bugün

Büyük çoğunluğumuz tarafından "çapa" olarak tanımlanan geminin denize durmak için attığı ağır hede.
genelde "çıpa" şeklinde telaffuz edilse de en doğru ifadesi "çipa"dır.
galat ı meşhur söylemiyla "çapa". aslı çıpa dır. uluslararası anlamda denizciliğin sembolüdür.
görsel

yine yaygın bir kanı da şudur ki; "türkler denizci bir millet değildir, türkler denizciliği bilmezler..."

oysa ki bugün uluslararası anlamda denizciliğin sembolü olan çıpa'yı bulan türklerdir...

şüphesiz ki denizcilik binlerce yıldır insanların uğraş verdiği bir alan.
gerek ticaret, gerek seyahat, gerek balıkçılık anlamında insanoğlu binlerce yıldır denizcilik yapıyor.

antik çağlarda insanlar deniz taşıtlarını suyun üzerinde sabit tutabilmek için iplere bağlı kayaları kullanırlardı.
yalnız fırtınaya ve dalgalara direnebilmesi için bu kayanın oldukça büyük boyutlarda olması gerekiyordu. zira kayanın ağırlığı az olduğunda dip dalgaları ve fırtınalara dayanamazdı, bu yüzden gemileri sabit tutabilmek için bir yahut birden daha fazla büyük kaya kütleleri gemide bulundurulurdu.
bu da gemi için fazladan yük demekti.

antik yunanlar bronz çağının sonlarında bu kaya kütleleri yerine içi kurşun dolu sepetler kullanmaya başladılar.
yalnız bu yöntem de tekneyi yalnızca ağırlıkları ve dip boyunca sürtünmeleri ile tutuyordu. teknenin bir şekilde deniz tabanına tutunması gerekmekteydi.

işte coğrafyanın babası amasyalı strabon'a göre bugün bildiğimiz çıpa, iskitli bir filozof olan anakharsis (Anacharsis) tarafından icat edildi.
görsel

anarkhasis'in yaptığı bu çıpanın deniz tabanına tutunmak için dişleri vardı, bu çıpa sayesinde tekne daha az ağırlık gerektiren bir demir çıpa sayesinde deniz tabanına tutunabiliyor ve sürüklenmesi engelleniyordu.

yunanlar bu yeni kancaya iskit türkü filozofun isminden dolayı ankyra dediler. bu sözcük ingilizceye anchor olarak geçti. günümüz mühendisliğinde kullanılan ankraj teriminin kökeni de yine iskitli anakharsis'e dayanır.

tabi bütün bunları araştırıp ortaya çıkarmak için bilgi, emek ve senelerce araştırma ve bunlara ayıracak kaynak gerekiyor.

türk kültürünü herkesten önce kendi gençlerimize aktarmak, onları bu konuda bilgilendirmek gerekiyor ki dünya çapında propagandamızı yapabilecek şeyleri elde edelim.

çıpa bunlardan sadece biri.

biz üzengi'yi bulduk, savaşçılarımızı at üzerinde ok atarken gören yunanlar onları yarı at yarı insan bir yaratık zannetti ve yunan efsanelerindeki centaur'lar ortaya çıktı.

biz savaşçılarımızı onluk-yüzlük-binlik düzenlere ayırdık, ortaya modern ordu kavramı çıktı.

biz en küçük maddeyi keşfedip ona cüzi layetecezza dedik ortaya atom enerjisi çıktı.

biz istanbul surlarını yıkan toplar icat ettik çağlar açılıp çağlar kapandı.

biz her zaman tarih yazdık, tarihe yön verdik, ama en önce içimizdeki hainler buna karşı çıkıp bize ait değerleri reddetti...

bugün de bu vesileyle yunanlara yön veren iskit türkü filozof anakharsis'i ve o'nun çıpa'yı icat ettiğini öğrenmiş oldunuz.
muhtemelen buna da reddiyeler yazılacak, bak şimdiden görüyorum "iskitler türk değil" diyen hint avrupa odaklı tarih anlayışı beslemelerini...

#tarih