bugün

Kaynağını Mescid Dağı'nın batı yüzünden alır. Önce batı doğrultusunda akıp bayburt ve ispir'den geçtikten sonra bir yay çizerek. Yusufeli'nin Yokuşlu köyü önünde Artvin il sınırlarına girer. Yusufeli, Artvin ve Borçka'nın içerisinden geçtikten sonra Borçka'nın Muratlı kasabasından geçerek burada il ve ülke sınırlarını terk eder ve Batum'da Karadeniz'e dökülür. Dünyada rafting için uygunluk sıralamasında, ilk 10' un içinde yer alır.
barajlarla yok edilme tehlikesi olan, bahar aylarında gürül gürül çağlayan, batum`dan karadenize dökülene kadar, çoruh vadisi bounca kıvrım kıvrım akan ve artvinden tortum barajına kadar yol boyunca göz zevkinizi süleyen bir nehirdir.
vakti zamanında kol büyüklüğünde balık yakalanabilen güzel ülkemin güzel nehri. lakin üzerine açılan barajlar nehirde bulunan doğal hayatı olumsuz yönde etkilediği için pek eski canlılar bulunmamakta son dönemlerde.
Çoruh Enerji Planı

http://www.yg.yenicaggaze...zargoster.php?haber=21627
uzun yıllar önce bir dönem her gün uzun uzun deli gibi gürül gürül akışını izlediğim nehir.
görsel
görsel
görsel
görsel
Türkiye ve Gürcistan'dan geçer. Artvin ilinin en büyük akarsuyudur. Bu illerdeki hemen hemen bütün çay ve dereler Çoruh’un kollarını oluştururlar. Kaynağını Mescid Dağı'nın batı yüzünden alır.

görsel
Türkiye’nin en lezzetli alabalığı burdan çıkmaktadır. Eskiden Şavşat yolunda çocuklar söğüt dalına taktıkları balıkları satardı yol kenarında.

Her sene bi araba illa ki çoruh’a Yuvarlanır. Bir kilometreye varan vadi yatağından dolayı çoğu zaman araba enkazları vinçle yola çekilemez. Nehir yatağı yol boyu hurda arabalarla doludur.

Bir de en acısı akarsu yatağındaki verimli alüvyon topraklarını Gürcistan’a taşır Çoruh. Koskocaman bereketli bir delta ovası vardır batumun. Memleket toprağıdır o kocaman ova.
Gürcistan sınırını belirlemesi gerekirmiş. Sarp sınır kapısına gerek kalmazmış o vakit. Gerçi duydugum kadarıyla gürcüler bizden pasaport vize falan istemiyormuş dolayısıyla sınırın nere olduğu da önemsizdir herhalde.