rock the nations festivalinin ücüncüsünün yapildigi asmis mekan. bütün acikhava konserleri icin kullanilmasi gereken, avrupa standartlarinda bir sahne, görüntü ve ses sistemi de olsa tadindan yenmeyecek süper bir yer.
dünyada esi benzeri olmayan bir yer ayrica. kim baska bir yerde, bizanslilardan kalma, eskiden zindan olarak kullanilmis tarihi bir yerde manowar konseri izlemis ki?
istanbul' u güneybatıdan çevreleyen kara surları ve kuleler topluluğuna halk arasında verilen genel isimdir. yedikule zindanları' nın tarihi oldukça eskiye dayanır. asırlar önce, bugünkü yedikule' nin bulunduğu yerde thedosius' un yaptırdığı zafer tak' ı vardı. bu tak, ms. 412' de şehrin giriş kapısı haline getirildi. thedosius 2 tarafından, sağına ve soluna birer kule eklenerek kara surlarına bağlandı, şehrin en büyük caddesine bağlanan bu yapıdan genellikle seferden dönen imparatorlar geçerdi. kapının kemer ve cephesi altınlarla süslüydü. bugün altın yaldızlardan pek bir eser kalmamasına rağmen bu kapı altın kapı olarak anılır. yedikule zindanları' na, istanbul' un herhangi bir yerinden otobüs ya da trenle gitmek mümkündür, burası bugün halen müze olarak kullanılmakta olup, yetersiz ışıklandırma nedeniyle tüm zindan ve kuleler gezilememektedir.
istanbul yedikuledeki şahane yapıdır.
fakat müzekart ile gidilebilecek yerler listesinde olmasına rağmen gittiğiniz zaman kapıdaki at hırsızı tipli adamlar
- o kart burada gecmez, burası özel arkadasım.
diyerek 5 lira istemektedirler.
birincisi koskoca müzeler müdürlüğünün ,eğer doğruysa, böyle bir yanlışlık yapması tuhaf; ikincisi böyle güzide bir yerin kapısına dikilmiş adamların sanki kahveden o anda alınarak oraya bırakılmış şekilde orada bulunmalarıdır.
yedikule oluş hikayesi bin yıldan uzun bir süre almış olan, bizans ve osmanlı ortak yapımı bir yapıdır.
390 yılında imparator birinci Theodosius tarafından yaptırılan altın kapı aslında bir zafer takı olarak yapılmıştır. theodiosius un ölümü ile tahta geçen oğlu, babasının yadigarı olan zafer takını dört gözlem kulesinden oluşan bir kaleyi yapı ile birleştirerek o zaman için işlevi önemli konukları ağırlamak olan bir yapı haline getirmiştir.
daha sonra fatih sultan mehmet tarafından yapıya üç kule daha eklenmiş ve surlarla da desteklenerek bir garnizon oluşturulmuştur.
yedi kulenin, ayrı ayrı ismi vardır;
genç osman kulesi
cephanelik kulesi
üçüncü ahmet kulesi
hazine kulesi
zindan kulesi
top kulesi
bayrak kulesi.
karahanlı yedikule zindanlarında öldürüldükten sonra (tapınakçılar tarafından) polat ve kılıç ta buraya gelmiş fakat sadece güvercin pislikleriyle karşılaşmışlardır ayrıca genç osman'ın da yeniçeriler tarafından katledildiği yerdir.
19 yaşındaki Genç Osman'ın infaz edildiği, günümüzde ise müze olarak kullanılan yer.
Genç Osman, yeniçeriler tarafından yedikule zindanlarına götürülürken şöyle demiştir:
Bu olayda tabiki 2. Osman'ın yanında olsak da, 2. Osman sanıldığı gibi sakin huylu bir padişah değildir.
Yukarıda bahsedilmiş yine alıntı yapalım;
"bazı şeyleri göstere göstere yapmaktan hoşlanan, asabi bir gençti. mesela sefer sırasında cezalandırmak istediği askere hakaretler edip, milletin ortasında ok talimi yapmıştır. asker de, subayı da “insan gibi idam et, böyle ölüm bir askere yakışmaz” tarzı yalvarmalarda bulunmuş, fakat kar etmemiştir..
askere güvensizlik ve saygısızlığını göstere göstere ifade etmiştir.
- askere verilen ceza, yanındaki tüm kadro için örnek teşkil etmiş ve hepsi, gereksiz yere sadrazam ve kendisinin kayınpederi olan şeyhülislam’ın etrafında birleşmiştir."