çin otomotiv endüstrisi

entry1 galeri1
    1.
  1. Dìyi Qìche Jítuán,
    Shànghai Qìche Gongyè Zonggongsi,
    Beijing Qìchegongyè Jìnchukou Gongsi

    gibi firma isimleri size bir şey ifade etmiyor olabilir. Ürettikleri otomobilleri tanıdığınıza eminim: Cadillac Escalade, Buick Regal, Saab 9-3, Audi A4, Audi A6, Chrysler 300C, Mercedes Benz E Serisi...

    Şaka değil, bu otomobiller Çin Halk Cumhuriyeti'nde üretiliyor. Toyota, Çin'de Hibrit otomobil üretmeye başladı. BMW gibi birkaçı dışında, bildiğiniz tüm büyük markaların Çin'de fabrikası var. BMW'nin tüm güç aktarma organları, Alman endüstri devi ZF tarafından üretiliyor. ZF'nin çin'de fabrikası olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Lafın kısası, BMW'nin Çin'de üretime başlamasına az kaldı. Yakında haberi gelir.

    Daha ilginci, 2010 yılı içerisinde Volvo da Çin malı oldu. Volvo'nun sahibi Ford Motor Company, Çin otomotiv devi Geely ile anlaştı. Alan şirketin adı "Sìchuan Téngzhong Zhòng Gongjixiè Youxiàn Gongsi", hadi aklınızda kalacak şekilde söyleyeyim "Tengzhong".

    Çin otomotiv firmaları, bir yandan Avrupalı, Amerikalı üreticilerle, büyük hissedar kendileri olmak şartı ile joint venture üretim yapıyor; bir yandan da kriz yüzünden iflasın eşiğine gelen batı şirketlerini satın alıyor. Avrupa ve Amerika'daki fabrikaları AR-GE merkezine, müzeye dönüştürüp; bütün üretimi Çin'e kaydırdıklarında "diagnost yazmıştı" dersiniz.

    * Çin otomotiv endüstrisi, 2009 yılında 13,8 milyon adetten fazla araç üretti.
    * Japonya'nın tahtına oturarak, Dünya'nın en büyük otomobil üreticisi oldu.
    * Çin Halk Cumhuriyeti, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin de tahtına oturdu.
    * Dünya'nın en büyük otomobil pazarı hâline geldi.
    * Çin'in uzun vadeli hedefi, yılda 100 milyon otomobil satışı.
    * Çinlilerin hepsi zıplasa Dünya yörüngeden kaymaz.
    * Ancak otomotiv sektörünün yörüngesi çoktan doğuya kaydı.

    Danışmanlık şirketi McKinsey'in 2008'de hazırladığı rapora göre; 2030 yılına kadar Çin yollarında düşecek otomobil sayısı 287 milyon adede ulaşacak. Bu rakam, tüm Dünya'daki otomobil sayısının %30'u anlamına geliyor. Çin otomotiv endüstrisinin pazarı domine etmesi; Çin'in otomobil tüketiminin zirveye çıkması, fosil yakıt tüketimi ve oluşturabileceği çevre felâketlerini akıllara getirebilir.

    Aynı danışmanlık şirketinin diğer bir raporu, Çin otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara yaptığı yatırımı "Çin'in Yeşil Devrimi" adıyla uzun uzun anlatmış. Petrol türevleri konusunda dışa bağımlı bir ülke olan Çin, bu yatırımı babasının hayrına yapmıyor. Çin otomotiv üreticisi BYD'nin (Build Your Dreams) ihracat ve Satıştan sorumlu yöneticisi Henry Li, kimin hayrına yaptıklarını bakın nasıl anlatmış: "We are not trying to save the world, we are making money. Our strategy aims to give value to shareholders. If we can help the planet at the same time, all the better"[Kaynak] Yani diyor ki: "Gezegeni yerim, ortaklara bişey olmasın".
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük