Çeşitli velilere söylenen doğru bir cümledir. Aslında öğretmen bunu söylerken bazen kendisi de inanmaz.. Karşılıklı bir göz boyama değil midir bu devirde devletteki eğitim? Birşey söylemesi gerekiyordur öğretmenin. Hele belli bir seneyi geride bırakmışsa meslekte.. 50 kişilik sınıftır.. Hangisini aklında tutsundur.. En güzel joker cümlelerden biridir... Bu olayın bir yönü..
Bir de Gardner'in Çoklu Zeka Kuramına göre : "Zekada bireysel farklılıklar vardır".. Bu önemli birşeydir.. Yani bizim haşarı öğrencimiz Matematikten bir nane anlamayabilir ama potansiyel yazardır, tiyatrocudur ya da ne bileyim beşiktaşın ilerideki çirkin sağ bek beklentisini karşılayacak yeteneğe sahiptir... Ya da matematiği iyi olan öğrencimiz topa vurmaktan acizdir.. Sentez düzeyinde olduğu bilinen kompoziyon yazma yeteneği berbattır..
Özetle bu öğrencilerin hepsi zekidir.. Eğitim sistemimizde bireysel farklılıkların ön plana çıkartılmaması ve belli alanların zekada belirleyici kabul edilmesi sonucu bu kuramın özüne aykırı olan bu cümle türemiştir: "zeki ama çalışmıyor.." Hadi be..
basarısız cocukların ebeveynleri tarafından komsuya,akrabaya yer yer de ögretmenler tarafından veliye sunulan vazgecilmez bahane.herkes memnun olduguna göre devam edecek olan yalan.
Çoğunlukla çocuklarına güvenen velilerin yada öğretmenlerin başarısız çocuklar için söyledikleri laflarda sadece biridir. Doğan cüceloğlu 'nun bunla ilgili çok güzel bir yazısı vardır;
"rehber öğretmenlerle konuşmalarımızdan anladığımıza göre, anababanın çocuğun gerçek kapasitesini görmemesi, yapılan çok yaygın bir hata. Bu hata anababanın, "çok zeki ama çalışmıyor!" diye öfkelenerek çocuğun üzerinde daha büyük bir baskı yaratıyor.
Öyle anlaşılıyor ki, bu durumu, maalesef bazı öğretmenlerde destekliyor. veli toplantılarında çocuğun kapasitesi ile bildirim verilirken, "çok zeki ama çalışmıyor."
öyle anlaşılıyor ki bu durumu bazı öğretmenlerde destekliyor. veli toplantılarında bilgi verilirken "çok zeki ama çalışmıyor" deniyor ve her çocukla ilgili bu söyleniyor. böylece, anababa ve öğretmen gerçek kapasitesi yertersiz bir öğrenciyede "çok zeki ama çalışmıyor" etiketini yapıştırıyor.
kimi öğretmen gerçekci bir değerlendirme yaparak aileye gerçekleri sunma sorumluluğundan kaçmaları, dönüp dolaşıp rehber öğretmene gelmesine yol açıyor." bu çocuk çalışırsa başarır, sen bu sorunu hallet!" diye rehber öğretmenin medet umuyor.rehber öğretmenlerle konuşmamızdan ortaya çıkan o ki, anababalar çocuklarının kapasitesinin düşük olmasını kabullenemiyor; çocuğuyla özdeşim kurarak onun başarısızlığını kendi başarısızlığı olarak gördüğü için, böyle bir bahane bularak kendini rahatlatıyor. bu tür anababalar, sınavdan sonra sıklıkla "sınav kağıdına işaretleme yaparken cevapları kaydırmış." diyerek başarısız bir kılıf buluyor."
teyzelerin,annelerin genel olarak ev hanımlarının beş çayı toplantılarında çocuklarından söz açıldığında başkasının veya kendi çocuğunu tanımlarken kullandıkları potansiyel açıklama.
annelerimizin günlerde bol bol duyduğu ve kullandığı avuntudur. "bizim oğlan zehir gibi ama eşek herif oturup iki satır çalışmadı ondan böyle oldu" şeklinde serzenişlere gebedir. genelde ebeveynler çocuklarının gerizekalı olduğu gerçeğini kabullenemediklerinden bu yola başvururlar. hanım teyze senin oğlanda üç kuruş akıl olsa aynı dersi seneye tekrar almak yerine bu sene kurtarırdı paçayı.
ebeveynlerin ağzından kronolojik olarak sıralamak gerekirse;
bizim oğlan zeki ama çalışmıyor,
kaydırma yapmış amcası,
bildiğin gerizekalı bu ustam, eti senin kemiği benim.
gerizekalı olmayan, her tembel öğrenci velisi ile öğretmeninin diyaloğudur. kendi başarısızlıklarından sıyırma gayreti ile söylenen bu cümleler, öğrenciye zeki payesi verilerek hafifletilmeye çalışılır.
zavallı özel okul öğretmeninin kurmak zorunda olduğu cümledir. Zavallı öğretmen müdür tarafından milyonlarca kez duyduğu "sakın veliye, çocuğunuz embesil, gerizekalı vs... gibi cümleler kurmayın" uyarısından dolayı aklınca veliye oğlunuzdan/kızınızdan hiçbişey olmaz boşa bu ödediğiniz paralar mesaji vermeye çalışır.Ne yazık ki mesaj hiçbir zaman iletilmez.
hiçbir ebeveyn "bizim oğlan bildiğin embesil, beyni ambele olmuş. sinüsü hipotenüs sanıyor hala... " diyemeyeceği için haklı olarak kurulan tümce. kızmamak lazım, kolay değildir ana baba olmak...
bir versiyonuda dershane hocalarına ders çalısmayan cocuklarını anlatan anneler tarafından söylenir. 'Çalışmadığı halde bakın bu sınıfa düştü , bide çalışsa artık siz düşünün zehir gibi maşaallah ama işte çalışmıyor' diye başlayan cümle 'acaba hiperaktivitemi var hocam bizim çocukta' diye devam eder gider.