bugün

bir balık türü
buğulaması güzel olur
nasıl pişirilirse pişirilsin rakıyı asla aldatmayan bir balık türüdür. hatta bu balıkla o kadar samimiyizdir ki kendisine çupra desek de sesini çıkarmaz, öyle bi efendiliği de var yani.
akdeniz ve egede yaygin biçimde yasayan sirti koyu mavi yanlari gümüs renginde eti çok lezzetli izgarasi rakiyla mükemmel lezzet veren balik
her duyduğumda, gani müjdenin denize dökülen kimyasal atıkların balıkları homoseksüelleştirdiğiyle ilgili yazısına attığı başlığı hatırlatan balık:
bana çipura deme çiproş de *
buyuk ve yaglı bir balıktır, ızgarası tercih edilir. cupra demeyi tercih edenler coktur. iri balık oldugu icin kılcık temizleme isi oldukca pratiktir. yanına roka salatasıyla servis edilir. ciftlik ve deniz cuprası olarak iki cesittir, deniz cuprası daha pahalı ve daha lezzetlidir. ciftlikte yetistirilenler yagsız ve kucuk olurlar. yerken ustune limon sıkın, eksi eksi daha iyi oluyor. *
küçük sürüler halinde gezen bir balık türüdür. Tadı nefis olan bu balığın katkısız, yani ızgara veya fırında yenmesi tercih edilmelidir.
Egenin meşhur yerli balığı olan ve küçük sürüler halinde gezen Çipura son yıllarda çiftliklerde de üretilmeye başlanmıştır. Çipura Elips biçiminde yassı vücudu, beyaz karnı, koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları ile tanınır. Atlas Okyanusu, Kuzeybatı Karadeniz, Ege ve Akdenizde bulunur. Bir zamanlar Marmara Denizinde de yakalanan ve Alyanak adıyla tanınan bu balığın maalesef nesli tükenmiş bulunmaktadır. Genelde 20 ila 35 cm arasındadır. Ancak 6-7 kg’ya varanlarına da rastlanmıştır. Her mevsimde zevkle yenebilen bu balığın ızgarası,buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Izgara için ideal büyüklük 250 ila 350 gram’dır (3 ila 4 adet/kilo). Daha büyüklerinin fırında pişirilmesi tercih edilmelidir.Buğulama ve çorba için her boyu kullanılabilir. Tadı nefis olan bu balığı katkısız, yani ızgara veya fırında yenmesi tercih edilmelidir. isparoz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
levreğe göre daha az lezzetli olan balıktır. Levreğin bulunaması durumunda tercih edilmelidir.
rakının yanında en iyi giden balıktır. ayrıca deniz çipurası ve çiftlik çipurası olarak iki çeşitte satılır. deniz çipurası daha pahalıdır. entry sırasında çipura kelimesine de uyuz olunmuştur. çipura ne lan çupra işte.
ızgarası harikadır, özellikle güzel bir beyaz şarapla, bir akdeniz akşamında yemesi ekstra keyiflidir.
çipura sparidae familyasından olup, bu aileden daha ne güzeller çıkmıştır******. morfolojisi kırk saat anlatılarak insanların canı sıkılmamalıdır, yanına rakı roka meze konup aksine insanlar şenlendirilmelidir. (#471642) çipura zaten protandrik hermafrodit bir balıktır. yani her iki cinsiyetin de özelliğini gösterir, hayatının ilk 2 senesini erkek olarak geçirir, daha sonra dişi özellik gösterir, fakat tabiki gani müjde bilmediği bir konuda atıp tutmakta özgürdür.
asil balılaklardan olup; karides, küspe, hamur, tavuk göğsü ve sardalyayla çok güzel avlanır.
pazarda adı, sürekli çupra olarak değiştirilen balık.
ızgarasının tadına doyum olmayan balık. eti az kılçıklıdır yerken uğraştırmaz.
kiremitte pişirilmesi ayrıca lezzetlidir. tavsiye edilir.
olsada yesek balığı.
çipura! herkesin en bildiği ve en bilmediği! bi kere ismi güzeldir. alması kolaydır; çiftlikler artık denizlerde, kara çiftiliği ölsündür!

deniz çipurasını renginden tanırsınız ve boyutundan. hem iri olur hem de pulları daha bolca beyazdır, parlaktır.

nangisi olursa olsun, zeytinyağlı sarımsaklı ve limonlu sosunu hem mangalda hem de serviste unutmayın...
tadı en güzel çiftlik balığı. böyle bol limonlu zeytinyağlı, ah ulan canım çekti.
2 yaşına gelen bütün çipura balıkları cinsiyet olarak dişiye dönüşür.
ızgarası bir başka olur. yanında soğan limon bol yeşillik ve rakı..
Çipura balığı (Sparus aurata) Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır.

Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler. Diğer bir deyişle balıkların hepsi erkek olarak doğar, 12 aydan sonra % 80'i dişi gonatlara sahip olur.

Çiftliklerde yatiştirilen balıklar tam kontrollü ortamada yaşamaları ve beslenmeleri nedeniyle daha sağlıklı olur. Tek kusuru hızlı büyümeden dolayı pigment oluşumunu tamamlayamaz, balıkların rengi doğadaki kadar parlak-altın sarısı yerine daha mat ve koyu olur.
ideal lezzet aırlığı 350 gramdır. Ağırlıklı olara urla- seferihisar bölgesindeki balık çiftliklerinde yetiştirilirler. genelde bir kilo çipuranın maliyeti 5-8 tl arasındadır yetiştiricisi için.
kırmızı et tadında eti olan balık.
rakı + balık kombinasyonunun balık olan tarafının tercih edilenidir.
en lezzetli yeri, yanağıdır.