ilerlemedir. adeta bilimsel bir birikim gibi, batıl olan ilkel dinlerden, daha spesifik ve karmaşık bir o kadar da inandırıcı olan dinlere geçmektir. bana şu ana kadar kızmış arkadaşlar için gelsin;
mitolojide eski türk tanrıları olarak 100 den fazla isim sayılmaktadır;
adad, adakutay, adar, ağaç han, ağada, ağilim, aiyanar, akhan, ak toyun, alasbatır, alda, altay han, amal, aman, ammezzad-du, ammun, ammunki, ancazin, andarkan, ank, an?har, anu, anunnaki?ler, arah, ardini, ardis, ark-hu,arsi, mela, arunas, aş-kesapa, aştabi, ayata, ay han, babar, balala,baran- batır, bunçak, hutuh, gölpön ata, dağ han, darak, demir han, deniz han, devi, dingir, ea (enki, ank), enki, enlil, enme?arru...
sadece bir kısmı..
şimdi ise, 99 ismi olan yaratıcı allah'a inanmaktayız. belki bundan birkaç yüzyıl sonra daha gelişmiş bir tapınma sürecine gireceğiz kim bilir!
kur'an-ı kerim'in dünyaya inmesinin akabinde hızla gelişen, gelişim gösteren olay. bundan bir kaç yüzyıl sonra başka birşeye inanması için bu insanlığın, önceden 4 büyük peygamberin gönderildiğinin farkında olup kafasının karışmaması lazımdı. artık tek geçerli olan bir tanrı yani allah (c.c) vardır. 5 milyar insan farklı dinler ile ona bağlanmıştır ve kopması imkansızdır. ha eğer ilkel yaşamayı özleyen insan varsa eskiler gibi ağaçtan bir put yapıp tapabilir, karışamam.
hz ademden bu yana din her daim tek tanrılıdır ve o tanrı sabit ola gelmiştir onun haricindekiler din değil olsa olsa dinsizliktir: hz adem in, hz nuh un hz ibrahim in hz musa nın hz isa nın ve son peygamberin tanrıları hep birdir hepsinin kitabında bahsi geçen ya zel celali el ikram dır ve dinin sahibidir.bilim değişiyor gelişiyor tek olan ilah ve son kitap oldukları gibi yerlerindeler ta ilk insan yaratıldığından beri. yani bu geçiş bir evrim değil tam tersine bir değiştiriştir.
türklerin yapmadığı şeydir. tek tanrılı dinden, tek tanrılı dine geçilmiştir. hatta hazar denizinin çevresinde bulunan bir kısmı yahudi olmuş, önemli bir kısmı da avrupaya yerleşerek hristiyan olmuştur.
günümüzde ise halen anadolumuzda tengrici ve şaman olarak tek tanrılı dinlerini sürdüren köyler mevcuttur.
totemler tanrı değildir. kızılderililerde şaman bir toplumdur ve tek tanrılıdır.
ancak japon şintoistler veya doğacı paganlar için belki zor olacak olan eylemdir; kültür şokuna sebebiyet verebilir.
once tanri yok.
sonra cok tanri var.
sonra cok tanri gider.
sonra tek tanri gelir.
sonra tek tanri benimsenir.
sonra tek tanri putlastirilir.
sonra putlastirilan tek tanriyi insanlar reddeder.
yine tanri yok.
sonra cok tanri var.
sonra cok tanri gider.
türklerin tek tanrılı dinden islama hristiyanlığa geçişleri elbet kendi adlarına güzel olabilir ancak öncesinde taptıkları tek tanrı malesef bir övünç kaynağı olmamalıdır.
tek tanrı fikri yunan filozofları tarafından dolaylı olarak ortaya çıkartılmıştır yani bir bakıma evreni sorgulayan bu adamlar, çok tanrılı dinleri de -mecburen- sorgulamuştır.
dünya nimetlerinin paylaşımı konusunda husumete düşen tanrıların, aradaki husumeti gidermek için rus ruleti oynaması sonucu ortaya çıkan durumdur. rus ruletini ise tahmin edileceği üzere türk'ün tanrısı göktengri kazanmıştır. bundan gayrı buraların yegane efendisi o'dur, insanlık ona tapacaktır.
- nasıl lan sizde ateş, evlilik, bereket, aşk tanrısı falan yok mu ?
* yok oğlum işte, bi tane var o her şeyi bir denge düzen çerçevesinde ayarlıyor.
- iyi lan ben de geliyorum bıktım hepsine ayrı ayrı dua etmekten.