coğrafya ve felsefe kısmı hariç zor olmayan sınavdı. hele ki matematik soruları aşırı kolaydı. türkçe sorularının uzun olması değil de alışılmışın dışında olması şaşırttı, afallattı ama çalışan yapıyor her şekilde. bok atanlar da çalışmayanlardır. bu böyledir. pek önemsenmeyecek bi sınavdır geçen seneden deneyimim olduğu için söylüyorum. lyslere oturup adam gibi çalışan, ygs sonucuyla kafayı bozmayan rahat bi yerlere girer. şahsen ben geçen sene aynı boku yemiştim ve istediğim bölümü tutturamamıştım. (psikoloji) umarım çalışan herkes istediği yere girer. *
yillardir oturdugum binanin elektrik sayacinin sinavdan bir gun once dikkatimi cekmesi ve kwh sorusunun sinavda cikmasi ile kesintisiz namaza basladim. (bkz: sırlar dünyası)
Ösym Öğrencilerin kitap okumadıklarını 2011 senesinde keşfettiği sınavdır. Bu sınavla kitap okumayan ve sadece test çözen öğrencilerin artık kitap okumaları gerektiği de kanıtlanmıştır. Üstelik bu kitaplar daha çok düşünceye dayalı kitaplar olmalıdır ki bu sorulardaki çoğunluğu düşünce paragrafı olan bölümleri daha rahat anlayabilsinler.
üzerinden şiddetle demagoji yapılan sınavdır. ulan ayıp be türkçe paragrafları uzunmuş da, coğrafya da bilgi istiyorlarmış da, matematik alışılmışın dışındaymış da, sınav lan adı üzerinde adam seçecek seni. hayır ya sen yapamadıysan herkes yapamadı sıralaman iyi gelir, ya da yapan nasıl yaptı it? neyse lafı uzatmayalım ve sonuca bağlayalım, çalışanın kanırta kanırta yaptığı, çalışmayanın da bahane aradığı sınav olmuştur.
(bkz: ihtiramlarımla)
uzun süreden sonra benim de girdiğim sınav olmuştur. *
neyse kardeş, kitapçığa "bu soruları hazırlayanın amına koyayım." yazdım türkçe bölümünün üst kısmına. oğlum ben ki kitap okumayı seven bir insan olarak, sorular bittiğinde ciğerlerimde kocaman bir tümör oluştuğunun farkına vardım. 40 sorunun 40'ı da aynı şekildeydi. matematikte bir kaç işe yarar şeyler yaptım. sosyalde de coğrafya dışında iyi idi. felsefenin tamamını doğru bekliyorum, fakat o soruları hazırlayanın da amına koyim. tamamen kasarak hazırlamışlar. burası da boş kalmasın denmiş.
81.25 net yaptığım sınavdır. ayrıca güvenlik önlemleri bu yıl çok da sıkı tutulmamıştır. aramalar iyi yapılmamış, bazı okullarda tuvalet izni verilmiştir.
aşırı zorluk derecesinde değil ama oldukça yorucu bir sınavdı. türkçe paragrafları adamın götünden kan alacak seviyedeydi. hemen hemen hepsinin de formatı ''hangisi çıkarılamaz?'' modelindeydi. e tabi öyle olunca, zorluk seviyesi de otomatik olarak artmış oluyor.
sosyal'de tarih geçen yıla göre kolaydı. bir, iki soru salt bilgi gerektiriyordu, diğerleri rahat kafa yorarak yapabilecek türdendi. coğrafya'da beklemediğim konulardan gelen soru sayısı hayli fazla olsa da, soruların zor olduğunu söylemek zor. felsefe sorularının tamamı bilgi gerektiren sorulardı. felsefeden soru kaçırmayan birisi olarak, soruları gördüğüm anda fena dumur oldum. neyse ki, fazla zorlanmayarak hallettim bir şekilde.
sözel öğrencisi olarak sayısal'dan ayıktığım söylenemez; ama matematik soruları çok kazık gibi geldi bana. özellikle problemler sıkıntılıydı.
öyle ya da böyle geride kaldı ygs denen bu saçmalık, artık lys kasacağız...
2012 yılında yapılan ygs sınavıdır. ikinci sene hazırlanan bir arkadaşım, geçen seneki puanlamaya göre 455 civarı puan yapmış ki bu seneki puanlama oynama yapsa en az 450 civarı puan elde ediyor. muhtemelen ilk 6 7 bine girecek. adam sakin kafayla sınava girdi. dışarıda ben onu bekledim. çıktığında da bir sigara yaktık, ve sonra soruları kontrol etmek için bir mekana geçtik. evet, adam ideallerini gerçekleştirmenin sadece 2 sınav ötesinde... umarım istediği gibi olacak. geçen seneki mallıklarını hiçbir şekilde tekrar etmedi. ygs den sonra salmıştı geçen sene, oysa lys ye kassa muhtemelen iyi bir sonuç alacaktı. burdan bazı arkadaşlara, sakın pes etmeyin. siz çalışmaya devam edin. lys de yaparsanız bak görürsünüz ki kazançlı siz çıkacaksınız. geçen sene ben 20 bin sıralamada kaldım sözlük, bir daha çalışmak istemedim ve üniversiteye yerleştim. pişman mıyım ? bunu zaman gösterecek diye düşünüyorum.
her sene olduğu gibi bu senede öğrenciye yerleştirmiş sınavdır. aklı olan iyi kötü bir yer tuttu mu uzak dursun. 3 sene önce girdim. allah bi daha göstermesin.
sınav beklediğimden biraz daha kötü geçti. Ancak diğer arkadaşlarıma felan bakınca bu kadarıyla paçayı kurtardığıma sevinmiyor da değilim. Genelde Türkçenin ilk 20-25 sorusunu yapıp matematiğie geçerdim. Gene öyle yaptım ancak Matematiğin yarısından sonra 70dk geçtiğini gördüm. Yani 70 dk ada 40 soru çözmüştüm. Ondan sonra stres başladı. Dilbilgisinden korkardım ama keşke daha fazla gelseymiş dilbilgisinden. O paragrafları okurken bir türlü tam olarak konsantre olamadım. ikilimde kaldığım 3-4 soru var hangisini cevap olarak işaretlediğimi hatırlamıyorum. Onun haricinde 3 yanlış kesin.
sosyal kolaydı evet ama benim için çok aceleye geldi ve dikkatli çözemedim. O yüzden çok basit hatalarla yanlışlarım çıktı. Felsefe zordu. ama neyseki fazla hata yapmadım. Eğer sosyalden de o basit hataları yapmasam güzel bir sınav geçirdim diyebilirdim. Matematik ise geçen seneden çok daha kolaydı. Kaldı ki hep değer verip, şıklardan gidip 1 saatte matematik çözen ben bile basit işlemlerle sonuca gittim. Fene ise hiç bakamadım. Oysa çok keklik 4-5 soru varmış. Keşke zaman yetseydi. Yahu arkadaş şu zamanı ya arttırın. Ya da bırakın zaman sınırı olmasın amk. 4 saat olsun sınav...
Neyse tabi ki lys daha önemli ama ygs den de sağlam bir puan alırsan sırtının yere gelmesi zor. Ben bu bağlamda ygs den istediğimi alamayacağım. ANcak büyük oranı olan sınav lys ve benim şu an için fazlasyıla eksiğim var lys konularında. Şu kalan 2.5 ayda deli gibi çalışmam gerekiyor. 2.5 aylığına elveda sözlük...
sınavı kötü geçenler moralinizi bozmadan lys ye çalışın. çünkü benimde geçen sene çok kötü geçmiş moralim çok bozulmuştu ama bu ygs sınavı bana çok güzel bir ders olmuştu yaptığım hataları lys de yapmadım azimle lys ye çalıştım ve sonuçta 50.000 kişinin önüne geçerek paçayı sıyırdım. lys puanınız daha önemli.
39 1 türkçe 31 9 sosyal bilimler, 2 net matematik,0,5 fen neti yapabildiğim eve benden yine bir bok olmadı nidalaraı ile baba evine döndüğüm sınav ...o coğrafya ve felsefe soruları hazırlayan hocalar selam olsun...insan bir soruda 5 seçenek arasında kalır mı .mına koyim...
türkçenin matematikten kat be kat kolay olduğu ama türkçenin matematikten iyi çıkması gerçeği, sınav gözetmeninin itici gülüşü, fatih kalem pelikan silgi evde kıçımı sildiğim o peçete ile harikuladenin harisinde fevkaladenin fevkinde bir sınav değildi.
2010'da yerleşmiş ama okulunu*, bölümünü*, şehrini* hiç mi hiç sevmeyen bir adam olarak zihin engelliler öğretmenliği okumak için girdiğim sınav. öğretmen lisesi mezunu olmanın da getirdiği ek puanla girerim bir yerlere diye düşünüyorum. türkçe'den 5 (3 veya 4 de olabilir) yanlışla yani minimum 33,75 netle, sosyal'den 4 yanlışla yani 35 netle, matematik'ten 11,50 netle, fen'den ise 6,50 netle tamamladığım sınav olmuştur. evet sözelciyim. inşallah herkesin istediğini alacağı bir sınav olur. alamayanlar da üzülmesin asıl olay lys'de. ona iyi çalışan paçayı kurtarır. lys sayesinde derece yapmışlığı olan adamım, ki ygs'm ortaydı 2010 yılında. dolayısıyla bunu saymıyoruz deyip lys'ye yüklenmeye başlayın hemen.
az sonra cevaplarının habertürk kanalında tekrar verileceği sınav.
ygs ye denk olan öss ye yıllar önce girmiş olmama rağmen, her yıl muhakkak o yılın sınavına dikkat ederim. en çok sinirimi bozanlar, fen-türkçe-sosyal-matematik sorularının hepsini yaptığını iddia edip, soruların yüzde 90 ını doğru cevapladığını söyleyip tv de hava atanlar. ulan gerzek adam ben türkçe ve sosyal i bitirmek için bütün zamanımı harcarken sen aynı zamanda nasıl hem matematik, hem fizik, hem biyoloji hem de kimya çözüp, sözel bölümden benden daha iyi netler çıkardın? bir git allah aşkına ya! kimi kandırıyorsun? tv de doğru cevapları görünce 160 sorunun, 160 ına hangi cevapları verdiğini nasıl hatırladın da tv ye çıkıp millete,
- " türkçe 36 ya dört, sosyal 32 ye sekiz, fen 36 ya dört, matematik 38 e bir. " puanımı hesapla diyorsun. uza şurdan! gözüme görünme!
türkçesi hakketten biraz ağır kaçmış sınav. bileydim matematiğe çalıştığım kadar türkçeye de çalışırdım amk. ama matematik öyle çok seçici sorulardan oluşmamıştı sanki. belki dikkatsizlikle kaçırdıklarım falan vardır bilemem orasını ama tarafsız olmak gerekirse matematiği kolaydı. felsefe büyük oranda bilgiydi ki bu sene eşit ağırlıktan giren eski bir sayısalcı olarak belirtmeliyim ki felsefeyi bu kadar bilgi sormak insafsızlık. şimdi nasıldır bilmem ama bizim dönemimizde sayısalcılara adam gibi felsefe anlatılmazdı. şimdi bu adama sen böyle bilgi sorusunu dayıyosun, sonra feni de gayet kolay bir kıvama getiriyorsun. e kardeşim nerede kaldı seçicilik? öte yandan seçiciliğin soru ile değil zamanla olması çok korkunç bir şey. çünkü her öğrenci süre sıkıntısı çekebilir, ne kadar çalışırsa çalışsın. sırf sınav anında hızlı cevap veremiyor diye öğrenciyi eliyorsun. çok mantıksız bir şey. sınavı kötü geçmiş olan arkadaşlara benden bir tavsiye: hemen karaları bağlamayın. ikinci sınav yüzde altmış etkiliyo ve üstelik onda süre sıkıntısı bu kadar yok. ayrıca çalışanın yapacağı türden bilgi ağırlıklı bir sınav. o yüzden moralinizi fazla bozmadan ikinci sınava kasmaya başlayın bence. zaten iyi bir üniversitenin popüler bir bölümünü tuttursanız da benim gibi okulu bırakıp nası olsa bi b.k olmayacak bari sevdiğim bir bölüme gideyim diyerek okuduğunuz bölümü bırakmanız da yüksek olasılık. o yüzden çok da kendinizi harab etmeyin derim ben.
daha sınav saati uyanmaktan aciz insanların, sisteme b.k attıkları sınavdır.
tamam sistemi savunmuyorum ama, daha sınav için gereken saatte kalkamayacak kapasitede bir insansan, hangi sistem olursa olsun, senden bir yol olmaz zaten.
türkce zaman alıcıydı her zaman 40dk civarlarında cözen benim 55dkda cözmeme neden olmustur. feni kolay gibiydi incik cincik bilgi cok fazla yoktu normalde cözdüğüm 30-35 dk civarında cözdüm. matematiği normalde 50dk ile 60dk arasında cözmekteydim fakat türkceye fazladan 15 dk ayırınca matematiğe ayırdığım süre düştü doğal olarak buda stres yapmama neden oldu ve matematik soruları koşarak uzaklaştı. sosyal mı tanışamadık.