çoğu zaman derin derin nefes almak olayı çözer. ancak sizi sinirlendiren sebebin dozu da çok önemli. bu sebep sizi şiddet uygulamaya kadar götürüyorsa, o an her neye sinirleniyorsanız sinirlenin o sinirlendiğiniz şeyi derhal gözünüzde düşürün. mesela içinizden şu tip düşünceler geçirebilirsiniz;
"sakin ol! sadece senin sabrını sınıyor, sinirlendiğin şey çok basit ve sinirlenmeye değmeyecek bir şey" gibi gibi.
ama şunu belirtmeliyim ki, bu eylem büyük oranda psikolojik irade ister. bu biraz da kişinin psikolojisi ve kişiliğiyle alâkalı. mesela hayatın tüm zorluklarını sırtlayıp bu zorluklara karşı büyük sabırlar gösterip üstesinden gelebilen insan, öfkesini de çok kolay bir şekilde kontrol altına alabilir. çünkü ikisi de birnevi sabır diyebiliriz.
ha bir de şiddete meğilli olan insanların bilmesi gerektiği bir gerçek daha var. arkadaşlar hayatım boyunca belki onlarca kez kavga ettim, ancak birinin bile sorun çözdüğünü görmedim. Ağır veya hafif fiziksel zarar vermesi, insanları daha da birbirine düşürmesi ya da herhangi bir şey işte. bunlar dışında hiçbir boka faydası yok yani. ki bunlar da faydadan çok zarar zaten. bir çok insanın üzerinde test ettiğim üzere, it gibi insana saldırmak yerine etkin bir şekilde kendini sözlü ifade edebilmek ve kendinden emin olmak sorun çözmekte daha etkili insan psikolojisinde.
ayeti kerimede "Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah'dan yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir." emri ikazı vardır. bu boşuna değildir. çünkü hayat boyu karşımıza çıkacak olaylar ve öfkeyle imtihan var. bu kaçınılmaz. o halde emre itaat, ilahi yardıma mazhar olmaya vesiledir. dikkat edilirse arada yine v (ve) bağlacı var. şartlı önerme. yani birini yapan diğerini ister istemez celb eder. kendine çeker. o halde namazını kıl kardeşim. eğer namazını sabırla, tadili erkanına riayet ederek, kıyam, kıraat, kavme, celse, rüku, sücud (secde) teşehhüd, yani, bir şeyin en sağlam, en güçlü öğesi ya da yönü diye nitelendirilen tüm rükn lerine tam riayet ederek, hakkını vererek kılarsan, Allah sana bunun mukabili sabır ihsan eder. sen namazını ağır ağır kıldıkça Sabra nail olursun. bu Allah'tan bir hediye atıyye, bir nimeti ilahidir. ne diyor italyan atasözü;
herkesten nefret edin. kimseye saygı duymayın. insandır ya demeyin. kimseye değer vermeyin. inanın işe yarıyor, yok ya bu kadar da olmaz diyerek insanlığa sığar mı diye isyan edilecek durumlara gülüp geçiyorsunuz.
örn: yolda size bir köpek havladığında dönüp o köpekle muhatap olmuyorsunuz-tartışmıyorsunuz ya da bir köpek size saldırdığında gidip köpeği ısırmıyorsunuz, hayvandır deyip geçiyorsunuz. işte siz de insanlara böyle yaklaşın.
Öfke ikincil bir duygudur, ardında daima başka bir duygu yatar; değersizlik, yetersizlik, utanç vb.
Öfkelendiğinizde o ilk duyguyu keşfetmek için kendinize zaman tanımalısınız. önce o duyguyla yüzleşir ve ardından karşınızdaki insanla öfkenizi değil de o ilk duyguyu paylaşırsanız bir şeyleri çözümlemek daha kolay olur.
Aynı şekilde öfke daima bir enerji olarak dışa vurum gerektirir, muhakkak bir sporla uğraşmanızı öneririm.
Ve elbette ki öfkeyi en çok yakınlarımıza duyduğumuz hayal kırıklığında görürüz. Sevdiklerimize dair beklentilerimizi daha gerçekçi bir seviyeye çekmek sorunu çözebilir.
Terapi dışında derin ve düzenli nefes, kolların ileri uzatılıp gözler kapalıyken esnetilmesi ve akla güzel bir görüntü, anı, olay getirmek gibi faydalı yöntemlerdir. Bazen kimseye duyurmadan ya da içinizden küfrü basarak birazcık da olsa öfkeden kurtuluyorsunuz. Tavsiye edilir. Bende işe yarıyor.
terk etmek.
hissi zelzele anında ortamı terk etmek yararlıdır, bir süre sonra terk etmeye gerek duyulmaz çünkü öfkenin sebebiyetinin hep sürmeyeceği bilincine varılır. bu tavır çevre tarafından yadsınmadığında yalandan yapılıp bazen bazı kişi ve ortamlardan kurtulunur bile.
ya ben sikliklikla insan hakları evrensel beyannamesi okuyup kendimi buna inandirmaya calisiyorum. beyanname okumamin sebebi ahlaki ve dini kavramlara itibar etmiyor olusumdan. tamam bunu okuyorsun cok iyi sonuna kadar katiliyorsun sonra sokakta bi erkek goruyorsun, iste biri dunyanin en aptalca seyini dibine kadar inanarak ve olene kadar savunurcasina soyluyo sonra beyanname de anlamini yitiriyo bi sekilde, tekrar basa donuyorsun ve tekrar okuyorsun ofken kesin bi miktar azalmis oluyo ya da kisi senden uzaklasmis oluyo, e bu ofkeyi baska bir kisiye yonlendiremezsin cunku bu da etik ilkelere uymaz, ofken icinde patlar. herkes mutlu sen degilsin, hep oyle olur. alisirsin
otokontrol.
kişiliğinize uygun düşünce ve davranışlarla otokontrol.
olmuyorsa, otokontrol devre dışı kalmaya başlamışsa,
en kısa zamanda bir uzmana gidip ciddi destek almak gerekir.
anlık öfke patlaması sizi ve karşınızdakini yakabilir.
kısacası işin şakası yok.
Bünyeye, Öfkeden daha fazla zarar veren şeyler bütünü. Öfke kontrol altına alınmaya çalışıldıkça insan bedeninde kalıcı hasarlar bırakır. Çoğunun farkında dahi olmazsınız ancak bu sürekli hale geldiğinde yavaş yavaş acısını hisseder hale gelirsiniz. Öfkeyi kontrol altına almaktan ziyade onu doğru kanalize ederek boşalımını yapmak zorundasınız. Bunun en etkili yolu da spordur. Alternatif olarak bağırmayı deneyebilirsiniz. içerlemeli trajik bir öfke ise ağlamayı deneyebilirsiniz. Öfke, mevcut ruhsal durumunuzu rahatsız edecek kadar sizi sardığı an hiç vakit kaybetmeden kusun, boşaltın, rahatlayın. içinize atmayın ya da bastırmayın.