vizesinden güç bela geçtiğim ders. alttan almama rağmen hala bi bok anlamıyorum. final - büt - tek ders sınavı - yaz okulu. kaçıncı hakkımda geçerim bilmiyorum.
istatistik mezunu biri olarak derslerimin arasında en keyif aldığım zorlanmadığım tek dersim hiç olmazsa anlayabiliyorsun. Bulmaca çözer gibi bakmak doğru terimdir. Onca zorlu dersin arasında nefes aldığım ders olarak aklımda kalacak.
işletmeciler için üniversitede okuduğunu hissetiren en önemli derslerden birisi. işletmeci, bir malın veya hizmetin nereye ve ne kadar kullanılacağını tablolarla optimize eder, böylece maliyet hesabını en düşük olacak şekilde ayarlar. zor görünen çerez ders.
ekonometri 3.sınıf dersidir. 3.sınıfın diğer derslerine nazaran biraz daha kolay bir derstir. ayrıca 4.sınıfta bunun devamı olan uygulamalı yöneylem dersinide görmeniz mümkündür.
daha iyinin bilimidir.
Metodolojisi
Adım 1: Problemi açıkça tanımlamak
Adım 2: Sistemi Gözlemlemek ve Analiz Etmek
Adım 3: Problemin Matematik Modelini Oluşturmak
Adım 4: Modeli Doğrulamak ve Değer Tahmininde Kullanmak
Adım 5: Uygun Bir Alternatif Seçmek
Adım 6: Çalışma sonuçlarını yönetime sunmak
Adım 7: Uygulamak ve önerileri değerlendirmek.
"öyle bir model kurun ki z max ve z min aynı anda kullanılsın." diye hocamızın sınavda soracağı sorudur (soracağını şimdiden söylemiştir) fakat cevap bulunamamaktadır. bilen varsa ve söylerse ellerinden öpülesidir.
ekonometri bölümünde* neredeyse ekonometriden daha çok gösterilecek olan derstir. ekonometri belasından başını kaldırıp yöneyleme bakınca içe bir huzur dolar. ancak her derste olduğu gibi: zor ders yoktur, zor hoca vardır.
üretim ve maliyet birimlerinde yorumlama bilimidir.
optimizasyon odaklı bir bilim dalıdır.
yöneylem araştırmasını tek cümle ile anlatacak olursak.
maksimum kar, minimum maliyet.
dual simplex primal simplex karar modeli derken insanın canını baya sıkan size bir dolu iterasyonsuz sonucu vermeyen işe yarar endüstri mühendisliği ana derslerindendir.
Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümünde anası ağlatılan derstir. tam tamına birinci ve ikinci öğretimler dahil belki 300 kişi alıyor dersi. içinden yüzde onluk kısımı at, kimse bişey anlamadı dersten. o kadar kapsamlı ve mühim bir ders anlatıl(a)mıyor. üzülüyoruz. Kitap gayet iyi, hoca da çok birikimli allah var, ama bir şeyler eksik. metin özdemir olsa sende nosyon ekslikliği var oğlum git hallet öyle gel derdi.
dersin amacı çok mantıklıymış gibi duruyor ama eğer bizdeki gibi anlatır gibi yapıp aslında hiçbir şey anlatmayan bir hocaya sahipseniz, allah kolaylık versin bize de vermesini istediğim gibi, adam 4 haftadır bir şeyler anlatıyor, ne anlattığını anlamadık ayrıca böyle bir ders son yıla konur mu ya, geçen sene kızmış sınıfın %70 ini bırakmış, bari 3 e koy da dersi kalınırsa seneye bir daha alınabilsin.
bu sene allahtan kızmadı çok zor sormadı, an itibariyle bundan da geçtim.
bilgisayar bölümlerinde de gösterilen derstir. zevkli bulunan konuları olsada sadece ilk zamanlarda ki bir yanılmadır genelde. silindir gibi üzerinden geçer adamın kısaca, ispatula ile kazırlar seni sınav yollarından.
çoğunlukla kıt kaynakların tahsis edilmesi gereken durumlarda en iyi şekilde bir sistemi tasarlamaya ve işletmeye yönelik karar verme sürecine bilimsel bir yaklaşımdır.ingiliz kraliyet hava kuvvetlerinin sayesinde bugün basımıza bela olmustur.
(bkz: Operational Research)
(bkz: linear program)
deterministik modelleme, optimizasyon, tesis planlama, proje yönetimi, simülasyon gibi çok zevkli konuları içeren, bazı kısıtları dikkate alarak bir sorunun en iyi çözümünü bulmak için geliştirilmiş yöntemler bütünüdür. endüstri mühendisliğinin en can alıcı konularını içermektedir. science of better diye de bahsi geçer.
ekonometri bölümünün baba derslerindendir, oldukça karmaşık ve zordur, ve fakat mantığını anladığınızda bulmaca, çorap söküğü vs gibi gerisi gelir. önyargılı olmamak lazım gelir bi de.