yurtdışında yayanın adım attığı anda arabaların durmasını sağlayan şeritlerdir. bu duruma fazla alıştığım düşünüldüğünde türkiye'ye döndüğüm ilk günlerde ya bol bol küfür yiyeceğim ya da ezilme tehlikesi geçireceğim.*
tez zamanda yollardan kaldırılması gereken tehlikeli çizgilerdir. yaya geçidi var arabaların durması lazım deyip çıkıyorsun yola ve korna sesleri, küfürler işitiyorsun.
kaldırımların şu an olduğundan daha alçak olması halinde yayaların kaldırımda dahi gitmekte zorlanabileceği bir ülke olan türkiye'de yol üzerindeki bu çizgiler, sürücüler için hiçbir şey ifade etmemektedir, tıpkı diğer birçok trafik işareti ve kuralı gibi.
güzel yurdumda bir insan evladına bu alanda yol vermeye kalkışan bir sürücü, öncelikle arkasından gelmekte olan arabanın sürücüsü tarafından korna vasıtasıyla taciz edilir. akabinde tacizci sürücü araçtan kafayı çıkarıp bağırmaya başlar. arabadan inip küfürler savurarak üzerinize doğru koşan versiyonlarına da rastlanmıştır. yol verilen yaya kardeşlerimiz ise inanmayan gözlerle bakarlar ve bakarlar. elle yapılan bir buyrun işareti akabinde titrek ve ürkek adımlarla yaya geçidini arşınlarlar. bir nevi medeniyetle imtihanımızdır. lakin ''buna gelene kadar daha neler var birader'' serzenişleri karşısında yapılacak tek hareket de malesef boyun bükmektir.
türkiye de sadece olası bir kaza anında anlam kazanan trafik işaretleri, bir yaya ya araç çarpması sonucunda olay yerinde yaya geçidi varsa suçlu araçtır yoksa yayadır, bundan başka da bir işe yaramazlar.
yayaların asla kullanmadigi, kazalari aza indirmek, yayalara üstünlük sağlayabilmek için düşünülmüş trafik hedesi
avrupa'da uygulanan güzel hödö. yaya geçidine ayağınızı koyduğunuz an diğer araçlar duruyor efendim. *