bugün

14-15. yüzyıllarda ingiltere-fransa arasında 116 yıl süren savaşlar. 1337'de ingilizlerin fransa'ya saldırarak, topraklarının bir kısmını işgal etmesiyle başladı. Fransızların azize olarak kabul ettikleri Jan Dark'ın ingilizler tarafından yakılarak öldürülmesinden sonra fransızlar ingilzleri yendiler. savaş uzun ve yıkıcı olması beklenirken, fransa'da derebeyliklerin gücünü yitirmesine, mutlak krallığın kurulmasına neden oldu ve siyasi birlik sağlandı.

ingiltere'de savaş sonunda 30 yıl süren iç savaş dönemi yaşandı. osmanlı'nın soldan soldan yanaşması, balkanlarda ilerlemesi aynı döneme gelir.

fransızlar ve ingilizler ortak bir düşman karşısında birlikte hareket edebiliyor olmalarına rağmen, birbirlerinden hiç hoşlanmayan iki millet olmaları bu savaşların sonucu değil, nedenidir.
Yüzyıl Savaşları'nın en ilgi çekici tarafı, bu savaşlar sırasında modern milletlerin oluşması, kadrolarının hazırlanması ve güç kazanmalarından gelir. Klasik bir feodal savaş gibi başlayan Yüzyıl Savaşları, milletle millet arasında bir savaş olarak sona erdi Tamamıyla Orta Çağa bağlı Batı Avrupa'da başladı, büyük keşiflerin, Rönesans'ın ve Reform'un arifesinde son buldu.
Yüzyıl Savaşları hem Fransa'da hem de ingiltere'de milli bilinci uyanmasını sağlamıştır.
fransızlar'la ingilizler'i 1337'den 1453'e kadar, yani 116 yıl süreyle karşı karşıya getiren çatışmaya, ''yüzyıl savaşları'' adı ancak son yüzyılda verilebilmiştir. bu savaşlar sanıldığı gibi yüzyıl değil, yüzyıl içerisinde meydana gelen çatışmalardan oluşur.
yüzyıl savaşlarının bir çok siyasal sonuçları olmuştur.fransa da yoksulluk büyük boyutlara ulaştı.krallık otoritesi güçlendi. bu sırada iki büyük devletin birbirleriyle uğraşmaları türklerin balkanlarda ilerlemesine yardımcı oldu.osmanlı devleti bu sayede saldırıya uğramadı.
ingilizlerin atalarının kuzey fransa'dan yani normandiya bölgesinde normanlardan ileri geldiğini öne sürerek başlattığı ve crecy, politiers ve agincourt savaşlarında aldığı galibiyetlerlede bu fetih hareketini pekiştirmişler fakat söylentilere göre kahraman bir fransız kızın ülkesini ingiliz haydutlarından patay savaşıyla kurtardığı savaşlardır.
simdi kardes gozuken ingiliz ve fransızların* aslında birbirlerine neden kin duyduklarının temelidir. bu savasın getirdigi bitmek bilmeyen cekisme aslında osmanlı'da fransızca'nın neden daha populer olduguna dair de isarettir. herseye ragmen osmanlı anglosakson'a yaklasmamıstır. sonra mı? sonrası malum.
ingilizlerin ve fransızların düşmanlığının sebebidir. bu düşmanlık bürokrasiden çok halk içinde görülür. vakt-i zamanında fransızcanın hüküm sürdüğü ingiltere' de fransızca' nın önemini kaybetmesine, insanların anadilleriyle iletişim kurmaya başlamalarına sebep olmuş, ingilizce daha bir yalınlaşmış ve basitleşmiştir.
bu dönemin en öne çıkan ve harp tarihindeki en büyük değişikliği başlatan olayı için:

(bkz: agincourt savaşı)
savaşın bitmesiyle ortaçağ kapanmıştır.
(bkz: en uzun savaş)
kaynaklara göre bitiş tarihi kesin belli olmayan. ancak 1337 yılında başladığı kesin olarak bilinen savaştır. bazı kaynaklarda 96 yıl sürdüğü söylenirken bazı kaynaklarda 116 yıl sürdüğü söylenir. savaş ingiltere kralı iii edward'ın bağlı olduğu fransa kralı vi philippe'dan toprak istemesi sonucu patlak veren savaştır. üçüncü edward fransa kralı ile olan bağlarını koparmıştır ve tahtına göz dikmiştir. ve bir dizi savaş başlamıştır. ingiltere'nin ard arda gelen zaferleri ile fransa'nın güneybatı şeridi ingilizlerin eline geçmiştir. fransa kralı tahtan indi ve yerine vi charles geçti. ve kaybedilen toprakların bir kısmı geri alındı. ardından vi charles tahta geçti ve ard arda zaferler kazanıldı. altıncı charles delirince ülkede iç savaş çıktı. o sıralarda ingiltere'nin başında bulunan v henry bir savaş daha başlattı ve fransızları ağır yenilgiye uğrattı. beşinci henry'nin yerine geçen vi henry paris'te fransa kralı ilan edildi. böylelikle fransa'nın kuzeyi işgal edilmeye başlandı. fransa'da ise bu sıralarda vii charles krallığını ilan etti. bu fırsattan istifade ingilizler en kilit yer olan orleans'ı kuşattılar. jeanne d'arc adında bir kız çıkarak fransızların milli benliğini canlandırarak savaşın son dönemine girişi sağladı. orleans tekrar fransızların eline geçti. jeane d'arc esir düşülüp yakılınca, milliyetçilik duygusu kabaran fransızlar yedinci charles'ın krallığında birlik olup ayaklandılar ve işgal edilen toprakları geri aldılar. 1453 yılında ise savaş sona erdi. ancak savaş tarihi kesin değildir.
(bkz: yüzyıl savaşmak)
(bkz: beyin bedava)
osmanlı istanbul u sardığında, istanbul u savunabilecek bir ordunun olmamasına sebebiyet vermiş olan savaştır.
bazı ingiliz krallarının aynı zamanda fransa'nın da kralı olma iddiasıyla fransa'ya hakim olma çabalarını da içeren savaşlardır.
osmanlı'nın kuruluş evresindeyken avrupa'da karşısına çıkabilecek güçlü bir devlet olmamasına ve dolayısıyla osmanlı'nın batı'da kolay ilerlemesine neden olan savaştır. tarih ne gösterirdi bilemeyiz elbette ama bu savaş olmasa asırlarca hüküm süren bir imparatorluktan bahsetmek zor olabilirdi ya da en azından bu kadar kolay olmazdı. sadece bu savaşa bakarak çıkarım yapmakta tek başına doğru değil bizans'ta yaşanan tekfur sorunları da büyük etmendir. aslında işin özeti başkasının yaptığı savaşın bize büyük yarar sağlamasıdır.
osmanlının tarihsel şansıdır. balkanlarda ve rumelide ilerlemiştir osmanlı.
osmanlı devleti istanbul'u alınca biten savaş, çünkü bu olaydan sonra ingiliz ve fransız'lar ''lan biz ne yapıyoruz istanbul gitti'' demiş ve savaşı derhal sonlandırmıştır.
görsel
1337-1453 tarihleri arasında yaşanıp tam 116 yıl süren savaştır. savaşı ingilizler başlatmıştır sebebiyse Fransa'nın kuzeyindeki halkın ingiliz soyundan geldiğini iddia etmeleri ve o toprakları işgal etmek istemeleridir. kresy savaşı ingiltere'nin ilk defa top kullandığı savaş olmuştur ve fransızlara karşı büyük üstünlük kazanmıştır. savaşın dengesi zaman zaman değişse bile fransa genellikle işgal ve direnişe maruz kalmıştır. savaşın sonlarına doğru paris'i işgal altından kurtarmak isteyen katolik azize Jeanne d'Arc başarılı olamayıp ingilizlerin esiri olmuştur. yargılanıp infaz edilen azize'yi kurtarmak isteyen fransızlar başarılı olamamış ancak infazdan sonra tüm fransız halkı birleşerek ingiliz işgalini yüzyıl sonra bastırabilmiş ve galip gelmiştir.
savaşın en önemli sonucu fransa'da merkezi bir yönetime geçilmesi olmuştur. aynı şekilde ingiltere aldığı yenilgi sonrası kendi içerisinde çifte gül savaşı yapmış ve derebeylikler yıkılarak merkezi yönetime geçilmiştir.