zeka boy gibi genetik mi yoksa sonradan gelişir mi sorunsalı.
Bir araştırmada çok sık çözülen bulmaca ve akıl oyunlarının sadece bulmaca çözme yeteneğini geliştirdiğini bunun zekayı geliştirdiğini kesin olarak söylemediğini diyorlardı. banada mantıklı geldi.
ama bence gelişim çağında yapılan zihinsel yatırımlar ilerde etkisini gösteriyor. aynı boy gibi. basketbol oynayan bir çocuk ile hiç oynamayan gibi.
yüksek iq asosyal birinde pek bir işe yaramıyor. yıllarca iş bile aramaz. bir şekilde işe girse de sosyal ilişkilerinin kötü olması nedeniyle kovulur veya ayrılır yada vasat bir birimde takılır. kendimden biliyorum.
Elbette.
Çalgı çalmayı öğrenmek, yeni bir dil öğrenmek, kitap okumak, matematikle haşır neşir olmak, hatta iki eli birden kullanmayı öğrenmek bile zekayı geliştirir.
zekanın yüzde 70 80 lik kısmı genetiktir. geriye kalan ksımı ise daha sonra çevresel faktörler ve beyin egzersizleri ile geliştirilebilir. belli bir yaştan 45 50 den sonra da zeka gerileme başlar.
cevabı evet olan bir soru cümlesi. zeka kullandıkça gelişir aynı vücut yapmak gibi kullandığın organ gelişir kullanmadığın körelir. zeka bir organ değil ancak beyine bağlı olarak gelişir.
uyarıcı çevresine bağlı olarak gelişebilen ve körelebilen bir şey. Yeni şeyler öğrendikçe sinapslar arası bağlantı kuruluyor. sen de şeyin her zaman ayrı yazıldığını öğrenerek başlayabilirsin.