'Muhayyilemizin derinliklerinden çıkarıp, aşkımızın ateşinde kaynata kaynata saf bir cevher haline koyduğumuz ve en mükemmel kadın örneğine göre şekil verdiğimiz putun kendi istek ve iradesiyle gidip bir gorile teslim oluşu veya çamura batışı bize iki kat elem verir.Bir yandan içimizde bir yaradanın öbür yandan en kıymetli malı elinden alınmış bir insanın yürek acısını duyarız.
sonra içimizden bir ses 'Artık imkan kalmadı.'der. Bunun anlamı o dönüp bize gelse de artık hayatımızda ona hiçbir yer vermeyeceğiz demektir. Çünkü, artık o, bizim nazarımızda, temizlenmeyecek suretle kirlenmiştir. Temizlenmeyecek ölçüde çürümüştür, kokmuştur.'(s.115)
yakup kadri karaosmanoğlu klasiği. yakup kadri, romanında anadolu halkının sadece kötü taraflarını yansıttığından dolayı, yayınlandığı dönemde tepkilere de neden olmuştur.
- bana bak küçük hanım, sen küstahça evinin mutfağının yerini bilmediğin salonunda şehirli züppe arkadaşlarınla çılgın partiler verirken, ben dışarda ayılarla güreşirim.
- niye ya?
-bilmiyorum, yapımda vaarrr.
-yaban, bu hanım efendi seninle görüşmek istiyor.
+bu kadını neden aldın içeri!
-sen kim gelirse al dedin ya.
+iyi de insanları alın dedim, motorları, garaja park edin!
böyle bir film hakikaten varmış. geçen gün cine5'te gördüm. 1970'lerin ortalarında çekilmiş gülşen bubikoğlu, kadir inanır başrollerde. o değil de arkadaş bu kadir inanır denen oyunculuk fukarısından nasıl bir efsane yaratılmış ben onu anlamadım işte? hadi tatar ramazan ve bir kaç rolü geçersek lan bu kadir resmen tırt, şişirilmiş balon. işte biri de yıllar sonra çıkar o balonu söndürür, tıpkı haneler'de yapılan yaban parodisi gibi. sen de kudur kadir!
edit: ayrıca yakup kadri karaosmanoğlu'nun en tırt romanıdır. bakmayın sözlükteki moruklara siz, onlar mütamadiyen saçmalak laf sokuşturmak derdinler, yok bi boka yarmaz o roman. zamanınızı öldürdüğünüze değemez. herşeyi geçtim roman okunabilir bir şey olsa kadir inanır gibi bi lavuğa filmi çektirmezlerdi zaten.
Çevremdeki insanlarla benim espri anlayışım arasındaki farkı bana hatırlatmış karakter. Yanımdakiler bağıra çağıra gülerken ben ayıp olmasın diye tebessüm ediyorum.
benim için yaban karakterinin başarısının altındaki en önemli neden konuşmasındaki melodik tarzdır. inişler çıkışlar, devamlı soru hali dinlemeyi keyifli kılıyor. oldukça güzel bir vurgulaması var. yoksa tiplemenin kadir inanırla kadir inanırın oynadığı 1-2 sahne hariç direk bir alakası yok.
teknolojiye ayak uydurup; msnde konuşmayı seviyorum ama bu tirteşimler beni deli ediyor uleenn, mesajlaşmayı seviyorum ama bu tuş tıkırtıları beni deli ediyor uleenn benzeri sözler söylemesi muhtemel kişilik.*
Yakup Kadri'nin anadoludaki yozlaşmayı anlattığı romanıdır.
Kadir inanır'ın da Yaban adlı bir filmi vardır. bu günlerde kanal d de yayınlanan haneler adlı tv pogramındaki yaban tipininde kadir inanırdan esinlenilmiştir.
Kanal Doğuş (Kanal D) ekranlarında Cuma akşamları neşemizi yerine getiren "Yaban" skeciyle ünlü oyun.
Ayrıca şu son dönemlerde "Yaban" adı altında bir film projesi düşünülüyor.