spor meditasyon karışımı gibi bir şey.
ben spordan hiç hoşlanmam otuz dakika yürüsem beş saat yürümüş gibi hissederim ve sıkılırım. yoga da ise 50 dakika yapıyorum 1 dakika yapmışım gibi geliyor. nedense çok rahatlatıcı ve eğlendirici buldum. yorulmasına yoruluyorsun ama eğlenceli. bana çok iyi geldi bence yoga'ya bir şans vermeniz gerekiyor. eve cd alıp bile yapabilirsiniz. farkı hissedeceksiniz. namaste!
ilk derslerde yapılamayan hareketlerin bir süre sonra kolayca yapılabildiğini fark edince gerçekten esneklik ve dengeye kısa sürede inanılmaz etkili olduğunu gösterir.
burnumun sol kısmından aldığım nefesi, sağ kısmından vermeyi bunu yaparken de vücudumun nefes aldığım kısmına odaklanıp o kısmı sevmeyi öğrenmeye çalıştığım aktivite. bunun dışında da elastik hareketler var işte.
aslında ben kendisini spor olarak yapıyordum, sonra hareketleri yaparken bir anda tarihi filmlerde gördüğümüz tanrı krala tapan insan motifleri yaptığımı fark ettim. dizlerin üstünde kolları yukarı uzatıp, aşağı indirmeler, bunu yaparken transa geçmeler vs. eve gelip araştırdığımda yoganın hinduizm'de çok önemli bir yeri olduğunu fark ettim.
o hareketler kesinlikle spordan fazlası, arkasında daha çok ruhani bir düşünce olduğu çok belli.
habertürk'te takip edebileceğiniz konudur. Müşteri çekebilmek için güzel hatunlar çıkartmışlar, tanıdığım bazı abazanlar bu programı seyrettikten sonra yogaya başlayabilirler.
tembel sporu. oturduğu yerde insanın farklı yönlere eğilip uzanıp kalkıp doğrulup birde solunum yapılarak yani bir nevi güneşe doğru pasif hareketler ile yapılan ve insana bir tür bitki havası veren spordur. ruhu rahatlattığı söylenir, belki insan bitki gibi hissedince rahatlıyor olabilir ama kanaatimce oturarak spor yapmış hazzına eren insan kendinden bir mutlu olup rahatlıyordur.
- Sanıldığı gibi dinsel bir ibadet şekli değildir. Hiçbir ideolojinin ifade biçimi de değildir. Fakat yoga, tüm dini inançlara kucak açar.
- Hiçbir manevi ve felsefi yönü olmayan aerobik gibi salt egzersiz hareketleri bütünü de sayılamaz.
- Duygularımızı, düşüncelerimizi, davranış biçimimizi ve çevreyle ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyen ve geliştiren bir yaşam tarzıdır.
- Kelime anlamı "kontrol" ve "birleşme" dir. Fiziksel egzersiz, zihinsel meditasyonve doğru nefes alma tekniklerinden oluşur.
- Yoga birçok duruş ve hareketten oluşur. Bu duruşlar sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmamızı sağlar. Bu duruşlara ve hareketlere asana denir.
Yoga çeşitleri de şunlardır
Raja Yoga: Metafizik yoga olarak da bilinir. "Asil Yol" da denir. Kundalini Yoga: Kundalini gücünü (hayat ateşi, yaşam ana - enerjisi) uyandırmaya ağırlık verir. Bhakti Yoga: Yaratan ve özellikle sevgi kavramından yola çıkar. Mantra Yoga: Ağırlıklı olarak mantralardan (ses titreşimleri) faydalanan bir yoga çeşididir.
kocaman götünü, koca hindistana sığdıramamayıp pazarlamaya çalışan, 200 kilo basan guruların diyar diyar gezip enayi bulma sanatı. bu koca götlü insanlar açlıktan kırılan ülkelerinde para kazanamadıkları için memleket, meleket gezerek kendilerine seans başına 300 - 400 dolar para verecek dangalakları bulmaya çalısır. ki bu koca götlü guruların dangalak müşteri bulmakta zorlandıkları hiç görülmemiştir.
"iÖ. 5. ve 2. yüzyıllarla tarihlenen Bhagavadgita'da, 'Çünkü bu dünyada bilgi gibi saflaştırıcı yoktur; Yoga yapan kişi zamanla bu gerçeği kendiliğinden özünde hisseder' ya da 'Yogiler sadece özlerini temizlemek için çalışır, bencil bağlılıkları atarlar; sadece bedenle, akıl, mantık ve duyularla eylemde bulunurlar' gibi yogayla ilgili birçok bölüm vardır. Böylesine köklü ve sağlam temellere dayanan bir öğreti hakkında ne yazılsa eksik kalacaktır. Burada, çok kısa bir şekilde yoganın ne olduğuna dair bilgiler vermeye çalışacağız. Dileğimiz yogayla ilgili belli başlı yayınların gelecek yıllarda dilimize kazandırılması ve / ya da bu konuda özgün eserler verilmesidir.
genel bir tabirle, insanı micro kozmoz olarak tanımlayıp, macro kozmozun micro kozmoz üzerindeki etkilerini doğru algılama, tanımlama ve yönlendirme eğitimine dayalı bir çeşit inanç sistemidir yoga. bu sistemde tüm şekilsel varlık zihnin en kaba hali olarak tanımlanır ve öze yolculuk için meditasyon eğitimleri verilir. yogadaki meditasyon eğitimleri, asana adı verilen hareketlerin anlamlarının öğrenilip uygulanması yada hareketsiz bir şekilde zihnin özüne yolculuk edilmesi gibi yollarla yapılır. ahlaki eğitim yoganın temel taşıdır. kişinin macro kozmoza kendini tam anlamıyla açabilmesi eğitimin amaçlarından bir tanesidir. bunun için cakra adı verilen, enerji merkezlerinin aktifleşmeye başlanması ile yoga eğitimleri de başlamış olur.
spordan sonra yapıldığın da insana bayağı yorulmuşum iyiki sonunda yoga yapıyorum ruhum dinleniyor dedirtiren aktivite, bir çeşit spor. dedikleri kadar var yani, insana o engin düşünceleri bir kenara bıraktırıyor dinlendirici ayrıca.