bugün

birşeye özenmek onu elde etmek veya uygulamak için sarfedilen çabaya denir.zira insanın kendinin üretmesi başka insanlardan alıntı yaparak yaşamaması daha makbuldür.
(bkz: gunumuz erkeklerin escinsel olma ozentiligi)
ileri derecesinin sonuclari ve medyanin etkisi uzerine;
--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=17fEy0q6yqc
--spoiler--
kişinin kendini bilmesi ve kendi tarzını yaratması çok önemlidir. özenti bi insanın yaptığı şeyler kendisinde eğreti durur ve malesef ki farkında olmaz. o tarzı yaratan ise özgündür kendini bilir yakışanı da..
özentiliğin ne olduğu ve nasıl tanımlandığı aşikar. herkes az çok kafasında bir özenti tanımına sahip. bazıları kendilerine ait kutsal(!) sembollerin kendilerinden olmadığına inandıkları tarafından kullanılması halinde, bunu yapanlara özenti der. bunu "converse giyen tikiler" gibi çok yaygın(maalesef) bir konseptte bulabiliyoruz. bazıları da özentiliği genel olarak toplumda bulunmayan değerlere sarılanlara uygun bulur. mesela metal dinleyen kitlenin sahip olduğu şekil ve şemal toplumun genelinde özentilik olarak tarif edilir.

ben ise, ilk görüşe götümle gülmüş ve ikinci görüşün de üzerine bazı değerler ekleyerek kabul etmişimdir. özentilik özünde tüketimden kaynaklanır. tüketim ile bir kimlik/duruş sahip olan herkes özentidir.

"etmişimdir" diyorum zira artık bu görüşüme pek itimadım kalmadı. zira toplumdaki yaygın kümelenmelerin hepsinin zaten bir özentilikten kaynaklandığını fark ettim. yani gayet türk-islam yaşayışı içinde görünen bir tarikat mensubunun da tüm hayatını bir özentilik ile şekillendirdiğini görüyoruz.
kendimi suçlayabilir miyim? evet. zira tüm bu şekil şemal kaygılı beyanatlara gülüp eleştirsem de benim de bir topluluğa istemeden de olsa özendiğimi fark ettim. e kendimde bu böyle seyrettiyse neden diğer gençleri daha fazla suçlama ihtiyacı sezeyim ki. sembol olan şeylerden uzak durmaya çalıştım hep. lakin kadife ceket giydiğimi ve bundan zevk aldığımı fark ettiğimde olay kafamda çözülüverdi. tıpkı hayatı aşmış görünen profesörlerin de ağız birliği yapmış gibi pipo-sakal-gözlük üçlüsüne rağbet etmeleri gibi.

artık semboller o kadar hayatımıza işlemiş ki. onu eleştirenlerin de(benim misal) başka sembollere rağbet edebildiğini gördüm. üzüldüm. peki bu sembollerden kurtulacak mıyım? hayır. zira koskoca bir toplumdan bahsediyoruz, insan ilişkileri öyle acaip kodlara yazmışlar ki bu kodlara kafa tutmak ne yazık ki imkansızlaşmış.
toplumumuzun geneli tarafından her saç uzatana, her sigara içene, her converse giyene, her 1 mayıs'a katılana, bazen metal müzik dinleyene, iletişim fakültesi öğrencisiyseniz her kısa film çekene/çekmeye çalışana yapıştırılan yafta. gerçek özentiler yüzünden olan diğerlerine olur. çünkü bunları yapıyorsanız siz de mutlaka özentisinizdir, kendi iradenizle yapamazsınız hiçbir şey. bu konuda örnekler saymakla bitmez.
"Most people are other people. Their thoughts are someone else's opinions, their lives a mimicry, their passions a quotation. "
ğetafe.

(bkz: ntvspor)
günümüz türk dizilerinin tek amacı.
şu an içinde bulunduğumuz çağdaki gençlerin karakter ve kişilik den yoksun olmalarından oluşan bir hastalık.
özenti olmayın, doğal kendiniz olun, sizi kabul edecek insanlar böyle kabul etsin.
-kısa şort giymek
-arka cebine kocaman akıllı telefon koymak
- göğüs dekolteli, kalçalı fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşmak
- her önüne gelenle sevgili olmak, aldatmak
-şu kadar kişiyle seks yaptım havaları
- amerikan pop müzik dinlemek
- rap dinlemek
-anne babaya bağırmak, sözlerini dinlememek, ti'ye almak. (genelde haberlerde ölüm veya yaralanma haberlerini okuyoruz)
-alkol kullanmak
-sigara kullanmak
-inci sözlük, inci caps gibi salak saçma platformlarda hayatının en güzel zamanlarını harcamak
-elindeki akıllı telefon yüzünden hiç arkadaşlarıyla konuşamamak, sohbet edememek
-bilgisayar başından, tablet başından kalkmamak

ve dahası... siz de çok iyi görüp, gözlemliyorsunuz zaten. farkında mısınız ? eriklere dalmayan , eline hiç misket almamıs , taso oynamayan , mahalle maçında kavga etmeyen , boktan bir jenerasyon yetisiyor. hem erkekler, hem kızlar için gerçekten saçmasapan boktan bir nesil yetişiyor. ülkeye, insanlığa ümit vermeyen, vasıfsız jenerasyon. sanki bilerek yapılıyor muş gibi ha?

(bkz: kültür emperyalizmi)
En nefret ettiğim olaydır.Özenti arkadaşlarımla hep kavgam çıkmıştır bu durum yüzünden.
Son zamanlarda çok görülen hastalık. Herkes iPhone alıyor bende almalıyım ay küpe takıyor bende takmalıyım diye düşünen dangalaklar dolu. Güzel kardeşim sende insansın kendin gibi davran başka biri yapıyor diye yapma diğerleri gibi davranırsan sen sen olmazsın başka biri olursun şu aralar özellikle küfür özentiliği bolca bulunuyor.
(bkz: baba evinde karpuz yerken entry girmek)
hayatta ister istemez maruz kaldığımız, bizi, örnek almaya teşvik eden durumdur.

bir şeyi örnek alarak/ona özenerek bir şekilde kendi benliğimizi onun üzerine inşa ederiz.
genelde gençlerde fazla görülen şey. doğaldır, büyüdükçe düzelir.