yaşlanma belirtileri:
canlıların artık yavaş yavaş orta yaşlılıktan çıkıp,yaşlılık aşamasına geçmeye başladıklarını gösteren belirtilerdir.
-merdivenlerden eskisi gibi hızlı çıkamama,
-vücudun titremesi,
-sık sık doktara gitme,
-boşaltımını tutmada zorluk çekme,
-gözlerin görme mesafesinin daralması,
-odaklanamama,konsantre olma eksikliği,
-işitme kaybı,
-iştahsızlık,
-kendini işe yaramaz hissetme,
-aşırı alınganlık vb.
aynaya artık daha az bakıyor olmak,kendisi hakkında daha çok muhakeme yapmak,herkesten fazla keşke lafını kullanmak,pişmanlığı herkesten fazla yaşamaya başlamak,sık sık geçmişi hatırlamak,boşluğa gözleri dalıp uzun uzun bakmak,daha çok dua okumak ve insanın o malum sonundan daha da fazla korkmaya başlamaktır.
(bkz: cumle icinde kullanmak)
(mekan:tıklım tıklım kalabalık bir otobüs)
+abi arkamda bi rahatsızlık var ya.. ne o bi baksana..
-hm bakim.. arkandaki sana yaslanmış.
+haa.. demek ki bendeki o rahatsızlık yaslanma belirtisiydi..
-...
*yaşlanma nedenleri 2 ye ayrılır bunlar ; 1 - ekstrensek faktorler ( dış etkenler ) 2 - intrensek faktörlerdir (iç etkenler )
1 - ekstrensek faktörler adında da anlAŞIlaCAgı gibi DIŞ FAKTÖRLERiN ETKiSiYLE ORTAYA ÇIKAN YAŞLANMADIR.BU ETKENLERI DE ŞÖYLE SIRALAYABiLiRiZ
ULTRAViYOLE IŞINLARI ;
EN BÜYÜK ETKi GÜNEŞ IŞIGININ ZARARLI UVA , UVB , UVC IŞINLARININ CiLTLE OLAN TEMASIDIR. Ultraviyole ışınları, yer yüzüne ulaşan solar radyasyonun yaklaşık % 5' ini oluşturur ve dalga boyları 100-400 nm arasındadır. Bunun % 95-98'i UVA, % 2-5' i UVB'dir, UVC ise yeryüzüne ulaşmadan stratosferik ozon tabakasında absorbe edilir. UVA; 320-400 nm, UVB; 280-320 nm, UVC;100-290 nm dalga boylarındadırlar. UVA ve UVB ışınları normal deri üzerinde akut ve kronik etkilere sahiptirler. Deriye özgü fotobiyolojik reaksiyonlar, UVR (Ultraviyole Radyasyonu) enerjisinin derideki özgül moleküller ya da kromoforlar tarafından absorbe edilmesi ile başlar. Bu enerji ya doğrudan fotokimyasal etki ile ya da DNA'nın yapısal proteinleri üzerinde dolaylı oksidatif etki ile yıkıma yol açar.BÖYLECE YASLANMANINDA ÖTESINDE KORUNMA SAGLANMADIGI TAKTIRDE CiLT KANSERLEiNE NEDEN OLUR.
2 - INTERENSEK FAKTÖR BU iSE INSANIN DOGASINDA DNA ZINCIRLERI ILE YAPISALLIGIN AKTARILMASI , YEDIGINIZ YEMEKLERDEN BESLENME DÜZENiNE KADAR DEVAM EDEN BiZiM ÇÖZMEKTE ZORLANDIGIMIZ BiR ZiNCiRiN YÖNETiMi ALTINDA OLAN SiSTEMDiR.ALDIGIMIZ PROTEiN , ViTAMiNLERLE KENDI ZiNCiRiNi KORUMAYA ÇALIŞAN EN UFAK AKSAKLIKTA KENDiNi BELLi EDEN BÜTÜNDÜR.ALINAN ILAÇLAR , YENILEN GIDALARDAKI KORUYUCULAR , VUCUDUN HERHANGi BiR BÖLÜMÜNÜN GÖREViNi TAM OLARAK YERiNE GETiREMEMESi SONUCU OLUSAN GEÇ YAPILANMA SÜRECi , FAST FOOD ALISKANLIGI , BiTKiSEL ÜRÜNLERiN GEREKTIĞiNDEN AZ KULLANILMASI GiBi BiR COK ETKEN BUNLARI KAPSAMAKTADIR.