bugün

bayram için memlekete gelen akrabalarımın çocuklarında fark ettiğim durum. başlarından savmak için çocukların hatta bebeklerin bile önüne telefon koyup oynasınlar diye bırakıyorlar. böyle çocuk yetiştirilmez deyince bir artistlik durumları oluyor. hadi onları anlıyorum. eğitim durumları en fazla lise mezunu olunca eğitim psikolojisi, çocuk gelişimi bilmiyorlar ama bazı üniversiteli arkadaşlarımda da olunca kıllandım. çocukların 3-5 yaşlarından itibaren böyle bağımlı hale getirmek ne kadar doğru? siz ne düşünüyorsunuz?
sonra çocuk, o sanal alemi, youtube diye bir siteyi keşfediyor. orada ndng tarzı kanalları görüp beğeniyor, biz de diyoruz ki bunları izleyen bu kadar kişi kim amk? işte bu çocuklar. bu süreçte ebeveynlere tarihi bir sorumluluk düşüyor. çocuklarınıza sahip çıkın. oyun oynasınlar, eğlensinler ama mümkünse youtube'dan uzak tutun şu yavrucakları.

zito!
2002 yılında cep telefonu kullanmaya başlama yaşı 18 idi.
2010 larda birden 12-13 lere düştü.
Şu anda 10 yaşındaki çocuğun cep telefonu var.
Demek ki teknoloji ilerledikçe her gelecek nesil daha fazla radyasyon alacak.
hatalı bir ebeveyn davranışıdır. küçük yaştaki çocuklara radyasyon yayan cihazlar verilmemeli. beyin gelişimine oldukça zarar verir.
ebeveynler malum sebeplerden( tecavüz- kaçırılma- uyuşturucu) çocukları sokağa bırakamıyorlar. bu ülkede çocukların enerjilerini atması ya da başka faaliyetler için devletin yardımı da yok. bir kursa, spora götürecek imkanınız yoksa çocuklar ev hapsinde. böyle olunca ebeveynler kolayı seçip veriyorlar ellerine telefonu tableti böylelikle çocukları durdurmuş oluyorlar. sonra gelsin internet bağımlılığına bağlı konsantrasyon, diyalog bozukları ...
tablete zeka geliştiren oyunlar yüklersin onu sevdirirsin. sonuçta çocuk dediğin hiçbir zeka belirtisi göstermeyen klasik koşullanma ile yaşayan bir varlık. ona bir şeyler ödül ceza ile sevdireceksin. her ödevini yaptığında çocuğa sevdiği bir şeyi verirsen o edimsel koşullanır. böyle böyle ilişki kurarsın arasında. tabletle oyun oynamak istiyorsa zeka geliştirici oyunlar indirir onu oynatırsın.
Avm vb. yerlerde çocukları metal dedektöründen 1 saniye dahi geçirmeyen ana babaların veletlerin eline kendilerini rahat bırakmaları için telefonun şarjı bitene kadar vermeleri durumudur. Çizgi film açıp kucağına koyandan çocuğun eline balon patlatma tarzı otunlar açıp verene kadar pek öok çeşitini bulmak mümkündür bu ana babların ama dedektöre gelince çocuğumu geçirmem.
Realist bir değerlendirme yaparsak ' ben kullanamadim çocuğum kullansin, benim yoktu çocuğumun olsun' mantığıyla yetiştirilen, eline hunharca tablet, telefon, bilgisayar, ps gibi zamazingolar tutuşturulan ve ulaşamamanın, elde etmek için çabalamanın en önemlisi düşleyip hayal kurmanın ne demek olduğunu bilmeyen basit ve asosyal bir nesil yetişiyor. Balık alabildiği icin balık tutmanın öneminden bahsetmeyen ve birgun o balığı alamayacak duruma geldiğimizde ne yapacağına ilgili hiçbir fikri olmayan pıtırcıklar geliyor arkamızdan. Sistemin kurbanı olduğunu söyleyen bir nesilden sisteme kurban olarak hazır kıta bekletilen çocuklar yetiştiriliyor, malesef..
Çık çık çık.
Bu Mahalle teyzesi gibi yorumlar nedir?

Çocuğa ver tableti keyfine bak modunu ben de onaylamıyorum. Ancak kontrollü bir biçimde ve belirli sınırlar dahilinde tablet kullanımı makuldür, makbuldür.

Misal, banyo dahi yapamıyorsun dönem dönem. Çocuk yapışıyor paçana. 15 dakika tablet bu noktada hayat kurtarır.

Ya da acil halletmen gereken banka işin var, bankada çocuk döne döne yere atıyor kendini. Peppa pig açarsın çocuğa, işini halletmen mümkün olur.

Anne babanın seçtiğin içerik kimi zaman yararlı dahi olabilir. Ancak kontrolsüz güç, güç değildir. Ebeveyn kontrolü şart.
Çocuğu olmayan insanların yorum yapmaktan kaçınması gereken durum.

Teknolojinin içine doğan çocukları teknolojik aletlerden uzak tutamazsiniz. Hele ki anne babaların elinde sürekli telefon ve tablet olduğu bir dönemde.
Sadece kısıtlayabilirsiniz ki zaten olması gereken de budur.
Ebeveynler nasıl başarıyorsa şimdiki çocukların oyun oynamaktan haberi yok. Ben delirirdim oyun için. tablet ile yok bilmem ne ile çocuk hayal gücünü geliştiremez. oyun oynaması şart.
Çocukta otizme neden olur.