yıllardır düşünüp, cevabını bulamadığım ve beni ebedî meraklara gark eden bir soru işaretinin beynimde yanmasına sebebiyet veren dizi.
haluk(tamer karadağlı -açıklatma bana espriyi), bir bölümde eşi meltem'le(pınar altuğ) kavga etmiştir. bu bölümde haluk'un babası(kel bi herif) bunları ziyaret gitmiştir. bu ikisinin kavgalı olduğunu fark edince, yatmadan evvel haluk'u çağırdıydı(sikerim ya mıştırla muşturla olacak gibi değil, gerildim):
- habidiiin!(herif abidin diyodu olum haluk'a. niyedir yeminle bilmiyorum)
- efendim baba?
- (herifin konuşma tekrarlar dahil, aynen şöyle) bak oğlum. sakın karınla yatağa küs girme. ne olursa olsun, ne şiddette kavga etmiş olursanız olun, sakın karınla yatağa küs girme. biz annenle 30 sene birbirimizi yedik, ama bir günden bir güne onunla yatağa küs girmedik(amcada performans süper onu demeye getiriyo). sen de sakın karınla yatağa küs girme. ne olursa olsun, yapma bunu. sakın karınla yatağa küs girme.(yeter lan). sakın abidin, sakın karına halukla girme(aha devreler yandı herifin). sakın abidin, sakın ha benimle yatağa girme, bırak yorganı haluk abidin. sakın...(falan diye gidiyor ama son iki cümleyi ben götümden sallamış olabilirim)
- tamam baba.
he olay bu, niye yatağa karısıyla küs girmiyor abi? nedir mevzuyu bu kadar önemli kılan? iki gün küs girersin, üçüncüde kocalık vazifeni yerine getirirsin, nedir ki yani? neyi olay ediyosun?
özel mesajla bana durumu açıklayacak sözlük kullanıcılarına benden bi adet "ehh" oyu. hehe. bi forumda sordum nedir bu işin aslı deyu, adamlar beni smileylerle boğdu, bi kısmı terazimi tıkladı, bazıları ip'mi banladı, biri çaktırmadan cüzdanımı çaldı, benden habersiz ağzıma verenler konusunu hiç açmıyorum(açmış oldum bi yerde).
(bkz: torunlar duymasın)
çocuk nerde lan? sakallı makallı bir şey olmuş bu havuç. telefon istemeye falan devam ederse benimkini alsın. allah allah yav.
düzenleme: cümledeki "benimki" ifadesi bir zamirdir ve "benim telefonum" manasına gelmektedir. içiniz çürümüş la sizin. *
şükrü'ye bir gelin adayı bulunmuş. kız evlilikten beklentilerini anlatıyor.
- artık hayatımda değişiklikler istiyorum. evlendikten sonra "kışın kayak yazın tekne" değişik bir hayatım olmalı.
emine: öyle şeyleri bunlarda bulamazsın. "kışın dayak yazın tekme" *
1-dizinin ilk bölümlerinde meltem vejetaryenken,hatta eti bile gaz maskesiyle pişirebilirken,atv`ye geçtiği dönemlerde bir yılbaşı akşamı hindi pişirip afiyetle yemiştir
2-dizinin tüm bölümleri boyunca duygunun yatak takımı,çantası,posterleri vb. değişmişken emrenin çantası,yatak takımı,posterleri aynı kalmıştır.hatta önlüğü bile zar zor değişmiştir.
3-dizi tgrtdeyken banyo sağ koridordadır.ama atvde banyo sol koridora taşınmıştır
4dizi tgrt`deyken bir bölümde bir sürpriz için ev sahiplerinin birinden saklanılması gerekmektedir.evin hizmetçisi gül,sol koridora saklanmışken,ev sahipleri gelince sağ koridordan çıkmıştır.
5-dizide her gün evde temizlik yapılmaktadır.buna rağmen meltemin anne ve babası eve gelme hakkını kendilerinde görebilmektedir.
6-dizide yemek masasında duran tabakların içindeki yemekler konuldukları gibi durduğu durumda,meltem çocuklara yemeğiniz bittiyse doğru ders çalışmaya, doğru yatağa diyebilmektedir.
7-masada ne yemek olursa olsun ketçap ve mayonez mutlaka bulunmaktadır.
8-meltem,yemek bittiğinde sofradaki tabakları mutfağa taşır.mutfağa girer girmez kapı çalar.selami ve gönül gelmiştir.onlarla beş dakika otururlar bu arada o sürede hiç mutfağa gitmez.ancak gönül`le birlikte çay yapmaya gittiklerinde tabakların hiçbiri mutfakta değildir.ayrıca mutfak tertemizdir.
9-dizinin bir bölümünde eve muhtaç adında bir köpek alınmıştır.ancak diğer bölümlerde muhtaç`tan haber alınamamıştır.
10-meltemin iş yerindeki patronu meltem`in her gün psikologa gitmesine karşı hiçbir şey demeyecek kadar ve sinir sisteminde bu kadar bozukluk olan bir elemanı iş yerinden çıkarmayacak kadar sakin bir patron olmasına karşın,zam istendiğinde küplere binmektedir.
11-çocuklar yemek masasına ellerini yıkamadan oturur.ancak dişleri fırçalamak zorunludur.
12-meltem ne zaman bugün çocuklar erken gelecek dese ve o sırada saat kaç olursa olsun çocuklar meltemin bu sözü üzerine anında eve gelirler
13-evin bütün ışıkları açıktır.
14-çocuklar biri erkek biri kız olmalarına karşın aynı odada aynı anda giyinip soyunabilmektedir.
15-duygu yaşına karşın evlenmeye kalkışabilecek kadar salaktır.
16-emre gece yarısı yüksek sesle müzik çalışması yapılmayacağını bilmeyecek kadar salaktır.
17-dizide çocukların kaçıncı sınıfta oldukları ve kaç yaşında oldukları bilinememektedir.
18-emreye cep telefonu alınmamasının nedeni 16 yaşında olmamasına karşın,ablası duygu 12-13 yaşlarında görünse de cep telefonu sahibidir.
19-haluk`la meltemin kendine ait arabaları vardır.yüksek maaşlı bir iş yerinde çalışırlar.ancak çocukları için ikinci bir odaları yoktur.
20-dizide meltemin kendine ait bir arabası olduğu durumda hatta halukun aldığı yeni bir arabası olmasına karşın yine de işe haluk`un arabasıyla gitmektedir.
21-dizide haluk ve meltem`in iş yerinde ne olarak çalıştığı belli değildir.
22-selami olmadığında bütün işler haluka kalır.çünkü koskoca bir inşat holdinginde haluktan başka aynı işi yapabilecek kimse yoktur.
23-gönül olmadığında bütün işler meltem`e kalır.çünkü koskoca şirkette meltemden başka o işi yapacak insan yoktur.
24-meltemin çalıştığı şirkette patron toplantıları meltem ve gönülün odasında sadece meltem,gönül ve enginle yapar.çünkü koskoca şirketin ayrı bir toplantı odası yoktur ve toplantı yapılabilecek üç kişi vardır.
25-halukun çalıştığı iş yerinde toplantılar müdürün odasında sadece ismail bey,haluk ile selami ve yasemin`le yapılır.çünkü koskoca holdingin toplantı odası yoktur ve toplantı yapılabilecek sadece 4 kişi vardır.
26-halukun patronu marynin sekreteri vardır ama meltemin patronu selçukun sekreteri yoktur.
27-yasemin bir sekreter olduğu hâlde hiçbir telefona bakmamaktadır.hatta şirkette telefon çalmamaktadır.
28-halukun iş yerinde lap-toplar daha açılma düğmesine basılmadan kapağı açılır açılmaz çalışır.
29-mary hanım bir sapık olan ismail beyi genel müdür,at yarışı sevdalısı hüseyini de çaycı yapmaya devam etmektedir.
30-çocuklar her akşam yarınki sınava çalışır.çünkü her gün sınav olurlar.
31-haluk ve meltemin evindeki telefon asla çalmaz ve kullanılmaz.
32-mutfak,kapısı durana kadar içeri ve dışarı doğru açılıp kapandığı hâlde ses geçirmeyecek kadar güvenli olduğu için bütün tartışmalar orada yapılır.
33-çocuklar asla televizyon seyretmez.
34-eminenin geldiği ilk bölümlerde eminenin iki kızı varken,ilerleyen dönemlerde o iki kızdan haber alınamamıştır.
35-haluk ve selaminin iş çantaları asla açılmaz.sadece elde gezinir.
36-dizinin bir bölümünde duygu ile emre hafta sonları sırayla basketbol ve gitar kursuna gitmektedir.ancak ilerleyen dönemlerde böyle bir şey yoktur. *
ilk bölümlerinin alt teması, karakterlerinin politik duruşları çok iyidir.
haluk: tipi olsun, giyim tarzı olsun, karakteri olsun "o zamanların" mhp seçmenini temsil eder. gelenekçidir aynı zamanda seküler milliyetçidir. bir bölümde doğuda kaçak elektrik kullananları ve göz yuman bürokratları eleştirerek mesajını çakmıştır.
Haluk aynı zamanda suçluların rehabilite edilmelerini değil, cezalandırılmalarını savunur. pembe popolu değildir haluk, o taş fırın erkeğidir. meltem'e sözlü tacizde bulunanlara ve hırsızlara kafa göz girmesi bundandır.
meltem: ulusalcı chp'lidir; sekülerdir, modern yaşam tarzına sahiptir hatta hafif sjwdir de ama bu huyları aşırı uçta değil ortadadır. hafif sjw'liği; aşırı duyarlı/duyarcı ve saf karaktere sahip olmasından kaynaklıdır fakat taş fırın erkeği haluğun kollarında, haluğun tedbirli karakter yapısı ve kurnazlığıyla güvendedir.
duygu/havuç: elbet çocukların siyası bir duruşları yoktur(duygu ne kadar üniversitede feminist, solcu kız olacağım diye alt metinden bağırıyor olsa bile). fakat çocukları da metne ekleme sebebim, havucun ablasına sürekli "feminist" diye hakaret etmesindendir. dizide, feminist kelimesi bir hakaret olarak kullanılmaktadır.
selami: günümüzde ki sjw ychp seçmenini temsil eder. şuan sayısı o yıllara göre kat ve kat artmış, soya oğlanlarını da temsil etmektedir. selami sjw'dir, selami meriç'tir. aşırı duyarcıdır selami, aynı zamanda pembe popoludur da. taş fırın erkeği tarafından sürekli özüne dönmesi için çağrıda bulunulur, haluk onun ruhunun derinliklerine girip "özüne dön selami, sen bu soya oğlanı değilsin" diye bağırır ama fayda etmez. cezasını da yıllarca paspas olduğu karısı tarafından terkedilince çekecektir (yoksa bu onun için bir ödül müdür?)
gönül: gönül de sjw ychp seçmenini temsil eder, ama selami'ye göre çok daha aşırı uçtadır. selami aslen politik olarak sjw ychp'li sayılmayabilir fakat zayıf karakter yapısından ve özgüvensizliğinden dolayı bu yola düşmüştür. gönül'se sjw'liğin vücut bulmuş halidir. feminist'tir, dikkatli dinlerseniz haluğa saydırdığı sözcüklerin altyapısında "toksik maskülen haluk" çığırışlarını duyabilirsiniz.
özetle dizideki ana karakterler, ülkenin politik karakterlerini temsil ederler. ayrıca farkedildiği üzere dizide; ciasal islamcı bir karakter bulunmamaktadır, senarist birol güven onları bu toprakların kültürüne ait görmemiştir. birol güven bu dizisinde mekan ve zamanı vahabbi kültüründen arındırarak, türk aile ve toplum yapısını irdelemiştir.