türk mitolojisi hakkında bilgi sahibi olmayanların yorum yapmaması gereken kıyaslamadır. her milletin olduğu gibi türkler'in de mitolojisi geniştir. en basiti her türk kabilenin bir türeyiş efsanesi vardır.
--spoiler--
Türk mitolojisinin en mühim özelliklerinden birisi her kabilenin, ne kadar ufak da olsa şahsi bir türeyiş efsanesine sahip olmasıdır. Örneğin Oğuzname'de her sözü edilen kabilenin ilk önce türeyiş efsanesi anlatılır.
En önemli ve en tanınmış efsane Türkler'in ortak türeyiş efsanesidir. Bu efsane neredeyse her Türk topluluğunda tanınır ve en eski Türk hükümdarlarının, Göktanrı'nın gönderdiği bir kurt ile çiftleşmesinden türediğini anlatır. Bazı versiyonlarda bir dişi kurdun en son Türk olarak kalmış bir erkek çocuğu ile, diğer versiyonlarda ise Göktanrı'nın bir erkek kurt kılığında hükümdarın kızı ile çiftleştiği anlatılır.
Diğer iyi tanılan bir türeyiş efsanesi Kırgız halkının türeyiş efsanesidir. Bu efsaneye göre kutsal bir gölün suyundan gebe kalan kırk kız ilk kırgızları oluşturur.
--spoiler--
kendi mitolojisini bilmeden amele amele yalakalık yapmaya gerek yok. bi açın googleda bakın. yunan toplumu kardeşimiz olmasına rağmen; türk kültürünün derinliğinden bihaber embesil embesil yorumlar yapmaya gerek yok.
bak sadece google a türk mitolojisi yazdım ve ilk iki linki attım olabilecek en basit research şekli :D sen oturup batı avrupa kültürüne çanak tutarsan ( amerikan kültürü bu kültürün bi farklı bi sürümüdür, marka aynı kasa farklı) tabii ki temel olan helen kültürü sana çok çekici gelir; çünkü avrupa 20. yy a kadar alimini sikmeye oynayan kara kör cahillerden ibaretti, ege de güzel insanlar, güzel şeylerle uğraşınca e bundan da topu topu bi tane olunca; bu kadar büyük olay olması normal. japondersin anlarım, çin dersin anlarım ( ki temelinde yine türklerin etkileri var) yahut hintlerden bahsedersin, araplara bile razıyım ( amk çocukları) neyse ama yunan mitolojisi yunanların bu dünyaya kattığı onca güzellik arasında çok gereksiz öne çıkmış bi popüler kültür ögesinden başka bişey değildir ki son dönemde coolluğunu bile yitirdi.
yunan mitolojisine sadece yunan olarak bakmak sınırlı. kybele, orpheus, dionisos gibi tarılar( ki bunların kültü geniştir) yunana sonradan girmiş görünüyor.
trakları hesaba katmıyorlar, anadolunun o an olan kültürünü de hesaba katmıyorlar, hepsi yunan diye kakalanıyor.
ayrıca artemis ve apollo da yunanın değildir bence.
üstede dediğim gibi yunan mitolojisi belli bir bölgenin değil aslında topraklarına kattığı herkesin kültürü görünüyor. her gittikleri yerde tanrıları kendine katıyorlar.
türk mitolojisini zaten demeye gerek bile yok bence. bölgesel ve sınırlı görünüyor.