bizleri insan olma sıfatından uzaklaştıran hatalar listesinin başını çeken iğrenç eylem. düşüncesi bile kötü. dünyaya, insanlara olan güvenin sarsılmaması için hiç bir sebep bırakmayan yaygın hastalık desem daha doğru olur.
kesinlikle bir sanattır. dünyada ki tüm insanlar mutlaka yalan söyler. bu insan doğasında mutlaka vardır.
fakat işin marifet kısmı şudur ki; söylediğin yalanı hatırlayacaksın ve daha da önemlisi tutarlı ve inandırıcı yalanlar bulacaksın ama yine de bu işi sanat yapan, aniden söylemen gereken yalanlarda bile tutarlı ve ikna edici olmalısın ve hatta ani gelişen olaylarda bile yalan söyleyebilmelisin hem de kem küm etmeden.
kişilik geliştiren bir davranıştır: çok sakıncası olmadığını bildiğinizde, yalan söyleyen gencin yalanını ortaya çıkartmayıp yutmuş gibi yaparsanız ona zor durumlarda ya da kendi hakkını korumak için yalan söylemenin ne işe yaradığını öğretebilir, ya da kendine inancını artırır.
bunun aksi durumlarda, gencin söylediği yalanı ortaya çıkarır da yüzüne vurursanız, kendine güveni azalır, aklını kullanmaz, üstüne üstlük utanır.
bazen günü kurtarır.
- saçım nasıl olmuşş?
- vaaaa!! süper. (ikinci kelimeye varma süresi bir iki saniyelik bir duraklamayla olur). gerçekten.
zaten arif olan gün yüzü görmemiş bir ünlemle cümleye başlandığından anlar bu yorumun yalan olduğunu "vaaaa" da neymiş di mi? ama.
beyaz olanlari cok keyiflidir. insani arada gaza getirir. nlpciler de demezler mi zaten,kendinize telkin verin;yani yalan soyleyin diye. yalan aslinda kotudur,ama bazen gereklidir.
insan ancak olabildiğince az yalan söylediğinde olabildiğince az yalan söylemiş olur; yoksa olabildiğince az yalan söyleme fırsatını bulduğunda değil. *