aynı gücü düşük akımla vererek kayıpları minimuma indirmek için kullanılmaktadır. yüksek gerilim hatları üzerinde oluşan manyetik etki nedeniyle zararlı olduğu düşünülmüştür. bu konudaki araştırmalar halen devam etmektedir.
Türkiyede 36 000 volt'un (36 Kv) üzerindeki gerilimler için geçerlidir. 154 bin ve 380 bin volt olarak bulunur.
Mahalle aralarındaki trafolar ve alçak mesafedeki direkler ve teller bunlar değildir. Onlar orta gerilimdir. yalnız istanbulda bazı evlerin çok yukarısından büyük ve uzun teller geçer, sakın çatıdan bir şey uzatmayın.
hiç kimse yüksek gerilime elini süremez. çünkü biri yüksek gerilime yaklaştığında, üzerine elektrik atlar. yaralanmak bir tarafa ceseti tanınmaz hale gelir.
Askerdeyken bir olay...
Yüzbaşı:olum şu güvercinlere sahip çık.Artık onlardan sen sorumlusun.
Asker:Emredersin komutanım...
birkaçgün sonra....
Asker:ulan kuşa bak trafoya çıkmışşş inn lan aşşağııı..!!!
tabii kuş biryere gitmez..
onu tutmak için asker(aklından emin olamadığım) trafoya tırmanır yuksek gerilim olan telleri tutar..
ne mi olur?
teldeki kuş ve asker yanarak yere düşerler..
Sonuç:Kuş yanarak can vermiştir...Askerde yaraları iyileştikten sonra(5 ay)tekrar askerliğe devam etmiştir...
Yüzbaşı mı?:o hala emir verio..Güvercin hastası olduğu için.Kuş gribi denen hastalığa rağmen..
yüksek gerilimin bulunma nedeni yada kullanılma nedeni uzun taşıma hatlarında oluşacak kayıpları minimuma indirmektir, eğerki yüksek gerilim yerine, yüksek akımlı güç taşınsa idi taşıma kablolarının rezisif etkisi nedeniyle ısıl kayıplar epey artacaktı ve güvenlik ile birlikte sıcaklık yalıtımıda yapılmak zorunda kalınacaktı. yüksek gerilim hatları birer rezistans gibi tepemizi ısıtacaktı. bu yüzden yüksek gerilim ile taşınmakta ve gereken yerde uygun değerdeki akım ve gerilim oranlarına çevrilir.
cevresinde yüksek gerili hattı olan bir yerde yaşanmaması tavsiye edilir...
yüksek gerilim hattına yakınlığından dolayı yaşadığınız evin kaçak yapı statusunde olması daha bi muhtemeldir. aman dikkat.