ne gerek var fabrika kurmaya kurarsın bir üniversite atarsın bi rektör bi kaç hoca oldu bitti sana kalkınma. anadolumun nice şehirlerindeki ve ilçelerindeki mevcut ünv kapatsak tekrar köyee döner..
iktidarda olduğu 8 yıl süresince türban-asker-kürt üçlüsüne takılıp, ekonomiyi varlıkları satarak yada dışarıdan gelen sıcak para ile çevirmeye çalışan hükümetin hiç bir zaman göremeyeceği gerçektir.
"üretmeden tüketirsen başkalarına para kazandırırsın" mantığından hareketle, kesinlikle doğru bir tespittir.
ancak bunun yanında fabrikalar kurmadan da geliştirilebilecek sektörler mevcuttur. bunun en bilineni turizm'dir.
ayrıca bilgisayarların ve internetin bu kadar geliştiği günümüzde yazılım sektörü de bence başka bir bacasız sanayi kolu olarak ortaya çıkmaktadır. örneğin hindistan bunun farkına vararak bu sektöre yönelik eğitime önem vermiş ve bugün hintli yazılımcılar dünyada yadsınamaz bir yer edinmişlerdir. bizde de bu konuda bir eğitim seferberliği başlatılıp donanım ve yazılıma gerekli teşvikler verilirse özellikle genç nüfusu fazla olan ülkemizde de bilgisayar yazılımları konusunda bir patlamaya sebep olunabilinir. özellikle bugün hemen hemen her evde bilgisayar ve internet olduğu düşünülürse yatırım maliyetlerinin minimumda olacağı aşikardır.
amerikancı ve ab cilerden kurtulmadan gerçekleşmeyecek olan, fabrika kurumu ve dolayısıyla sanayileşme türkiye nin kurulduğu günden bu yana en büyük problemidir iktisadi alanda. akp hükümeti döneminde tam rakamını bilmeme rağmen 400 ün üzerinde fabrika temeli atılmıştır ve tabi ki projeler devam ettirilmeyerek hem milletin gözü boyanmış hem de klasik bir manzara olarak onca kaynak ve para çöpe atılmıştır. üstüne üstlük kapatılan fabrikalarda cabasıdır. uzan grubunu desteklediğimden değil ama onlara ait fabrikaların kapatılması tamamen bir hataydı bence. çıkarılan onca işçiye ne olduğu kimsenin umrunda değildir. ekonomiye, piyasaya olan katkılarıda göz ardı edilmiştir. yılda 400 bin üniversite mezunu veren bir ülkede sadece 100 bininin iş bulabildiği ki bunların yarıya yakını mühendislik ve mimarlık fakültesi, fen edebiyat fakültesi çıkışlı olup fabrika, sanayi tarzı yerlerde çalışmak zorunda olduğu gerçeği durumun vahimliğini bir kat daha arttırmaktadır.
imf'den gelen haberlere endeksli, paraya dayalı br ekonomisi olan, finans sistemi bayram ederken yoksul üretici halk kitleleri isyan eden her ülkenin yaşayacağı zorluktur.