adanın'nın diger merkez ilcesi seyhana göre ekonomik yönden gelişememiş,kendi içinde bir merkez kavramı olusturamamış bu yuzden seyhanın haftasonları kıro cennetine dönüşmesini saglayan mert ama egitimsiz insanların yasagıdı guzel ilçe.ptt evleri mahallesi gibi adana standarlarının uzerinde yapılasmaya ve çevresel düzene sahip guzel bir mahelleside vardır.
Faşist ve gerici aytaç durak'ın seyhan ile kopuşunu sağladığı ilçe. Polisin giremediği onlarca mahallesi vardır. Aynı şekilde buradaki düğünlerin tadını hiç bir yerde alamazsınız.
Yüreğir, Adana ilinin ilçelerinden birisidir.
*
ilçenin nüfusu 2008 genel nüfus sayımına göre 522.265'dir. Bunun 375.954'ü ilçe merkezinde, 146.311'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
ilçenin rakımı 23 metredir.
eskiden çok eskiden, bir mahan şehri vardı.ertuğrul gazinin babası süleyman şah buranın padişahıydı.mahanlılar konar göçer yörüklerdi.iran beyleri anlaşıp topraklarındaki cengiz han zamanından kalan tatarları mahan gönderdiler. bu tatarlar içinde bozoklu ya da üçoklu olduğu sanılan bir bacu han vardı ki onun da yedi oğlu vardır.bu oğullar, yüreğir, kosun, varsak, kara isa, üzer, gündüz, kuştemür idi.yüreğir ve kardeşleri çukurova ya yerleştiler.o sıralar çukurovada hep ermeniler yaşardı.bacu han vefat edince yüreğir baş oldu sonrasına adana ve tarsusu ermenilerden anlaşmayla aldı.
aytaç durak adana bşbden defolup gidince yavaş yavaş gelişmeye başlayan ilçem. sinanpaşa, anadolu, 19 mayıs gibi mahallelerde yaşanan rezilliklere ve ilçeye pek bir faydası olmayan, aşırı dinciliğiyle bilinen akpli belediye başkanı mahmut çelikcana rağmen yüreğir şimdi aytaç duraklı yıllara göre daha iyi durumdadır. aytaç durak döneminde atık su arıtma tesisi aracılığıyla yaşanılması güç bir yer haline getirilen karataş yolundaki karşıyaka bölgesinde kentleşme çalışmaları yapılıyor. son zamanlarda bu bölgeye bağlı cumhuriyet, yamaçlı, güneşli, akdeniz, haydaroğlu, seyhan mahallelerinde lüks apartman inşaatları yapılıyor. karataş yolu yıllar sonra belki turgut özal bulvarının pabucunu dama attırabilir. avm ile 5 yıldızlı otele rağmen sinanpaşada ilerleme yok. sinanpaşa, bir bölgenin avm ve 5 yıldızlı otel ile gelişmeyeceğinin kanıtıdır. kışla, serinevler, atakent mahallelerinde de kentleşme çalışmaları yapılıyor. ilçenin en sağlam bölgelerinden biri olan atakent mahde polis okulunun arka tarafındaki meb kitap deposunun yanında kulak inşaatın projesi var. kulak inşaatın projesi kuzey adanada yapılan projelerden farklı görünüyor. zira bu projede yeşil alan ön plana çıkarılmış; yüzme havuzu yok. kulak kent sitesinin 2016da tamamlanacağı söyleniyor. umarım fotoğraftaki gibi olur. son zamanlarda beton yığını haline gelen adananın farklı projelere ihtiyacı var. insanlık olarak adananın en lüks ilçesi çukurovadan daha iyidir. zira çukurova ilçesinde yüreğir ilçesinde ikamet eden arap alevileri ile türkleri bile aşağılayan çok sayıda faşist mevcut. halen yüreğirde ikamet edenler özal`a yerleşirse sınıf atlayacaklar pis elitist aşağılık faşistlere göre.
Cogunlugunu darmadagin sekilde varos mahallelerinin olusturdugu,oldukca pis bir gorunum arz eden ve kis mevsiminin baslamasi uzerine bu gunlerde bildigin soba dumanina gomulmus ilce.
Orta asya'da seyhun ve ceyhun nehirleri arasında yaşarken göç edip adını verdiği ve tıpkı ata yurdundaki gibi iki nehir arasında yer alan ilçeye yerleşen oğuz boyu.
şimdi anladınız mı seyhan ve ceyhan nehirlerinin isimlerinin kökenini?
Adana'nın aldığı göçün çoğuna ev sahipliği yapmakla birlikte, beldelerine kadar bu göçten nasibini almış bir ilçedir. Adana merkez ilçelerinin tek gelişmemiş ilçesi diyebiliriz. Nerede Çukurova, kuzey Seyhan, yeni yerleşim Sarıçam ilçesi ve nerede Yüreğir.
Yunusoğlu iki mahalle ile 4.717 nüfusa,
Solaklı iki mahalle ile 5.039 nüfusa,
incirlik tek mahalle ile 2.008 nüfusa,
Geçitli tek mahalle ile 2.346 nüfusa,
Doğankent üç mahalle ile 12.530 nüfusa sahip.
Bu beldeler ilçe kadar nüfusa sahip olsalar da, köyden farkları bulunmamaktadır.
Şayet adana kırsal kesiminden, adana ilçelerinden de göç almamış olsa Adanalıların azınlık kalacağı belki tek ilçe olabilirdi. Ki yerlisi azınlık durumuna düşmüş bir Mersin'in akdeniz ilçesi mevcut.
Aslında yerlisinin azınlık durumuna düştüğü ilçeler Kocaeli ve Tekirdağ başta olmak üzere, Ankara, bursa ve izmir'de mevcut. Antalya da bu kafileye katılacak.
Ama Adana'da memleket milliyetçiliği vardır.
Tek ilçe bile o hale gelmemelidir. Allah korusun.
Bir gün Kozan ile Ceyhan il olursa.
Yüreğir'i de ceyhan'a iteleriz diye düşünüyorum.
4 sene çalıştım anadolu mahallesinde.
Cono, pkklı, yeni gelen Suriyeli, fellahı hepsi bir arada. Muhteşem bir sentez. Kimden şikayet edeceğini şaşırırsın.