Ben bir ara düşündüm sonra baktım çocuklara bretton woods un dolar altın parametre analizini mi anlatacağım beni kovarlar lan diye iç geçirdim bıraktım. Çocuklar valla beynini yer.
Sonunda ‘öğretmenlik’ olması dışında hiçbir iyi yanı olmayan sözde öğretmenlik çeşidi. Kadrolusundan sözleşmelisinden daha çok emek verip(istisnalar kaideyi bozmaz) daha az insan yerine konulursunuz.
bugün 1. sınıf öğrencilerimle başladım. daha okula ilk gelişimdi, pek fazla bilgim yoktu ve çok zorlu geçti meslekteki ilk günüm. nasıl bir okula düştüysem şansıma 40 tane 6 yaşındaki çocukla 9 ders işlemek zorunda kaldım. 20 dakikada yaptığı işten sıkılan bu çocukları 8 saat boyunca okulda tutmaya çalışmak ne kadar saçma bir şey, hayret ettim. zaten normal olan 6 saat derste sıkılıyor bu çocuklar, üzerine 3 saat etüt ne demek? yapılabilecek her etkinliği yapmaya çalıştım ama çok çabuk sıkılıyor bu çocuklar yaşları itibariyle. Bu hafta çok zorlu geçecek benim adıma gibi duruyor.
Hadi biz atanamadık, mecburiyetten ve tecrübe edinmek için görevlendiriliyoruz. Arkadaş ögretmenlikle alakası olmayan ve formasyonu yani öğretmenliğe dair yetkisi de olmayan insanı ne diye görevlendirirsin ki. Eğitim bitmiş.
maliyecinin, iktisatçının, muhasebecinin, kamu yönetiminin vs okullarda ne işi var !!. Arkadaşım git kendi işini yap. Öğretmen değilsin ki sen. Ah ahh. Yazıklar olsun bunu bu hale getirenlere !!
Alan disi gorevlendirmeye gecen sene maruz kaldigim sacma uygulama. Kendimi bir anda on tane ozel egitim ogrencisiyle bir sinifta 6 ders islerken bulmustum. Bakin ozel egitim ogrencisi diyorum.
Yazıp yazıp siliyorum gerçekten öğretmenliğin ameleliğidir. Kadrodaki öğretmenlerle derste aynı işi yaparsın hatta şikayet olmasın, pürüz çıkmasın diye belki daha fazla uğraşırsın ama aldığın maaş onlarınkinin yarısını bile bulmaz. Kaldı ki eğitim fakültesi mezunu olarak çevrene bakarsın etrafındakilerin birçoğu öğretmenlik mezunu bile olmayan öğretmendir.
Bu ülkede öğretmen olmak çok kolay üniversite kapısından geçmiş olman yeter, niteliğe bakan ara ki bulasın.
ücretli öğretmen de olsa bölümünden mezun olmalıdır.
sokaktan geçen üniversitede mezunu olmamalıdır.
hele 2 yıllık myo'cuları ücretli öğretmen yapmak nasıl bir mantıktır.
çok istiyorsa bölümü kazansın; sonrasında ücretli, işine aşıksa çalışıp atanarak yapsın.
ayıp, yazık, günah.
fen edebiyatçılara verilen formasyon da saçma.
o zaman eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliği mezunları da tus'a girip tıpçı olsun.
kamu yönetimi mezunları da savcı olsun, ne gerek var hukuk fakültesine.
hatta dgs ile iki yıllık öğrencisi kalmasın çünkü çabalayıp dört yıllık kazanan herkes keriz.
neyse ki yeni yeni düzen verilmeye başlandı bu duruma.
biyoloji öğretmeni bir arkadaşım e devletten başvurcak ama yüksek lisansını mı yoksa lisans bilgisini mi iletsin karar verememiş. bilenlerden rica etmekteyiz bunun için.
E devlete geçtiğinden beri kime çıktığını merak ettiğim hede. Öğretmen adam basvuruyor çıkmıyor açıkögretim önlisans mezunu insanlara bakıyorum öğretmenlik yapıyor. Yani şunu bile arayıp bulamayan öğretmenler var. Rezil ettiler her yeri. Bu kadar öğretmenlik mezunu insan varken hala okullara önlisans mezunu ya da öğretmen olmayan kişilerin kabul edilmesinin sebebi nedir? Yeni mezun çocuklar çalışacak iş bulamıyor tecrübe kazanmaları bile engelleniyor. Yapamıyorsanız bırakın artık. Evet.
Aldığı maiş maksimum 2500 lira. Sigorta desen eh işte.
Yol ve yemek 2500 liranın içinde.
Gelde buna köle deme.
Düzenleme yapsalar maiş ve sigorta konusunda. Bi de formasyonu olmayıp öğretmenlik yapan kişileri almayıp def etseler. Tam olacak. Ha bi de atama usulü getirseler. Bal kaymak olur.
En azindan binlerce öğretmene istihdam sağlanır ya.
Burada bile aşırı torpil dönüyor. Halk eğitim sistemindeki usta ögretici başvuruları gibi olsa yine bir miktar güvenilir bir sistemi olabilirdi belki. Okula gider başvurursun bize milli eğitim yönlendiriyor der, ilçe milli eğitime gidersin 'başvurular e devletten oluyor buradan başvuru almıyoruz' der. Müdürler kimi isterse onu alır, e devletten başvurupta dönüş alan oluyor mu merak ediyorum. Tamamen yalan dolan bir sistem. Torpili olan önlisanslıyı alırlar, eğitim fakültesi mezunu insanda beklerki beni arayacaklar. Çivisi çıkmış ülkenin, liyakatı mumla arasan bulamazsın.
Öğretmen eksiği, ataması yapılan öğretmen sayılarını arttırmak yerine ücretli öğretmenler vasıtasıyla çözmeye çalışılıyor.
Gün boyunca derslere giren, kadrolu öğretmenlerle aynı işleri yapan ancak maaşları meslektaşlarına asla ulaşamayan ücretli öğretmenler yarıyıl tatilinde 2 haftalık maaşlarını alamayacak.
85 binden fazla ücretli öğretmenden biri olan i.K, daha önce ara verdiği metal kaplama işine bu yüzden döndü.
Sadece birkaç hafta önce hayat bilgisi dersinde öğrencilerine "insan Hakları ve Demokrasi Haftası" münasebetiyle insan haklarını anlatmıştı.
Şimdi ise maaşı yarıyıl tatili nedeniyle yarıya düşeceği için 2 haftalık bir iş bulmak zorunda.
Kimi öğretmenler, ücretli olarak milli eğitime bağlı okullarda çalışıyor, hafta sonları dershanelerde ve etüt merkezlerinde yine günlük ücret alarak para kazanmaya çalışıyor.