bugün

bir metallica sarkısı...

(bkz: for whom the bell tolls)
(bkz: metallica)
james hetfieldin*dünya müziğine kazandırdığı şarkının türkçe meali
Can ve arkadaşları kendi sayılarından fazla sayıda sakız çalıyorlarsa bakkaldan siz de bu olayı görüyor ve üstünüze alınıyorsanız.Yanınızdakine hemen sorabileceğiniz sorudur.
(bkz: duydun zilin sesini)
-canlar kimin icin caliyor?
-ne çani yahu cep telefonum caliyor.
-cep telefonu cıktı mertlik bozuldu
-niye bozulsun yahu onunda hosuna gidiyor herif telefondan zengin oldu.
-hey allahim yarabbim senle biz bayram bayrama goruselim.
(bkz: gata mezuniyet toreninde gul un selamlanmamasi)
-kimin için çalıyoruz canlar?
-eskişehir'den ahmet abimiz gelmiş, bugün sözleniyolar.
-tamam o zaman, bi sol ver evladım ordan.
alakalı olabilir. (bkz: ezanlar bizim için okunuyor sevgilim)
bir kitap ve bir şiir. hadi yazalım da tam olsun;

çanlar kimin için çalıyor

Hiç kimse bir ada değildir.
Ne de bütünüyle kendisi,
Her insan kıtanın bir parçasıdır,
Gövdenin bir bölümü;
Bir toprak parçası deniz tarafından alıp götürülse,
Avrupa azalır.
Tıpkı haritadaki burun gibi,
Tıpkı senin veya bir arkadaşının sahip olduğu mülk gibi;
Bir insanın ölümü de beni azaltır,
Çünkü ben insanlığın kendisinde içeriğim,
Öyleyse asla haber gönderip sordurma
Çanlar kimin için çalıyor diye;
Onlar senin için çalıyor.
(bkz: gelin canlar bir olalım)
ispanya iç savaşını anlatan, Ernest Hemingway imzalı roman. Aynı isimle filmi de çekilmiştir. Metallica'nın, ispanya iç savaşında devrimci güçlerin bir tepeyi savunurken ölmesini anlattığı şarkısının adıdır.
en saf anlamiyla mecaz sanatindan bihaber sekilde verilecek cevap: hristiyanlar icin caliyor evet onlar icin cumlesinin sorusu.
Edebıyatta, Iceberg olarak ısımlendırılen kısa ve gösterişsiz yazı tarzı ile un yapmıs Ernest Hemıngway'ın bu tarzdakı en onemlı eserıdır. Bu tarzda esas olan, ısimden de anlasılacagı uzere, az yazıyla fazla sey anlatmaktir. Bu nedenle 'Canlar kımın ıcın calıyor' Rus klasıklerı gıbı anlatım derınlıgı olan romanları tercıh eden kısıye son derece basıt ve sıradan gelebılecek bır romandır.
ilk bakışta kalınca görünüyor, okumaya başlayınca sayfalar adamın elinden yağ gibi akıyor. bu dünya için fazla samimi bence, bu derece samimiyet belki 50 yıl önce vardı ama biz büyüdük ve kirlendi dünya azizim. artık ne maria var, ne robert jordan ne de faşist olduğunun bilincinde olan faşistler. eh haliylen bu eser de öncelikle insan beyninde bir metallica şarkısı olarak beliriyor. halbuki, ne güzel insandı o anselmo.
bir kitaptaki tüm olaylar, düşünceler ; tüm sayfalar mı bu kadar kaliteli olur. Belli sayfalar var zaten, al arasıra tekrar tekrar oku... Felsefi sayfaları mı dersin, içsel çekişmeler mi, yoksa sevişmeyi anlatışı mı, nerden bakarsan bak tatlı,hoş keyifli bir roman. Hemingwayi saygı ile anmamıza sebep, sürükleyici sosyalist romandır...
(bkz: for whom the bell tolls)
ispanya daki iç savaşı anlatan, ilginç olduğu kadar sürükleyici, güzel bir kitap.
sonunda okuyucuyu hüsrana uğratan bir yapıt. yine de mükemmel.
jordan ın iç hesaplaşmalarını, pilar ın gençliğini gördüğü maria yı sahiplenmesini, pablo nun çıkarları uğruna neler yapabileceğini ve diğer bütün karakterlerin en az bir tane mücadelesini harikulade bir biçimde anlatan hemingvay romanı. kitabı okuduktan sonra maria gibi bir sevgilisi olmasını istemeyen yoktur desem yeridir.
--spoiler--
ernest hemingway'ın odullu romanı.romandan cikarilacak ders bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla hareket etmemek gerek.iyi bir maaş ve statüyle amerika'da profesörlük yapmak varken kalkıp sierra tepelerinde medeniyetten yoksun başka dünyaların insanlarıyla adalet için savaşmak erdemli bir davranıştır.ayrıca diger ayrıntı da gerilla mensuplarının allahın amerikasından kalkıp gelen bu yabancıya nesin,necisin muamelesi yapmadan sozunu dinlemesi ironiktir.
--spoiler--
"ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta; bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür avrupa, sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da senin bir yurtluğunmuş gibi, ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım; işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını; senin için çalıyor."
1961 de av tüfeğiyle kendisini vurarak intihar eden (kaza mı intihar mı hiçbir zaman çözülemedi) müthiş yazarın en sevdiğim eseri
(bkz: ernest hemingway)
ernest hemingway'ın ispanya iç savaşını anlatın romanının adı.
birde yakında bir veya birileri için hayra alemet olmayan bazı sonuçların doğabileceğini antlan bir deyimdir ve daha çok siyasiler için kullanılmaktadır.
Bilindiği gibi, çan kiliselerde dua, evlilik, ölüm gibi olayların bildirlmesi; yani belli olayları ve zamanları bildirmek için çalınır. ancak bizde daha çok olumsuzluk anlamında kullanılmaktadır. iyi bir şeyler olacağını sezdiğimizde bu deyimi kullanmayız. örneğin evlilik için çalan çan mutluluk için çalınır, ama biz daha çok ölüm anlamını yükleyerek, bazı emareler vasıl olduğunda, tahmin ederiz ki bir şeyler oldu, olacak, ya da birilerinin sonu geldi, geliyor. aslında biliriz neler olabileceğini, ama iş olsun diye de bilmemezlikten gelerek 'çanlar kimin için çalıyor' deriz.
etkilendiğim kitaptır.*
(bkz: hababam sınıfı)
(bkz: hafize ana)