çapanoğlu denen ota boka isyan eden herifin memleketidir.
zamanın da osmanlıya da çok çektirmiştir. mustafa kemal
haklı olarak burayı köy yapmıştır, zaten de kayserinin bir
köyüdür aslı.
nöörüyon b'ooolum diye konuşan devrimcilerin memleketi.
kurtuluş savaşı yıllarında dönemin iktidarı olan saltanatı savunmuş çapanoğlu hanedanının memleketidir. mustafa kemal çerkez ethemi yollayarak isyanı(aşağıda açıklayacağım) bastırır ve çapanoğlu ailesinin büyük kısmını katlettirir. daha sonra çerkez ethemide indirmesinden söz etmeyeceğim. isyan değildir aslında çapanoğlunınki. padişahı savunmuştur. atatürkü yermek gibi olmasında objektif olarak bakarsanız asıl isyan mustafa kemalindir ve kazandığı için şimdiki haliyle anlatılır. darbedir aslında yaptığı. kaybetse idi hepiniz vatan haini diyecek ve nice küfürler edecektiniz şimdi fethullaha ettiğiniz gibin. neysem. tarih kazananları yazar.
hayatımın en güzel yılları olması gereken üniversite yıllarımın geçtiği şehir. şehiri anlatmam gerekirse merkez nüfusu 70 bindir. bu 70 binin çoğu öğrenci ve memurdur. şehir o kadar kötüki yerlileri bile kaçmıştır. kışları akşam 7-8 gibi bakkallar dahil çoğu mekan kapanmaktadır. şehirde bildiğim kadarıyla 24 saat açık 2 bakkal var. esnafı kaba ve kazıkçıdır.
üniversite ise inşaat halinde olup hergün yeni bir bölüm açılmaktadır. üniversitenin fakülteleri arasından yozgat-kayseri yolu geçmektedir. eğer başka bir fakülteye gidecekseniz kamyonların ve arabaların yol vermesini beklemek zorundasınız. kampüste tek bir yeşil ot bulamazsınız, çoraktır. şehirdeki sosyal hayat ise önceki seneye kadar apartman katından bozma cafelerle sınırlı idi. şimdi novada avm nin yapılması ile düzgün diyebileceğimiz 1-2 cafe açıldı.
velhasıl eğer yolunuz düşmezse asla uğramamanızı tavsiye ederim. bu şehirde ne yaşanır nede üniversite okunur.
ermeni tehcirine dek iç anadolu'da en yüksek ermeni nüfusuna sahip yörelerden biri idi.
1915'te ermeniler tarafından gerçekleştirilen ayaklanmaya ev sahipliği yapmıştır.
(bkz: yozgat ayaklanması)
ermenilerce yakılan türk köylerinin yardımına ise Kuvâ-yi Milliye'nin bir kolu olan Kuvâ-yi Seyyâre koşup yetişmiştir.
hoş bugün yozgat'ta pek sevilmez kuvâ-yi Milliye, lakin olsun o zaman ki kahramanlar sevilmek için değil 'türk' kardeşlerini ermeni zulmünden kurtarmak için koşup yetişmişti.
mustafa kemal atatürk yozgat'taki ayaklanmaya karşı mücadeleyi fiilen olmasa da bizzat takip etmiştir.
yozgat'ta türklerin yardımına koşan Kuvâ-yi Seyyâre dediğimiz birlik zaten ege ve marmara civarında örgütlenmişken mustafa kemal atatürk tarafından yozgat'a yönlendirilmiştir.
lakin mustafa kemal atatürk'te Kuvâ-yi Milliye gibi pek sevilmez yozgat'ta.
canları sağolsun.