vatan satmak değilse de, vatan satmaktan farkı olmayan olaydır. ha, bunun paradı, "devlet müteşebbis olsun" demek değildir tabii; emperyalist sermayeye teslim olmamaktır; milli ekonomi anayışına sahip olmaktır; sermayeyi topluma yayıcı modeller üzerinde çalışmaktır..
ben çok hayret ediyorum, bu vatan hainliğine denk cürümü (crime, anlayasınız diye) dini inançları gereği savunanlar var!
yeni kamu yönetimi anlayışında önemli yer tutan özelleştirmenin yanlış uygulamaları sonucu halka oluşan algı. devlet her özel kurumun yüzde 20 sine kurumlar vergisiyle ortaktır. ayrıca ilgili alanda koyduğu diğer vergilerle bu ortaklık oranı artmaktadır. iyi uygulamalarla bu algı ortadan kalkabilir. devlet uzmanlaşması gereken yerde uzmanlaşmalıdır bakıldığında atatürk döneminde yapılan anlaşmalarında etkisiyle birinci iktisat kongresinde piyasaya yönelik bir devlet anlayışından bahşetmiştir. devletin un şeker üreteceği dönem geçmiştir. yüksek teknolojini gerektirecek alanlara veya uluslararası rekabet gücünü arttıracağı alanlara yönelmesi gereklidir. türk telekom örneği bu noktada kötü bir örnektir veya tüpraşın ilk ihalesi özelleştirme beraberinde şüphesiz denetimi zorunlu kılmaktadır. yoksa babalar gibi satarım lafları gazetelere başlık olur.
devlet iradesinde çalışan kurumlar venezüella , küba gibi devletlerde kaldı. devletin işi ticaret yapmak değildir denetlemektir.ancak kurulum aşamasında olan devletler ticaretle ugraşmıştırlar. devletin malı deniz yemeyen keriz tabiri bu özelleştirmelerle yıkılmıştır. devlet bir cebinden çıkarıp diğer cebine koyamaz ; vergilerden bahsediyorum eskiden vergi alamadığı kurumlardan artık vergi alıp para kazanıyor. ekonomi kötü gidiyor diye zarar etme olasılığı yok her türlü parasını alıyor. yanlış anlaşılmasın her özelleştirme iyi oldu demiyorum ama bir çok özelleştirme yerinde olmuştur. (bkz: hanım koş sözlüğü kendini ekonomist sananlar basmış)
yanlış algılamadır. fakat şöyle bir şey de var, telekomun satılması vatanı satmaktır! kitlerin elinde bulunan ve sürekli zarar eden kuruluşlar özelleştirilmeli, telekom değil!
özelleştirmeyi yanlış anlamaktır(!) özelleştirmede vatan değil, o vatanın kalkınması için gerekli son derece stratejik, olağandan yüksek kar ve getiri sağlayan kurum ve kuruluşlar satılır.
günümüzdeki özelleştirmelere bakarsak doğru algılamaktır. iki yıllık karı karşılığı satılan işletmeler, alındıktan bir kaç ay sonra üç beş katına satılan yerler satılan vatan malı sonuçta.
özelleştirmek ekonomik bir stratejidir ama bir sınırı olmalıdır.
babanın malıymış gibi özelleştirmek; özelleştirmeye izin verenin. zemin hazırlayanın "öz"ünde ne olduğunu(!) gözler önüne serer. görmek istemeyenler de olcak elbet. illa göze(!) zorla sokulmasını beklicez.
tekelin de özelleştirilmesine karşı çıkan, o sakarya meydanında aslında bir sikime yaramamasına rağmen kolunda "görevli" yazan adamların düşüncesidir, o tekelde beklediği, yok yok yattığı ve karşılığında tam "3 bin tl" alan adamın düşüncesidir.
yetim hakkı yemeye alışmış, fakirin ne çektiğinden haberi olmayan adamın düşüncesidir ve sosyal adaleti anlamaz. kendi karnı toksa başkasının karnı aç olabilir sorun değildir..
şimdi başbakan geldi "yetim hakkı yedirtmem" diye tekeli özelleştirmeye kalktı, bizim boş depoyu bekleyen amcanın zoruna gitti, ankara sakarya meydanında çadırlar kurdu, ölümüne buradayız dedi..
lan tamam da hak mı o yediğin 3 bin tl? diye sorarlar adama. keyfi bozuldu hak mı düşünür adam?
sonra gitti özel şirket adam gibi çalıştırdı, hakkını aldı, hakkını verdi. istihdam sağladı ülkeye..
sonra bunlara koydu.. koyan ne? ne satıldı ülkenden? neyin eksildi?
senin üzerine olan bir arsayı düşün.o arsayı müteahhite verdin ve o da sana bina dikti ve bütün daireleri tek tek sattı.sonra sende gidip dedin ki bu evler benim çünkü arsa benim.bu günü bu şekilde özetleyebiliriz.peki gerçekten daireler senin mi?*özelleştirmek de böyledir dostlar.sorarsan toprak bizim herşey bizim sadece bankalar, limanlar ve bilimum yerler onların.olsun öyle de güzel.
özelleştirmeyi vatanı satmak olarak algılamak yanlıştır vatan ahanda şöyle satılır..diye devam edecekmiş gibi duran bu işin profesyonellerinden çıktığı belli olan yorum.
misal uğruna anayasayı değiştirmek istediğiniz anayasa mahkemesinin iptal ettiği, israillilere, hatay'daki iki kıbrıs büyüklüğündeki türkiye'nin en verimli olduğu tespit edilen, mayınlı arazisini satmak vatanı hem de tam kelime manasıyla, -satmak- olabilir mi?
devlet kitlerinin ürettikleri mamüllerin en büyük talepçisi besleme istanbul sermayesidir, yani tüsiad derneğine mensup iş adamlarıdır. devletin sübvanse ederek ucuza sağladığı ara malları kullanarak semirmiştir bu tusiad.
kitler' den semiren ikinci güruh ise dönemin iktidarlarıdır. seçim dönemlerinde seçim rüşveti olarak binlerce kişiyi kitlere alım yapmışlar bir makina düğmesine 5 adam istihdam eder olmuşlardır.
kit açıklarını ise sağanak sağanak gelen zam yağmurlarıyla halk ödemiştir. bütçe açıkları yüksek faizle borçlanarak kapatılmış, altyapı yatırımları durmuştur.
sonuçta; devlet iç borçlanmasını artıran, tüsiad gibi besleme sermayeye ara mal üreten ve parti yandaşlarına arpalık olan bu kitlerin özelleştirilmesi memleket menfaatine olmuştur.
bu insanlar yine bilmezler ki tüm gelişmiş ekonomilerde kamusal alan olabildiğince küçültülmüş ve özel sektörün önü açılmıştır. hem sorarlar neden ekonomimiz küçük neden 3.dünya ülkesiyiz diye hem de onların ekonomilerini örnek almazlar.
ulu orta sevişmeyi, aileyi silmeyi, içip sıçmayı, abazalığı medeniyet olarak batıdan alır ancak demoktarik ve ekonomik kavramları reddederler. aslında kasıtlı değildir bu bilmiyor ki adam bu kavramları.
çok basit bir örnek veriyorum. mahallelere haftada bir giren çöp arabaları her gün giriyorlar artık. çünkü özel temizlik şirketinde bu iş artık. ancak iş devletin, belediyenin elinde olunca adamın atılma riski yok, salla baş al maaş, çalışma yat. ee çöp ne olacak? adamın çok da mikinde!
şimdi biraz da ekonomiden anlayanlara bir örnek verelim. tansu çiller dönemi. türkiye'nin borcu 22 milyar dolar. türk telekom'a 25 milyar dolar teklif yapılıyor. kabul edilen teklif danıştay'dan dönüyor. ve o borç büyüdükçe büyüyor. ulan ne borcumuz kalacak ne sıkıntı. üzerine de 3milyar dolar nakit para. ama mal zihniyet sayesinde onların bokunu püsürünü biz çekmekteyiz.
özel sektör hep en iyi hizmeti veren olmadı mı?
devlet yerine hep özeli tercih etmediniz mi? neden dersiniz? bir sorun kendinize bakalım. bir de ekonomiyi öğrenip öyle konuşun!
iktisattan bir gram çakmayanların, özelleştirmeyi ancak kahve muhabbeti düzeyinde eleştirebilmelerine sebep olan algı..
ya bilmiyorsanız konuşmayın; biliyorsanız da , özelleştirmeye alternatif iktisadi model getirin diye sorarlar bunlara.. Sorarlar da; ne yazık ki cevap alamazlar.. Çünkü teori de, empirik bilgiler de; devletin ekonomide berbat bir performans sergilediğini yüzyıllardır göstermektedir..
kontrollüsü de kontrolsüzü de yerli sermayeye satılanıda yabancıya satılanıda farketmeyen, bu ülke insanlarının alın teri kazanımlarının satılmasınından kaynaklanan ve doğru olan algılama.
türkiye'de kontrolsüz ve acımasızca yapıldığından dogru olan algılamadır. türk telekom'un %55'i için istenen bedel 3 yılda tt'nin kendisinden çıkartılıp verildi bize. Yani üç yılda tt'nin kazanacağı parayı başkasından alıp şirketi verdik. komik değil mi? mnskym ben hala bunu anlamayanın.