kanayan yaramız. olmadı, olmuyor. back to the future dan beri bekliyoruz ki biri bir makine, araba filan yapsın ama yok.
bütün ömrünü zamanda yolculuk yapıp ölen babasını hayata döndürmek için harcayan bir fizikçi abi konuşmasının sonunda,
" yapacağım bu makineyle zamanda yolculuk yapılabilir, ama sadece geleceğe gidebiliriz çünkü geçmişte makine yoktu!" dedi. bütün çabasına rağmen babasına geç kaldığını itiraf etmek zorunda kalmış. o ölmeden ya babam ölürse diye düşünüp makineyi yapması gerekiyormuş. emeğine sağlık diyoruz, kendisini konunun anlam ve önemine uygun bir şiirle uğurluyoruz:
"ne içindeyim zamanın
ne de büsbütün dışında
yekpare geniş bir anın
parçalanmaz akışında."
zaman yolculuğu olayı, çok tartışılan, çok üzerine olayların anlatıldığı bir muammadır. bir aralar haberlere konu olan andrew carlssin olayıyla gündeme gelmiştir. 1941 yılında çekilen yine zamanda yolculuk mu yoksa üzerinde oynanmış mı diye tartışmalar yaşanan fotoğraf;
yine hatırlayacağımız üzere charlie chaplin filminde telefonla konuşan kadın;
daha bir çok hatırımızda kalan zamanda yolculuk iddiasına dair olaylar zinciri. elbette ki gerçekten var mı yok mu konusu tartışmanın ötesine gidemeyecek bir gerçekliktir. albert einstein zamanda yolculuk kuramıyla ilgili yorumlamalarda bulunmak gerekirse;
Zamanda yolculuk sadece ileri yönlüdür. Geriye dönüş yoktur. Sadece geleceğe gidilebilir. Öyle şey mi olurmuş demeyin.. Geleceğe gidilemez demeyin. Siz zart diye geleceğe gitmiyorsunuz. Işık hızında zaman yavaş ve sizin yaşamınızın yavaş ancak hareketliliğinizin fazla olmasından dolayı zaman dünyada tüm hızıyla geçerken sizin için çok yavaştır. Dolayısıyla siz ışık hızında yaşlanmazken dünyadaki diğer insanların yaşlandığını görebilirsiniz.
ışık hızının geçilmesi ile zamanda yolculuk yapmaktır . Ve bunla kalmayıp solucan delikleriyle birlikte inanılmaz mesafedeki galaksilere yol almaktır .
bu teori ikizler üzerinde konuşulmuştur. ama harekete geçilememiştir çünkü bugünkü imkanlar yetersiz. bir araç ile havada yada karada ışık hızına yaklaşıldığında zaman yavaşlar. ikizler üzerinde denendiğini düşünelim. birini araca koyduğumuzu düşünürsek, araçtaki ikiz 1 hafta boyunca araçla ışık hızına yaklaşık bir hızla yolculuk yapmış olsun. aşağıya indiğinde dünyada misal 1 yıl geçmiştir. bu belki saçma gelebilir. ışık, bilim adamları tarafından bir parçacık olarak kabul edilmektedir. ışık hızına ulaşan bir cisim enerjiye dönüşür ve olduğu yerde kaybolur. bu olay kanıtlanamadığı için şuanda teoriler rafındadır.
kara delik teorisi
bir araç ile uzayda bir solucan deliğinin (kara deliğin) etrafında dolaşıldığında zaman durmamış olması fakat zamanın çok çok yavaş bir şekilde devam ettiği söylenmektedir. içerideki kişi zamanın yavaşladığının farkında değildir. yine aynı şekilde dünyadaki yaşıtına göre daha gençtir. bu olayda kanıtlanamadığı için teoriler rafındadır.
henüz daha bulunamamış olsada zamanda yolculuk imkansız birşey değildir.
bilim adamlarının teorik olarak mümkün gördüğü fantastik olaydır. hatta bir değil birkaç teori ileri sürülmüştür. bu teorilerin genel özelliği zamanın her yerde farklı olması ve her yerde farklı hızlarda ilerlemesidir. yani saat burda 21:15 ise samanyolunun diğer ucunda bir yerde saat 21:19 olabilir. bunun nedeni zaman göreceli bir kavram olması ve bir kaç etmenden ektilenmesi. mesela hız. bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse; iki arkadaşın kollarında bulunan saatlarini saliselerine kadar aynı olacak şekilde ayarladiklarini düşünelim. bir arkadaş dünyada beklerken diğer arkadaşın bir uzay aracında ışık hızına yakın bir hızda dünyanın çevresinde 1 sene kadar döndüğünü varsayalım. uzay aracındakine göre geçen bu 1 senelik vakit yer yüzündeki için 1 seneden fazla sürmüş olacaktır. örneğin 3 sene geçmiş olsun. böylelikle uzay aracında ki arkadaş 2 sene geleceğe gitmiş olur. bunun nedeni hızın artmasi kadar zamanın o hızda ilerleyen için yavaşlamasıdır. bu sebeble nasa dünya yörüngesinde dönen uydular için üzerlerin de bulunan atomik saatleri hergün yeniden ayarlamaktadırlar. çünkü yer yüzünde bulunan istasyonlara göre saniyenin 50milyonda 1'i kadar geri kalmaktadırlar.
pamukkale otobüsünde gelirken izlediğim hırçın sevgili adlı saçma filmde, kızın cillop gibi çocuğu terkediş nedeni. film bi de türkçe dublajlıydı sakın izlemeyin berbat.
hakkında konuşanların elde ettiği verilerin tartışmalı olduğu kavram. atom saati ile yoğun kütlelerin yakınında zamanın yavaşladığı ölçülüyor. tamam arkadaş ama bu ölçüm zamanın yavaşladığını mı gösterir yoksa atomların frekanslarının yavaşladığını mı? neden zaman yavaşladı diyoruz?
Zamanda yolculukla ilgili merak ettiklerinizin çoğu için, J. Richard Gott'un Einstein Evreninde Zaman yolculuğu kitabını okuyabilirsiniz. Kitapta teoriler olasılıklarıyla incelenmiştir.
"aynada bile geçmişimizi görürüz" düşüncesi ile ışık hızını aşmak amacı bir araya geldiğinde esasında birebir geçmişe gidilmeyipte, görüntülerin görünebilitesinin olduğu yolculuk.