bugün

yaşar kemal romanı. anadolu'nun töre konusundaki bağnazlığına bir de o taraftan bakmayı bilmiş bir eserdir. konusu bir aile içi dramın sürüklenmesi ve hiç beklenmedik yerlere doğru yol almasından çıkan romanın bir de sinema filmi uyarlaması bulunmaktadır.

türkan şoray, ahmet mekin, yaman okay ve talat bulut'un rolleri paylaştığı filmin yönetmeni de yine türkan şoray'dır.
1981 yapımı; senaristliğini, oyunculuğunu ve yönetmenliğini aynı anda türkan şoray'ın yaptığı film.
an itibariyle trt 2 de oynayan film.
Yaşar Kemal'in romanıdır. Büyük bir psikolojik buhranı tanımamıza sebebiyet veren eserdir. 9 yaşında bir çocuğun, demagoji ve türlü oyunlarla nasıl ana katili yapıldığını anlatan romandır.

--spoiler--
"Hasan aile onuru uğruna akrabaları ve köylülerin baskısıyla annesini öldürmek zorunda kalır. Dokuz yaşında işlediği bu cinayeti hiç bir zaman aklı almayacak, kabullenmeyecek ve anlamlandıramayacaktır. Toplumsal cinnetin bir çocuğu katil olmaya sürüklemesinin romanı yılanı öldürseler kurban kavramına odaklanır."
--spoiler--
dam üstüne çul serer adlı türküde geçen bir dize.

ağ taşı kaldırsalar,
yılanı öldürseler.
Küçükten Yar Seveni,
Cennete Gönderseler.
okuduğum ilk yaşar kemal romanıdır. roman demek biraz zor, yüz sayfalık bir uzun öyü desek daha yerli yerine oturur kanımca. toplumumuzun en büyük yaralarından birini masalsı bir üslupla dile getirmiştir usta bu romanda.
vücut sıcaklığında bir değişme olmayacaktır.
izlenesi filmler listesinde yer alan harika yapıt.
okunası yaşar kemal romanıdır.
aliye ronanın çığırdığı ve tüyleri diken diken ettiği filmdir.

--spoiler--
halilim halilim seni öldürenler senin evinde halilim. senin çocuğunun yanında.
--spoiler--
Yaşar Kemal'in müthiş bir gerçekçileğe sahip kitabi. En son ne zaman bir kitabı okurken bu kadar içim yandı hatırlamıyorum. Yine bir Yaşar Kemal romanındaydı galiba.
okuduğum tek yaşar kemal kitabıdır. ama onun neden bu kadar büyük bir yazar olduğunu anlamama yetmiştir. kitap çukurova'nın kuşunu, çiçeğini, böceğini...müthiş betimlemelerle anlatırken bir yandan da töreye, anadolu insanın cahilliğine, annesini vurmaya zorlanan hasan'ın hikayesi üzerinden dokunur. bu özelliğiyle yaşar kemal'in gözlemci halkçı, hümanist yanını da gözler önüne serer. okumanızı tavsiye ederim.
son satırları okuyup bitirdiğimde böğrüme öküz oturdu. bu nasıl bir iştir? nasıl Allah vergisi bir yetenektir. hem bu kadar gerçek hem masalsı nasıl yazar insan? Yaşar Kemal'in marquezden daha az ünlü olmasi Osmaniye li oluşundan galiba. bir de kitabı okurken ne zaman Hasan'ın babaannesinin bahsi acilsa Aliye rona geldi aklıma. sonra öğrendim ki filmde aliye rona oynamış zaten. kadın nasıl bir etki bırakmış zihnimizde.
Yaşar Kemal'in en büyük eseri hatta belki de roman tarihiminizin en iyi romanıdır.
Uzulurum. Yilanlari severim cunku.
Yaşar Kemal romanıdır. Kült bir romandır. Gençlere tavsiye edilir. Bir kaç sene önce aynı adlı dizisi Show TV de idi.
Dilinin akıcılığıyla, betimlemelerinin gerçekçiliğiyle insanı o köyde ve o köylülerin içinde hissettiren ve Bir “kanın yerde kalmaması” uğruna tüm köy halkının nasıl da büyülendiğini * Anlatan yaşar kemal romanıdır.

Bir çırpıda okunabilecek nitelikte kısa ve sürükleyicidir.