dün bir topluluğa girdim. mikrofonda konuşan ateşli hatip, meydandaki kalabalığa tarihi bir vakıayı allandıra ballandıra anlatıp kitleyi coşturuyordu. öylesine çarpıcı/öylesine dehşet verici bir kurguyla anlatıyordu ki olayı, milletin göz yaşlarını tutması pek güçtü. açıkçası anlattığı vakıa hakkında hiçbir bilgim de yoktu. hayretler içerisinde dinledim; ki zaten mikrofondaki hatip de herkesin okumadığı, karanlıkta kalmış bir detayı gün ışığına çıkardığını iddia ediyordu. merak ettim hadiseyi. meydandan ayrıldıktan sonra konunun bir uzmanı ile görüştüm. şahit olduğum şeyleri dile getirmeden, söz konusu hadiseyi sordum. anlattı sağ olsun. ama hatibin anlattığı şekilde değil! hatibin dile getirmediği hususları da ekleyerek anlattı! ve açıkçası o hususlar senaryoyu bambaşka bir kapıya çıkardı. hatibin vardığı nokta ile uzmanın anlattığı nokta arasında uçurum vardı. onunla da yetinmedim. kaynaklara baktım. kaynaklar uzmanı teyit etti. meydandaki kalabalığa hitap eden kişi, çok can alıcı hususları gizlemişti kalabalıktan! meselenin aslı çok ama çok farklı bir noktaya çıkıyordu.
o zaman anladım tekrar, kalabalıkların ne tür tehlikeler içerdiğini...
insanların nasıl manipüle edildiğini...
birkaç hususun gölgede bırakılmasıyla meselelerin nasıl da çarpıtılabildiğini tekrar anladım.
John J. Mearsheimer in liderler neden yalan söyler isimli eserinde, bilgiyi saklamanın da bir yalan türü olduğu iddiasının ne denli doğru olduğunu tekrar anladım.
düşünce özgürlüğünün ilk havarisi olan giordano bruno nun kalabalıklardan neden bu kadar nefret ettiğini bir kez daha anladım.
ve taşkın kitlelerin cehaletinden cesaret alan hatibin aslında allah tan da kormadığını hayretler içerisinde anladım.
not: kitleye hitap eden kişi, bütün ulusal kanallarda boy gösteren ve bütün muhafazakar kesimin teveccüh gösterdiği bir kimseydi.
bugün staj yeri bakıyoruz 3 semti ayırdım kişi kişi , birisi gelip demez mi ben konuşamam sen konuş olur mu? yarın öbür gün işe yerine gitmemi de isteyecekler korkuyorum.
geçenlerde bir başlık vardı hayret ettim, o da yaklaşık olarak şuydu tam cümle olmasa da, hiç elalem ne der diyen erkek olmaması yönünde bir başlıktı. hayret ettiğim sadece bu başlık değildi, bu başlık ile bağdaştırdığım bir yakınımdan bildiğim yaşanmış durumdu. elalem ne der olayının cinsiyetçiliğe indirgenecek bir durum olmadığını anlamış oldum. yakınım benden hayli yaşça büyük. ve bundan 15 20 sene evvel 150 kiloya yakın kilosu vardı. nefes almakta zorlanıyordu. hatta iki defa kalp krizi geçirdi. üçüncü de ölümle sonuçlanır diye doktorlar söyledi. korkmuştuk haliyle. sevdiğim bir abimdi yakınım. tabii ilk karısından boşanmıştı çeşitli sebeplerle. bir tane de kızı var. 2013 yılında mı ne, mide ameliyatı oldu. ve 2 sene içinde yediğine içtiğine dikkat ederek 85 ila 80 kiloya kadar düştü. ve o sırada başka bir kadınla tanışıp yine evlendi. kadın da kendisinden yaşça büyük, ve kadının 2 tane yetişkin oğlu, 1 tane de engelli kızı vardı . neyse uzatmayayım o kadınla bu senenin şubat ayına kadar evli kaldı. şubat ayında boşandılar. boşanma sebebi de engelli kızına vakit ayıramamaktan olduğunu söylediler. sebebi doğruydu. ama o mide ameliyatı ile zayıflayan yakın abim, içten içe düşünürken bizzat şimdi derler ki bla bla zayıfladı tabii, havalanınca ikinci karıyı da aldattı mı artık ne yaptı derler dedi. hayıflanmadı dert etmedi, beni allah biliyor ya, vicdanım rahat dedi ama yine şöyle şöyle diyecekler cümlesini en nihayetinde ağzında gevelese de söyledi. özetle, siz ne yapıyorsanız hayatınızda çevrenin ne deyip, diyeceği önemli mi değil mi o ayrı bir tartışma konusu ama, hiç zannetmeyin ki erkekte öyle kafasına takmıyor. farklılıklar olsa da takıyor kardeşim bal gibi.