özerklik ve türkiye nin yedi bölge oluşu

entry12 galeri0
    ?.
  1. yılmaz özdil'in bugün(21\09\2010) hürriyette ki yazısının konusudur,okunması şiddetle tavsiye olunur.
    1 ...
  2. ?.
  3. konu olan yazı da türkiyenin 1941 yılında neden yedi bölge halinde ayrıldığı ve bugün için o günlerden yapılan planlar hakkında ipuçları verilmektedir.
    0 ...
  4. 1.
  5. fatih altaylı'nın da bahsettiği olgu.
    0 ...
  6. 2.
  7. 3.
  8. içinde "hiç bir siyasi,coğrafi yada ekonomik bir işe yaramadığı halde türkiyenin neden 1941 yılında yedi bölge halinde sınırları çizilerek ayrıldığı ve bunlara ayrı ayrı isimler konduğu" nun sorgulandığı yazının konusudur.
    0 ...
  9. 4.
  10. eskiden düşünürdüm ve üzülürdüm bu konulara. neden ayrılık çıkarılıyor falan diye. artık pek düşünmüyor ya da düşünmemeye çalışıyorum.
    çünkü bulunduğum konum benim bir iş yapmama yetecek kadar tepede değil. ikincisi de şundan çok eminim, ülkemin % 90 ınını alıp koparsalarda zamanı geldiğinde biri çıkıp oraları geri alır, eski büyüklüğüne kavuşturur.
    bu konudaki tek dayanağım türk adıdır.
    1 ...
  11. 5.
  12. kürt halkının kendi geleceği ile ilgili kararı kendisinin vereceğini kısacası "ulusaların kendi kaderini tayin hakkını" dikkate almayan bir faşist yazısı. tarih, sosyoloji, siyaset felsefesi, anayasa hukuku bilmeden atıp 23 milyar maaş alıp kıçının üzerine yatar böyleleri.
    0 ...
  13. 6.
  14. 7.
  15. özerklik çabası ve belki bundan habersiz yedi bölge ilişkisinin sorgulandığı söylemdir. ülkemizde yıllardır coğrafya, sosyal bilgiler derslerinde okutulan konulardan biriydi bölgelerimiz; ama bölge hep şöyle açıklandı: "fiziki beşeri ve ekonomik özelllikleri benzerlik gösteren geniş alanlara coğrafi bölge denir". bugün anladığımız kadarıyla bunun açıklaması bu kadar saf ve temiz değilmiş. geleceğin bugünden daha kötü olmaması dileğiyle.
    1 ...
  16. 8.
  17. 9.
  18. --spoiler--
    devletin ayrılmaz bütünlüğü filan...

    diyorsunuz ki:

    “nerden çıktı bu özerklik işi?”

    *

    önce sorayım...

    kürt vatandaşlarımız yarın öbür gün ayrılır giderse, hangi bölgemiz olur bu?

    marmara mı?

    *

    ya da şöyle sorayım...

    kendini laz tabir eden vatandaşlarımız özerkliğe özenirse, hangi bölge gider?

    ege mi?

    *

    şablon kafamızda hazırdır.

    lego gibi.

    *

    önünüze harita koymadığım halde, şak diye bilir, tık diye ayırırsınız yukarıdaki sorularımın cevabını... çünkü, ilkokuldan beri zihnimize kazınmıştır. ezbere.

    türkiye yedi bölgedir.

    *

    peki, niye yedi bölgedir?

    niye sekiz değildir mesela?

    ya da altı, dokuz?

    *

    akdeniz’i ele alalım...

    akdeniz diye ayrı bi bölgemiz var ama, akdeniz valisi yok, o halde niye akdeniz diye ayrı bi bölgemiz var? akdeniz diye özel lakap takmasaydık, ne olacaktı yani, oralarımız var olmamış mı olacaktı?

    *

    i̇klim, bitki örtüsü, coğrafi konum filansa eğer... denizli’ye afyon mu daha çok benzer, balıkesir mi? neden afyon ege’dedir de, balıkesir marmara’dadır?

    denize kıyıysa mesele, bilecik niye marmara’da, kıyısı mı var? ege sahilinde midir uşak? tokat ve çorum neden karadeniz’dedir? onlar karadeniz’e dahilse, çankırı neden i̇ç anadolu’ya dahildir? eskişehir ile kütahya’nın farkı nedir ki, farklı bölgelerdedir?

    *

    hiç sormayız kendimize...

    öyle dendiği için, öyle kabul ederiz.

    *

    çünkü...

    mustafa kemal öldükten sonra, 1941’de, birinci coğrafya kongresi’ni topladılar. saygın coğrafyacılarımız masaya oturmaya hazırlanıyordu ki, almanya, fransa, i̇ngiltere ve abd’den “biz bu işleri iyi biliriz, tecrübeliyiz, yardımcı olalım” teklifi geldi... e iyi niyetle yardımcı olmaya gayret eden bu ülkelere “hayır” denmedi tabii, “buyrun, yardımcı olun” dendi.

    *

    profesörler gönderdiler.

    bi yardımcı oldular...

    türkiye yedi bölge!

    *

    hesapta “üniter devlet”in haritası çizilecekti, el âlemin yardımını yardım zannettiler, kaş yapalım derken, göz çıkardılar, oturup, memleketi güzel güzel yediye
    böldüler... lego gibi.

    *

    parçalar boyandı...

    yerlerine tak’ıldı.

    aynı’lıklar değil, ayrı’lıklar benimsetildi.

    sök’meye hazır hale getirildi.

    *

    bilmiyorum, “nerden çıktı bu demokratik özerklik” meselesini yeterince açık anlatabildim
    --spoiler--
    1 ...
  19. 10.
  20. bölünmeden yana olan birkaç yazarı rahatsız eden yazıdır.

    ahh ahh faşizm mi? sizler sosyalist misiniz emperyalizmin oyuncakları. size mi kaldı lan!!!
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük