek.şimdi kars ta kimya bölümü okuyan da kendine üniversiteli diyor.itü de elektrik-elektronik okumuş adam da kendine üniversiteli diyor.mesele sadece ünivesite okumak değil, okurken kendini geliştirmekte bitiyor.o yüzden üniversiteyi bitirmek bi sike yaramıyor.
doğru tespittir. bölümün kalitesiyle, okulla, öğrenci ile alakası yoktur çünkü bir türkiye gerçeğidir.
en iyi üniversiteyi bitirip istediğin birikimle istediğin firmaya gir. bir avrupa ülkesinde sana denk bir insanın iki katı çalışıp 4'te biri kazanacaksın.
sen hala, kişiye bağlı, üniversiteye bağlı yalanları ile kendini avut.
iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezunum. çalıştığım firma dünyanın en büyük gıda firmalarının tedarikçilerinden ve tüm üretimden sorumluyum. yabancı dil olarak ingilizce ve japonca. çalışma satlerim kimi zaman pazar ve kazandığım ücret benden 4 yaş küçük ve kendi kafesini açmış olan kızkardeşimden daha az. seneye gitmeyi düşündüğüm yurtdışı stajında alacağım para şu an kazandığımdan daha fazla.
yazarın anlatmak istediği de tam olarak budur, türkiye'de okuyan ve okumayan arasındaki dengesizlik.
ama şöyle bir durum var, örneğin ingiltere'yi örnek verelim.
üniversite okumak kolay değil ama hemen her şeyin kursu var ve yaptığınız herhangi bir işin ücreti saat üzerinden. normal bir çalışma saati ile hemen herşeyi yapmanıza yetecek kadar para kazanmanız mümkün.
iktisatçı bir arkadaşım burada mesleğini yapıyordu ve 700 lira alıyordu 2 sene önce.
işi bırakıp ingiltereye gitti. kız arkadaşı bir evde çocuk bakıyor, arkadaşımsa part time kebapçıda çalışıyor.
2 sene içinde sırayla araba aldılar, iş kurdular evlendiler.
üniversite okumayanların cahil kabul edilmediği ve okuyanların kendini daha zeki sanmadığı ülkelerde var yani. bunların sadece kişinin hayatında yaptığı basit seçimler olduğu ülkeler...
...ve bu ülkede eğer ki üniversite bitirirseniz, iş bulmama gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi şu an türk şirketlerindeki genel müdürlerin çoğundan daha yüksek bir para ile işe başlarsınız.
daha büyük komedi olamaz.
kendimize layık gördüğümüz iktidarlar ve sonunda layık olduğumuz yerdeyiz, yakınmak anlamsız.
artık üniversite bitirmenin önemli olmadığını, tecrübenin öneminin arttığını gösteren gerçektir.
4 yıllık fakülte + master mezunları özellikle küçük şehirlerde işsiz ya da boktan işlerde çalışırken, 4-2 yıllık açıköğretim mezunu ama tecrübeli kişiler 4-5 bin tl maaş almaktadır.
günümüzde 1 tane üniversite bitirmek cidden bir sike yaramıyor galiba.2-3 üniversite bitir ki bir sike yarasın.zaten o zaman 30'una gelirsin.dertlendim lan şimdi.
üniversite iş için ya da işe yarasın diye bitirilmez aslında ama ülkemizin gerçekleri öyle söylemiyor maalesef.
üniversiteye gelecek kaygısı ile gidilen bir ülke olmaya devam ettiğimiz müddetçe, üniversite bitirmekte bir işe yaramayacaktır.
ne zaman ki üniversitelerimiz ideallerini kovalayan gençlere kapılarını açacak, gelişmiş bir türkiyenin akademik kurumları olarak belirecek, işte o zaman üniversite bitirmenin ya da bitirdikten sonra meslek sahibi olmanın kovalandığı ülkeden kurtulup, çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşacağız.
şimdilik üniversitelerde ideal kovalamak, parasını harcayacak yer bulamayanların sahip olduğu bir erdem.