Mumkun. Soyunma kabinleri zamanda yolculuk edilmesini saglayan makinelerdir. icine girip biraz beklersen ciktiktan sonra yolculugu tamamlamis olursun. Biraz once onceki zamandaydin. Simdi sonraki zamana geldin. Gora'daki zaman makinesi hesabi.
Ciddi bir cevap olarak ise mumkun degil. Yani fiziksel olarak bunu yapman imkansiz. Diyelim ki gecmise gittin. Gecmisteki uzayda bir yer kapliyacaksin cunku bir hacmin var. En onemlisi sen bir bilgisin ve kendini gecmise sokmaya calisiyorsun. Bunu yapamazsin cunku bu yoktan enerji yani bilgi var etmek anlamina geliyor. Yasalar buna izin vermiyor. Teorik olarak mumkun olabiliyor ama. Mesela bazi uzaylarda closed timelike curveler var. yol aldikca gecmise dogru gidebiliyorsun. Bunlar hayali yapilar tabii.
Yani diyecegim o ki su anki bilgimizle bu olamaz. Simdiki yasalari curuten yeni bir gercek cikarsa o zaman belki.
Ekleme: simdi aklima geldi. Su sekilde olabilir mesela: diyelim ki gecmise gideceksin. Gecmise dahil olmadan yani gecmisteki hicbir bilgiyle etkilesime girmeden gecmisteki seni silebilirsen kendi yerine gecebilirsin. Bunu nasil yaparsin orasini bilemem artik. Tabii bir de bunlari ayni anda yapman lazim. Kendini sildigin anda kendi yerinde olman lazim. Yani bir atom silindigi anda yeni atom olusmali. Yoksa var olmayan bir senin yerine gecmeye calismis olacaksin. Zamandan ve uzaydan muaf olman lazim.
Zamanda yolculuk olması durumunda zamanda geriye yolculuk yaparsanız evrilen virüs/bakterileri taşıdığınız için geçmişte çok ölümcül bir salgına yol açabilirsiniz, ileri giderseniz yine aynı sebepten dolayı siz ölebilirsiniz.
Ayrıca ışınlanma işi çok daha sakat ve birebir klonlama(beyninizdeki nöronların içindeki atomların subatomik parçalarının spin yönü, atoma karşı bulunduğu konum ve hızına kadar birebir olması durumu) mümkün değil, matematiksel olarak kanıtlanmıştır.)
mümkün tabi. ben çok yapıyorum, öyle geçmişe gidiyorum, olup biteni tartıyorum, sabahlara kadar kafamın içinde monologlar halinde sil baştan kavgalar edip her seferinde karşı tarafı haklı çıkarıyorum. bazen de geleceğe gidip hayaller kuruyorum.
ileride mi? Tabi ki olası insanın 1900 lere gelene kadar ki zaman aralığına bakın bir de son 30 yıldaki teknolojik gelişmelere. Artık insanlara değişim yetmiyor, değişime şekil verip hızlandırıyorlar. Bu gidişle olasıdır böyle bir durum. Günümüzde nerdeyiz diyorsanız yalnızca normal zaman boyutundan farklı boyutta olan kara deliklerden haberimiz var. Ama onun da gidişi var dönüşü yok misali tam bir yolculuk sayılamaz.
1-geçmişi izlemek: binlerce ışık yılı ötesine , dünya'ya ışık hızını aşan görüntüler yollayan bir uydu yollanarak mümkün olacak. Uydu mesela 1500 ışık yılı ötesindeyse son 1500 yıla ait görüntüleri izleyebileceğiz.
2- geleceğe gitmek: geleceğe giderken tabii ki diğer insanlar sabit durmayacak. Tek fark; siz sadece 1 hafta geçmiş gibi hissedip hiç yaşlanmazken, onlar için 100 sene geçmiş olacak ve muhtemelen hepsi mezarda olacak. Bu teoride ışık hızını geçmek şart değil ancak en az 2/3 oranında yaklaşmak şart.
aslında en basit bir örnekle bu yapıldı denebilir. şimdi bazıları gulebilir yazdığıma fakat acele etmeyin.
bir soruyla başlayalım: insanlar neden resim yapar? paleolitikte yaşayan insanların resim sanatı oldukça gelişkindir. fransa ve ispanya civarlarında bir çok mağara da vardır. bir çok sebep vardır elbette, ama resim yapmak geçmişi saklamanin bir yolu değil midir? mesela hayatımızda fotoğraf kavramı olmasa ne olurdu? bu bizi sevdiğimiz insanları unutmak istemeyecegimiz anları çizmeye - özellikle yazmaya- zorlardı.
ne alaka? çok alakası var. yani insanoğlunun tarihinde zamana hükmetme istediği vardı. bunu ilkin resimle sonrasında fotoğrafla elde etti. bu uzun bir dönem sürdü. on binler ce yildan bahsediyoruz.
ve geleceği hükmetme isteği... bununda başarılı bir süreci var. ve tıpkı bugün fotoğraf çekmek oldukça sıradan bir olguysa zamanda yolculuk da bugünkü noktaya gelicek. yani evet mümkün.
tekerleği bulan bir sumerli düşünün şu an bir bir bmw binse ne hisseder.. zamanda yolculuk ile ilgili biz de bir sümerliyiz.
einstein'ın (bkz: rölativite teorisi)'e göre harekete bağlı olarak mesafe ve zaman değişebilir yani hızlandıkça mesafe kısalır zaman yavaşlamış olur böylece zamanda ileriye gitmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. ancak ışık hızında yapılacak bu sıçrayış bir saat bile sürse dünyada binlerce yıl geçmiş olabilir .
zaman dediğimiz şey genel geçer mi yoksa göreceli mi önce onu tartışalım bence. zaman dediğimiz şey bir boyut mu yoksa? zaman nedir mesela? sıkılan insanla eğlenen insanın farklı algıladığı bir şey mi? bence bundan önce cevaplanması gereken sorular var.
o değil de nihat kahveci çeklere ne gol atmıştı be. bi gidip geldiniz değil mi?
Hiçbir şeyin yoktan var olmadığı, aynı şekilde var olanın da yok olmadığı herkesin hemfikir olduğu bir evren kuralı.
Gelelim bu ne alaka şimdi meselesine:
Efenim, saygıdeğer yazar kişisiler. Bir anlık öfkeye kapılıp geçmişe gittik diyelim. Sarhoşuz, içmişiz. Arkadaşımız da gaza getirmiş, binmişiz delorean marka uzay aracımıza. Buraya kadar her şey normal. Eski sevgiliye mesaj atmaktan farkı yok. Lakin, mesele şu ki bu geçmişe gidiş esnasında, şimdiki evrende bir enerji kaybı oluşuyor. Aynı mantıkla, geçmişteki evrende de bir enerji fazlası. Yani, yoktan var oluyor, vardan da yok. Diyebilirsiniz ki e adam, gece gece icat çıkarma. Evet. Fakat olay bundan ibaret. Eğer siz bir şekilde geçmişe gitmeyi başarırsanız, kırılmalar ile evren o enerji boşluğunu kapatacaktır. Ve hüsrana çıkan sonuç da şudur ki, gittiğiniz yer bildiginiz gecmisten alakasız bir yer olacak. Aynı sekilde, şimdiki Zamanı da bir acayip şekle sokacağımızdan, şimdiyi de değiştireceğiz.
Olsa olsa Nasıl olur? Gönderirsin adamı uzaya, uçar ışık hızında. Sen yaşlanırsın, o fit, cengaver hali ile geri döner. Garibim de kendini geleceğe gitti sanar.
bilmem anlatabildim mi? Çünkü ben de pek anlamadım.
ışık hızına çıkılması gerekiyor fakat ışık hızına erişen her madde parçalanır.
Karadelikler ve solucan delikleri bir teori olarak bunu mümkün kılıyor fakat gerçeklik payı tartışmaya açık.
Kesinlikle hayır.Bence bu, yolun znluğunu termometreyle ölçmek gibi bişey olur.Uzunlukta geri gidebilirsin,sıcaklıkta geri gidebilrsin ama zaman sadece kronoloji değil yaşanmışlıklar birimidir.1 dakia önce yıkılmış bir binanın yıkıladığı ana nasıl gidebilirsin ki ?
yaşanmışlık geri alınamaz,sadece zaman iyi kullanılabilir.Bi saatte yapacagın işi yarı saatte yaparsın yarı saat sana kalır hepsi bu.
zamanda yolculuk yapsan neden bu zamana gelesin ki? diyelim gerçekten oldu eee herkes istediği zamana tekrar gitsin sonrasi daha karmasik. hadi diyelim paralel evrenine gitmiş oluyo olsun herkes gerçekten varsa eğer. yaşlanma denen olay ortadan kalkar o zaman hem de ben dedelerimle birlikte yaşarim sonra olecek miyim? oldukten sonra tekrar mi doğacağim? ya da dedelerim olmeyi kabul etmeyip başa sararlarsa ben nasil doğmuş olacağim?