bu kararı haklı bulan kitlenin dayandığı temel argüman şu: e madem mühendislik, tıp istiyordun neden meslek lisesini tercih ettin? 14 yaşındaki bir çocuğun gitmek istediği liseyi seçemeyeceği ve ailesinin onun yerine karar verip onu bir okula yazdıracağı malum zaten ben o noktaya hiç değinmeyeceğim.
Benim anlatmak istediğim şu: sanırım bu kararı destekleyen kişiler üniversiteleri meslek öğretme yeri olarak görüyor. yanlışlıkta işte burada doğuyor. üniversiteler meslekle ile ilgili olarak bilgi sahibi yapar kişiyi fakat üniversiteler meslek değil bilim öğretir. kimya mühendisliği okuyan kişi kimya bilimini öğrenir, müzik okuyan biri müzik bilimini öğrenir. bu bilim evrensel bilgidir ve kişiyi evrensel bir insan yapmak içindir. üniversitenin kelime anlamı da budur zaten. sen o öğrendiğin bilimle ilgili çalışırsın çalışmazsın gider benzin istasyonu açar oturusun bu kişinin takdirindedir.
benim ters bulduğum devletin kişinin öğrenmek ve bilgi sahibi olmak istediği bilim konusunda vatandaşlarına sınırlama getirmesi. hayır sen bunu okuyamazsın demesi. bundan asırlar önce insanlar üniversitede fizikte okuyorlardı, tarihte, astronomi de. ama günümüzün türkiye'sinde bu mümkün olamıyor işte. leonardo da vinci'ye sen ressamsın niye icatlar(helikopterin temelini attı adam) yapıp duruyorsun, ya da manyak bilimadamısın nedir bu acayip resimler diyen zihniyet bundan beş asır önce rönensansta yoktu çok şükür ki biz bu adamın hep sanatından hem icatlarından faydalandık.
danıştay'ın kararının olumlu olduğunu düşündüğüm karardır. öncelikle gerekçeli kararın okunmasında yorum yapmaktan önce fayda vardır. meslek lisesi 8. kalkınma planıyla beraber artık özendirilmesi gerekiyor diye karar alındı. koç,sabancı gibi şirketler meslek liselilere burs gibi imkanlar tanıma yoluna gittiler. reklamlar yapıldı zart zurt. ara meslek türkiye için önemlidir. meslek liselilerin önü açılırsa artık gençler daha çok para için mühendis olmak isteyecekler. ara meslekteki bireylerimiz azalacaktır.
şer gibi görünen hayırlı karardır. daha radikal yasal değişikliklerin yolunu açmıştır. bugün cumhurbaşkanlığı, meclis başkanlığı, başbakanlık makamında alnı secde görmüş insanlar duruyorsa hepsi bu ideolojik kararlar sayesinde.
doğru ve mantıklı bir karardır. danıştay taraflı, yandaş vs. gibi sözlere inanan durumun mantıgını kavrayamamış insanlar tarafından hemen karşı çıkılan durumdur. Oysa ki imam hatip liseleri imam ve hatip yetiştirmek amaçlı kurulmuştur, meslek liseleride meslek geçişlerini kolaylaştırmak için, hepsi aynı hedefe yönlendirildiginde ülke eğitim ve istihdam sistemi iyiden iyiye çökecektir.
bu ülkede belirli yerlere gelen insanların görevlerini kendi çıkarları doğrultusunda kullanması sonucu oluşan adaletsizliği ortadan kaldırmak için alınmış karardır.
meslek lisesi teknik lisesi nedir ?
sanayisi ve üretimi gelişmiş ülkelenin işini bilen kalifiye ara eleman yetiştirmek amacıyla kurulmuş liselerdir.
bizim ülkemizde doğru düzgün ne üretim var ne de sanayi zaten bu iki terim düzgün olsa bugunkü boktan ekonomininin içinde olmazdık....
gerek çalıştığım özel işletmelerde gerek staj yaptığım yerlerde ne mühendisler gördük autocad bilmeyen solidworks bilmeyen tornavida tutamayan iki civata sıkamayan mühendisleri... düz liseye giden arkadaşım kına yakacak nerdeyse sevincinden . olum siz istediğini kadar mühendis olun bu piyasa artık işi bilenin piyasası böyle olduğu için de daha çok tef mezunun altında çalışan mühendis olacaksınız gücünüze gide gide... zaten sizin tek kıymetli hazineniz imza yetkiniz yök teF leri teknoloji mühendisliği haline getirdi mühendisler odasının götü tutuştu bi imzadan para kazanıyoduk o da elimizden uçacak diye .
olay şudur bu ülkede hep fakir olan ezildi. (çok klasik oldu ama gerçekten de öyle) meslek lisesine teknik lisesine giden çocuk zaten memurun işçinin çocuğudur. bu çocuklar yarın zengin patronların paralı kölesi olacaklar ne gerek var okuyup mühendis olsun , doktor olsun ...
ha bi de madem senin derslerin meslek liseliden daha iyi niye korkuyosun ki o zaman ?
zamanında hatalı bölüm tercihleri yapıp mağdur olmu$ onca insana verilen ikici bir $ansı da sınava hazırlık sürecinin tam ortasında elinden kaybeden bir çok ki$i isyan bayrağını çekti ve haklılarda.
bir $ey bir kere yapılır, on kere bozulup tekrar yapılmaz. puzzle'mı lan bu ?
yargıya duyduğumuz güveni pekiştiren çok yerinde bir karar. doktor mu olmak istiyorsun ,avukat mı ? o zaman gidersin düz liseye ya da anadolu liselerine bu ideallerinin peşinden koşarsın.eğer imam hatip tercih ediyorsan , imam hatip meslek lisesidir ve bu liseyi tercih eden mesleğinide seçmiş demektir.
teknik liseden mezun olup da öğretmen olucaksan ilk önce öğretmenlere belli bir çalışma yaşı getirilmesi gerek ki bir kısım mezun olduğunda, teknik eğitim fakültesinden mezun olan kpss ile bir yere yerleştirilsin.
imam hatiplerin önünü kapatmak burdaki amaç kesin ama meslek liselerine ne kanca takıyorsun??!!?!!?
meslek lisesi isen teknik eğitim fakültesine girebileceksin veya işi biliyorsan mühendisliğe geçebileceksin (kontenjan olması şart böyle durumda). mesela 4 yıl okun mu elektrik bölümü, 4 yıl daha mühendislikte oku. ülkede ne prof. lar çıkar...
danıştayın eğitim-öğretimden hiç bir halt anlamadığını açıkca belli eden karardır.
hadi geçtim imam hatip liselerini. dur lan niye geçiyoruz ki? tehvid-i tedrisat kanunu çerçevesinde işlemiyor mu bu imam hatip liseleri?
durun lan, imam hatip liselerine tarikatçı lisesi diyen de çıkacaktır.
bre gerizekalılar, eğitim sizin altınızdan anladığınız gibi bir iş değildir. belirli bir hedef-amaç kombinasyonunda bir program çerçevesinde gerçekleşir.
bu anadolu lisesi içinde, düz lise içinde, teknik lise içinde imam hatip lisesi içinde geçerlidir arkadaş.
yani "katsayım gitti, haksızlık, ben salak mıyım bu kadar çalıştım anadolu lisesine girdim" diye birileri ötecek olursa tarihin en büyük andavallığına imza atmış olur kendisi.
bir başka iddia ise imam hatip liselerinde medrese eğitimi veriyor ne lan bu olayıdır.
en komiklerinden biriside budur bence.
kaç imam hatip lisesine gidip eğitim-öğretim programlarını incelediniz de böyle konuşabiliyorsunuz zat-ı muhteremler?
her neyse, imam hatip açıklamasından sonra mesleki eğitim veren liselere gelelim.
ara eleman yetiştirme amacıyla açılmış, öyle buyuruyorlar.
bu sözlerim o çok ağlayan anadolu, düz her ne boksa o liseli ergen beyinciklere doğru yol alsın.
haftada kendileri yuvarlak hesap 40 saat ders görüyorlardır ki sanmıyorum lan o kadar olduğunu.
bunların içinde rehberlik, beden eğitimi zart zurt gibi haftalık ders programını dolduran derslerde mevcuttur.
bir teknik lisede ise haftalık ders saati 45 saattir. bunun içerisinde -beden eğitimi gibi haftalık ders programını dolduran dersler yoktur dikkat ediniz- anadolu lisesi öğrencilerinin gördüğü tüm dersler -yabancı dil falan görüyorlar bazı liseler ekstradan bunlar hariç- müfredatta bir gıdım değişiklik farklılık olmadan teknik liselerde de işlenmektedir.
yani bir anadolu lisesi veya düz lisenin fen kolunda hangi dersler işleniyorsa, teknik liselerin çoğu bölümünde de aynı dersler işleniyor. -radyo televizyon gibi bazı bölümlerde anadolu liselerinin sözel kolunda ders görmektedir-
bütün bunların üstüne öğrencinin seçtiği bölüm/dal dersleride haftalık programda yer almaktadır ki, öğrenciye karnede en yüksek katsayıyı getiren derslerdir bunlar.
örnek verecek olursak bir teknik lisenin bilişim teknolojileri bölümü veritabanı programcılığı dalı 3. sınıfta 9 saatlik görsel programlama dersi ve 4 saatlik ağ temelleri dersi görmektedir. bunların haricinde bazı okullar grafik animasyon, photoshop gibi dersleride ekstra olarak vermektedir.
şimdi, bu eğitimden geçen birine ara eleman diyip eşitsizlik yapmak, hak mıdır? eşitlik midir? adalet midir?
sorarım sizlere..
insanların temel haklarından biri olan eğitim hakkını almak, hangi adalette yer alır?
meslek liseleri ile diğer liseler eşit değildir diyen bir beyin, acaba o meslek liselerinde nasıl eğitim veriliyor biliyor mudur acaba?
meslek lisesi öğrencisi kadar matematik, kimya, fizik vb. dersleri görmüşmüdür ki konuşuyor?
velev ki öyle, meslek liseleri sadece amelelik yapar, ders görmezler.
ulan zaten hiç birşey görmeyen üniversiteye giremez, bi taraflarınızın acıma nedeni nedir lan?
hangi meslek lisesi çıkıp "bize ayrıcalık yapın katsayıyı dayayın bize" demiştir sorarım size?
sadece eşitlik istiyor meslek liseleri, eşitlik! akademik eğitim haklarını istiyorlar!
bu gelişmeyle görmüş olduk ki bazı organların eşitlik anlayışı george orwell'in hayvan çiftliğinde bahsedilen eşitlikle eş değerdir.
ek-1: ilk başta imam hatip liseleri ile ilgili açıklama yaptım diye yaftalamaya kalkmayın, imam hatip lisesi öğrencisi veya mezunu falan değilim. yazdıklarıma göre de siyasi yaftalamalar yapacak andaval arkadaşlarımızda vardır eminim, yavaş yapsınlar üstleri başları parçalanmasın.
sabaha kadar tartışılsa duyulmayacak, duyulsa da değişmeyecek karardır. bu durumla karşı karşıya kalıp bocalayan adam ne yapar, ya gidip ygsden aldığı puanla açıköğretimden önlisans programı bitirir, program destekliyorsa 3. ve 4. senesini anadolu üniversitesinde örgün olarak tamamlar. ya da direkt aöfden bir bölüm bitirir. tabi ideallerinin bölümü varsa. yok ben yüksekokul okurum derse, dgs ile fakülteye geçiş yapar 2 seneyi bitirdikten sonra. *
4 senelik tırttan eğitimle ite kaka mühendis olanları rahatlatan eylemdir.
bir şantiyeye git bakalım, meslek liseli babalar gibi senin yapman gerekeni yaparken, sen ilk on senende altına sıçıyo olacaksın. ama o adam senden az maaş alır olacak. sen de kendini, şu an olduğun gibi 2 ila 3 bok arası bir şey sanacaksın.
danıştay da olmasa bu ülkede kim mühendis olacak hea?
imam hatipler olmasa boku yediydiniz olm. dua edin imam hatipler var.
karardan bir demet; "Dava konusu kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararlar oluşacağı da açıktır”
evet dikkat edin, çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir karara imza attı danıştay. meslek liselilerin geleceğinin karatılması ve okuma haklarının sadece belli bir kriterlere zorlanması sonucunda oluşan zavallı tablo için; "telafisi güç bir zarar doğurur" diyor danıştay kararında. peki nedir bu zararlar; efendim; - bunlar ülkeyi batırırlar + bunlar ülkeye komünizm ya da şeriat getirirler - bunlar herkesi meydanlarda toplu katliama tabii tutarlar + bu meslek liseliler var ya onlar; siz bilmezsiniz danıştay bilir sadece - ve bir kaç çok zeki aydın! - o görünen yüzlerinin altında tc düşmanlığı, laiklik düşmanlığı, atatürk düşmanlığı barındırırlar, en imkanlı bir zamanda imkansız zararlar doğrurular ülkemize!
sağol lan danıştay, senin gibi yargının neresini takdir etsek azdır valla! eksik olma, var ol. ülkemizi koru; korkuyorum bu meslek liselierden.. canımsın danıştay.
iyi lehim yapmayla mühendis olunmuyor malesef boş boş konuşmayın. bunu iddia eden kişi mühendislik tanımını bilmiyordur. mühendis; tasarımla, geliştirmeyle, korunmayla, denetimle, güvenlikle ve işletmeyle ilgilenir, çok iyi pratik bilgi bi boka yaramıyor bu konularda. mühendislik ve teknisyenlik her ne kadar biribirlerini tamamlar görünselerde her iki meslek erbabının da kendi yaptığı işi altında ya da üstünde olsun diğeri yapamamakta diye eleştirme ya da aksi durumda kompleks yapma hakkı bulunmamaktadır. mühendis ünvanlı zat işin yürütülmesi, tasarım, sorun çözme gibi alanlardan sorumlu iken teknisyen işin uygulanmasından sorumludur. bu nedenle mühendis kişi analitik düşünme yetisi konusunda gelişmişken teknisyen el becerisi konusunda gelişmiştir.
bu konuda üstünde durulması gereken konu , işin doğruluğu ya da yanlışlığı değil bence. üstünde durulması gerek konu , önceden "biz bu konuda yök'ün işlerine karışamayız" diyen adamların şimdi asena gibi kıvırmaları ve tükürdüklerini yalamalarıdır.