Ateşliyken uzak durulması gereken bir bitkidir. Zencefil vücut ısısını yükselttiği için bu sayede ateşin daha fazla yükselmesine yol açacak ve düşmesini beklediğiniz ateş alınan zencefil miktarına eşit oranla olabildiğince yükselecektir.
zencefille ilk kez tanışan ben, kestim bir dilim attım ağzıma saçma salak çiğniyorum. bir iki kere eveledim geveledim. o da nesi?! ağzım yüzüm yamuldu!
keskin bir tada ve kokuya sahip velhasılı, öyle direkt etkileşimde bulunmayın.
Hem baharat hem de ilaç niyetine kullanılan bitki.
Toz halinden hiç hoşlanmasam da taze kök zencefili severim. Kök hali yer elmasını andırıyor ve çiğnendiğinde mentollü gibi serin ve hafif acı bir tat bırakıyor. Soğuk algınlığı semptomlarını da kesinlikle hafifletiyor.
100 cm boyunda kamış görünüşünde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever. Bitkinin kökleri nişasta, reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir. Baharat olarak kullanılır. Zencefil yağının hazmı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Ayrıca yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.