Tezsiz kısmını bitirdim. Proje bitiminden sonra tezliye çevirmek istiyorum. Şantiyelerde sürünmek yerine kurulu bir düzen içinde akademisyen olarak hayatımı sürdürürüm.
ileride yapmayı düşünüyorum. Şöyle tezli olsa güzel olurdu ama malum yabancı dilim yok. Tezsiz yapmak istiyorum. Ayrıca ingilizce ve italyanca kursuna oradan da ispanyolcaya yardırırım herhalde.
ingilizcede 5 puan yüzünden başvuru yapamadım itü'ye. Hoş, bahar döneminde ilan vermediler alım yapacağız diye, o zamana kadar biraz daha ingilizce çalışır yükselirdim puanımı ama başka bir üniversiteye tezli yüksek lisansa başvuru yaptım. Bakalım, hayırlısı. Yüksek mühendisken alırlar işe inşaallah.
Yeniden okula başlama heyecanıyla dolduran program.
lisans sonrasında iş, güç tantanasına askıya aldığım ve ciddi anlamda teşebbüslerime 5 yıl aradan sonra ilk defa bu sene sanat tarihi'nden başlayacağım akademik basamağın ilk safhası
edit: sanat tarihi batı sanatı ve çağdaş sanat bilim dalında halihazırda ders aşamasındayım. ilk dönem epey zorladı bir de literatür tararken artık tamam bu tez konum olmalı diyebileceğim bir konu buldum mu ivme kazanacağıma kuşkum yok
Şu an yaptığım ve keşke hiç bulaşmasaydım dediğim şey. Çalışan insan için çok zor. Yoğun bir şekilde slayt, ödev hazırlamak gerekiyor ve ciddi emek istiyor. Kendi açımdan düşündüğümde çok da gerek olmadığını anladım.
tanıdık olmadan gitmemenizi tavsiye ettiğim.
tanıdığınız yok ise mezun olduğunuz üniversiteye başvurmanızı özellikle tavsiye ederim.
tam olarak alınacak kontenjan kişi sayısı kadar insan yüksek puan almış.
en yüksek puanlı kazanamayanla, en düşük kazanan arasında 20 puan farkı.
iyi olduğu halde kazanamayan tek aday veya vasat şekilde kazanan tek aday yok.
o kontenjan tesadüfen o kadar net bir şekilde çekmiş çizgiyi.
değil mi, değil mi.
kesin kazanacak listesi de belli değildi önceden.
en azından kazanamayanlar içinde en yüksek puanı alan, lütfederek yedeğe bıraktığınız ben hakkımı helal etmiyorum. ne işe yarayacaksa tabi, ama etmiyorum.
kişisel tecrübem bir şey gösterdi. o da şudur; fazla uçmamak gerekiyor. unutulmamalıdır ki bu en nihayetinde bir yüksek lisans tezi. burada öyle büyük teorik açılımlar yapmanız hiç gerekli değildir. bir konu hakkında araştırma yapacaksınız. ilgili literatürü bir araya getirin. 80-120 sayfalık bir metin çıksın yeter. bu bir opus magnum değil. benim gibi şartları çok zorlarsanız, yine benim gibi bedensel ve ruhsal sağlığınızdan çok kaybedebilirsiniz. şahsen fazla hırslıydım. araştırma yaptığım konuda bir doktora tezinin dahi üstüne çıktım, o ayrı. ama gerçekten yıprandım. ve bir sene kaybettim. basit bir tez bana bir sene daha kazandırabilirdi. yine de tezim ben ve hocam başta olmak üzere herkesi tatmin etmiştir. ve metodolojik anlamda birçok kavramı cumhurriyet devri tarihçiliğine taşımışım ve birçok teorik tartışmaları bir arada analiz etmişimdir. ama dediğim gibi. ne kadar yıprattığını size anlatamam. çünkü tezim öyle pat diye ortaya çıkmadı. çok savruldum, çok değişik sorular peşinde vakit kaybettim. bitiremeyeceğimi dahi hissettiğim oldu. o stresi tarif edemem. bu süreçte reflü oldum. 15 kilo alarak bir adet göbek sahibi oldum. sevgilim tarafından aldatıldım. falan filan. tek bir gerçek var. ne olursa olsun yıkılmadım. yani mental disiplinimi hiç bozmadım. hayattan kopmadım. pes etmedim. bugünden baktığım tezin akademik boyutu bir tarafa en çok beni onurlandıran da bunlardır. o kadar zor zamanlardı ki. bunları sosyal çevrem hiç fark etmedi bile.
Türkiye'de yaparsanız size yüksek işsiz ünvanı veren bir akademik eğitim faaliyeti. Eğer torpil sevmeyen, yalan söylemeyi ve yalakalık yapmayı beceremeyen biriyseniz zaten kendi üniversitenizde yapma fikrini unutun. Diğer üniversiteler de eğer tanıdık bir hoca yoksa sizin yüzünüze bile bakmayacaklardır. Ha alanla ilgili çok fazla bilgiye sahipsinizdir, çok aktif bir kişisinizdir, süper birisinizdir belki o zaman en iyisi dünya üniversiteler sıralamasında 600 küsürüncü olan güzide okullarımızdan biri kabul edebilir. Sonuçta eğer o okulda kalıp da akademisyen olmak için her türlü eziyete katlanmazsanız işkur'a kayıt olup "acaba kaç yıl sonra iş sahibi olacağım?" sorusu kafanızda, karşınızda bilgisayar, kulağınızda "eyyy amarika." diye bağıran siyasetçilerin tv'den gelen sesi öyle kurur kalırsınız.
tek kötü yanı yapabilmek için lisans okumuş olma zorunluluğunuz. aslında öğrenmek istediğim her konu hakkında yüksek lisans yaparak istediğim bilgi düzeyine ulaşabilirim ama bu kapının bana açılması için lisansı bitirmem mecburi...
bence diplomayı vermeden derslere katılabileceğin "saçma lisans" diye programlarında olması gerekiyor. aynı dersler, aynı imkanlar ama diploma değilde bitirme sertifikası var...