kafkaslardaki tarihi m.ö 6000 yılına kadar uzanan çerkeslerde bugün düğün olarak yapılan eğlenceler islamiyete geçilmeden önce tanrıya şükranlarını sunma şekliydi. büyük çoğunluğu hristiyan ve musevilerden oluşan kafkas halkarı köy yaşantısını benimsmeişlerdi. köylerin yüksek tepelerinde bulunan, kutsal olduğuna inanılan ağaçların altında danslarını yaparak tanrıya şükrederlerdi. 8. yüzyılda hristiyanların ve musevilerin yaygın olduğu kafkasya topraklarında Osmanlı'nında etkisiyle 18. yüzyılda islamiyete geçiş başladı. çerkesler hangi dine geçerse geçsinler eski dinlerinin ritüellerini ve geleneklerini tam olarak terk etmiyorlardı. bu tutumla tanrıya şükür, bir başka deyimlede ibadet olan kafkas dansları, kafkasyada islamiyetin yayılmasıyla çerkes düğünü olarak kalmıştır. ve bu toplantılar günümüze dinden tamamen soyutlanarak eğlence toplantıları haline gelmiştir.

http://www.youtube.com/watch?v=Zd8w-pteEsQ
(bkz: leperuj)
http://tr-tr.facebook.com...021821863280&comments

(bkz: ABSUVA KOSARA)
özellikle düzce'deki çerkes düğünleri için "leperuj" şeklinde özetlenebilecek hadise. bir yandan müthiş görkemli ve eğlenceli gözükmesine rağmen, sadece çerkes dansı bilenlere eğlencelidir aslında bu düğünler. yok öyle "çıkayım iki göbek atayım, kötü yapsam da kimse fark etmez." demek, siz ortada iki kişi dans ederken koca kalabalık sizi izlemektedir. yine de güzeldir efendim, geleneklerimizi koruyalım, yaşatalım.
çerkes oyunlarıyla meşhur düğündür. takriben akşam saat 10 gibi başlayıp, gece saat 2 lere kadar süren, şaplak çalmaktan ellerinizin nasır tuttuğu, erkeklerin figürlerini gösteri biçimde sunduğu, çerkes kızlarının zerafetini ortaya koyduğu oyundur. hele bir de düğünlerden sonra sabaha kadar zekes yapıldı mı tadından yenmez.
hele bir de o sabaha kadar olan düğünlerin ardından yapılan toplantılar. kaşenlerin kafe oynaması. akordiyonun coşkusuyla çeçen. sıradaki kızlara çikolata gönderen elohlar. hele apsini oynamak. yessa adige ceug!
En güzelleri kayseri de olandır.
hele bir de düğünlerden sonra sabahlara kadar süren zexesler yok mu.. thamadeler;

"hadi artık geç oldu gençler".

"daha ezan okumadı ki". *
Sonsuza kadar devam eden düğünlerdir. Bitmez efendim. Çerkesler uyumazlar. Oyun biter kaşenlik biter dedikodu başlar. Şuan bizim evdeki misafirlere sesleniyorum. Adigeler hadi meçiye.
Münasip bir kaşen bulursam şayet, benim de yapacağım organizasyondur.
Çerkesce ceug denir. Pşine eşliğinde kafe, şeşen, tleperuj, vuigler oynanır.

Yewa pşinawo!
(bkz: adige cegu)