1.Belli bir amaca göre gereken bilgileri verme işi,tedris,tedrisat,talim.
2.Öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlikleri düzenleme,gereçleri sağlama ve kılavuzluk etme işi.
etimolojik olarak ök sözcüğünden türeyen ''k'' harfinin yumuşaması ve dilde kolaylık ilkesiyle ökretmek sözcüğünün öğretmek , öğrenmek olması sonucu ortaya çıkan türkçe sözcüktür.
şimdi bunu ben neden yazdım ?
ök eski türkçe'de anne anlamına gelen bir sözcüktür. bu da demek oluyorki eğitim, öğrenme anne ile başlar. o yüzden ilk öğretmenlerimiz annelerimizdir.
Belirli bir meslek ve maaş için değil yalnızca pozitif bilimler ve normatif sosyal bilimler amacı ile yapılmalıdır.
işte ancak böyle bir toplum gelişecek ve yol kat edebilecektir.
Bir toplumda pozitif ve sosyal normatif bilimlerin gerçek anlamda gelişmesi o toplumdaki eğitim öğretimin bilim için yapılması ve yine o toplum için maddiyat sıkıntısının kalmaması ile mümkündür.
Böylesi bir sistemde öğretim tıpkı eğitim gibi ömür boyu bir hal alacak ve örgün eğitim üstü bir kavram haline gelebilecek, gerektiğinde kendisini yenileyebilecektir.
Kaldı ki bizde amaç bilim yerine maddi getirisi olan meslekler iken program dahilinde yer alan mevcut bilgi ve değer aktarımı konusunda dahi maalesef zayıfız.
Son noktaya gelir isek bir ülkeyi yalnız tıp fakültesi ve hukuk fakültesi mezunları taşıyamaz. Eğitim öğretim faaliyetlerine katılan tüm öğrencilerin hedefi yalnızca bu ise o vakit o eğitim sistemine gelecek çoğu ıslahat, reform hareketi altyapısı olsa dahi sonuçsuz kalacaktır. Sistem çocuklara farklı güzergahlar, yeni seçenekler koyamadıkça bir düzelme beklemek boşuna olacaktır.
Eğitim kadar telaffuz edilmeyendir. Üvey evlat muamelesi görür.
Oysa öğretim de en az eğitim kadar önemlidir. Tahsildir. Bir konuda uzmanlaşan insanın öğretimi sağlamdır. Daha sık göz önüne getirilmesi, kıymetinin bilinmesi elzemdir.