12 eylül anayasasından ve ruhundan tümüyle kurtulmamızı sağlayacak yeni bir anayasa istiyoruz.
mevcut anayasa değişiklik paketi 12 eylül anayasası ndan tümüyle kurtulmak yönündeki taleplerimizi karşılamıyor.
ama bu paket darbe anayasasının çöpe atılması yönünde önemli bir ilk adımdır.
bu yüzden yetmez ama evet!
şu anki siyasi ortamda bu yasa değişikliği bile aşırı muhalefetle inanılmaz güçlüklerle zar zor çıkartılacakken neden yetmezse hayır demiyorlarmış diye ikiyüzlülükle eleştirilen insanlar.
kaypaklık asıl yetmez ama evet diyenleri eleştirenlerde. onlar zaten tamamen de değişse kısmen de değişse anayasa değişikliğine hayır diyecekler.
zaten yetmez ama evet diyen insanların asıl amacı tamamen demokratik bir anayasaya kavuşmak. şimdilik gücümüz buna yetiyor bu kadarı değişiyor. ileride başka yerleri değişir onu da destekleriz.
tamamını değiştirecek gücümüz yoksa parça parça değişir. neden hayır diyelim ki? maksat üzüm yemek değil mi?
bu slogan çevresinde birleşenler muammer karaca sahnesi'nde pazartesi günü buluştular. buluşmada "neden yetmez, neden evet?" sorularına cevaplar arandı. şöyle bir özeti var:
aklıma devrim iran'ındaki tudeh üyelerini getiren saçma kampanya.
--spoiler--
‘Yetmez Ama Evet’ kampanyası, Temmuz ayı başında imzaya açılan aşağıdaki metin etrafında bir araya gelen aktivistlerden oluşuyor. ilk günden itibaren binlerce imzaya ulaşan metine imza verenler arasında, Ali Nesin, Baskın Oran, Cengiz Aktar, Ferhat Kentel, Kezban Hatemi ve Serap Yazıcı gibi akademisyenlerin yanı sıra Alper Görmüş, Oral Çalışlar, Nazlı Ilıcak, Emre Aköz, Yasemin Çongar gibi gazeteciler ile Lale Mansur, Zeynep Tanbay, Kerem Kabadayı, Jülide Kural, Orhan Miroğlu, Şerafettin Elçi, Eren Keskin, Ümit Kardaş gibi isimler yer alıyor.
--spoiler--
bunlar şimdi akp'nin darbeyle hesaplaştığını sanıp, destekliyor ya. az kaldı, akp geri devrimi başarırsa 1 yıla kalmaz alayının kellesini uçuracak, humeyni denen sakallı puştun yaptığı gibi.
kenya bile darbe anayasasını referandumla kaldırdığı halde bizim hala bunu yapamamamız trajikomik bir durum. arti başkanlarının bu değişikliğe karşı hala belli stratejileri yoktur gandinin handi taktikle değişikliğe karşı olduğu taraflı tarafsız bütün türk milletini güldürmektedir. fakat parti başkanlarından daha öngörülü insanlar bunun türkiyeye zararlarını nasıl anlamışlar hayret ediyorum paylaşsalar dda biz de bilgilensek.
evet kampanyasının mottosudur. yetmez ama evet' tir. 13 eylül den sonra 1982 anayasasını tasfiye, kurumlarını ve anlayışlarını tesviye edecek yeni anayasayı ima etmektir.
-yetmez ama evet!
+Peki daha ne istiyorsunuz?
-Mesela türkiye eyaletlere bölünse böyle, kürdistan'a demokratik özerklik tanınsa.Operasyonlar son bulsa...
+Anlaşıldı!
dsip, edp vs. solcularla akp'ye yakın hatta akpli sivil toplum örgütlerinin referandum için oluşturduğu kampanyanın ismidir.
bugün(28 ağustos) taksimde kendilerine göre kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirmişler:http://www.marksist.org/h...z-ama-evet-diyerek-yurudu
Yetmez ama evetin tutarlı bir program olduğunu söylemeyiz. Şimdi AKPliler ile kendini solcu sanan ancak liberal olduğu belli olanların ortaklaşacağı tek nokta var: AKP'yi savunmak ya da ona yedeklenmek. Toplumun içerisine yedirilmek istenen AKP'nin demokrat ve darbeci karşıtı algısıdır. Ayrıca bu arkadaşların statüko olarak nitelendirdikleri merkez-çevre teorisine dayanan askeri vesayet rejiminin nasıl bir palavra olduğunu göstermek gerekiyor. islamcıları "demokrat" pozisyonda olduklarını savunanlar, statükonun daha doğrusu ülkeyi kuran batıcı-laik sermayeyinin yani TSK-CHP-TÜSiAD-Ordu-Yargı gerileyişini, yara alışını demokratik hak ve özgürlüklerin genişlemesi çercevesinde ele alıyorlar.
Halbuki, olgunun tarifi üstyapıdan başka bir dönüşümle başlıyor. Özalla palazlanan Anadolu kaplanları(MÜSiAD), son 20 yıldır geleneksel sermayenin yerini almaya çalışıyor. Şimdi siyasal ifadesini AKP'yle bulan değişim-dönüşümün tam ortasında "referandum"la karşı karşıyayız.Yani köklerini derinden alan, geleneksel burjuvaziyle; 80 sonrasında palazlana islamcı sermaye arasında;burjuvazinin iç savaşı...
Biraz toplarsak;
"burjuvazinin politik iç savaşı siyasi düzeyle sınırlı bir iç savaş olmak bir yana, esas olarak Türkiye burjuvazisinin iki ayrı fraksiyonunun (diliminin) sermaye birikim süreci üzerinde bir hakimiyet mücadelesidir. Yani burjuvazinin TÜSiAD ve benzeri odaklarda örgütlenmiş yerleşik (ve ekonomik bakımdan hâlâ hakim) Batıcı-laik kanadı ile 1970'li yıllardan itibaren palazlanmaya başlayan, 1980'li yıllardaki atılımdan sonra kendi de finans kapital haline gelmiş olan islamcı kanadı arasında artı-değerin bölüşümü üzerinde bir mücadele. Bu savaş henüz çözümünü bulamamıştır ve Türkiye'nin toplumsal ve siyasi hayatını derinden etkilemektedir." http://www.iscimucadelesi...&id=1075&Itemid=1
Yetmez ama evetçiler savaşı egemenleri bir iç savaşı olarak tahlil etmek yerine, AKP'nin demokratik hakları geliştirebileceği; ki bunun işçi sınıfı, emekçiler, sendikalar, Kürtler, Aleviler yani tüm ezilenler için kazanım olduğunu iddia ediyorlar. Ve evet mührünü savunuyorlar, yetmeyerek.
Sadece bir hatırlatma: Bu ülkede işçi sınıfı kazanımlarını AKP-CHP falan gibi partilerde aman dileyerek kazanmadı. DiSK'i silmek için çıkarılan sendikalar kanuna karşı yüzbinlerce işçi 15-16 Haziran 1970'de mücadele etmişti.
Grev hakkını bile grev yaparak kazandı Türkiye işçi sınıfı. (bkz: Kavel direnişi)
Aman dilemedi burjuvaziden...
şimdi "yetmez ama evet" tayfasının aktif örgütleyecilerinden bazı solcular yaniDSiP ve EDP kiminle işbirliği hakkında bir bilgileri var mı acaba? Heralde vardır. 28 Ağustosta Taksimde yapılan "yetmez ama evet" yürüyüşüne kimler katılmış. Hem de bilmemne derneği adına değil; direk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi kimliğiyle. Hurriyetin haberi burda;
“REFARANDUMA Evet yürüyüşü için Taksim'de toplanan AK Parti istanbul il Başkanlığı Gençlik Kolları üyelerinden bazıları meydanda bulunan Cumhuriyet Anıtına çıkarak, anıttaki Atatürk'ün heykelinin eline üzerinde Evet yazılı flama bıraktılar.
Saat 15.00'de başlayacak yürüyüş öncesi istanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen yüzlerce Ak Parti Gençlik Kolları üyesi, Taksim Meydanı'nda toplandı. Çalınan müzikler eşliğinde halaylar çeken gençlerden bazıları meydanda bulunan Cumhuriyet Anıtı'na çıktılar. Başlarına Evet yazılı şapka ve üzerlerine yine Evet yazılı tişörtler giyen AK partili gençlerden bazıları anıt üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi."