bugün

çiftliklerde damızlanmayıp, ormanlarda sürüler halinde yaşayan uzaktan bakılınca manda sanılabilen iğrenç görünümlü hayvanlardır. duruma göre saldırgan olabilirler. ama saldırmaları için size kıllanmaları gerekir.

(bkz: kıl olmak)
yaban ve domuz kelimelerinin bir araya gelerek oluşmasından mütevellit itici bir tabirdir.
saldırmaları çok pis olan hayvanlardır.karadenizde ormanları mesken tutmuşlardır,ekolojik denge bozulmuştur artık ,gün doğmuştur onlara da fındık mısır ne varsa artık çok kibarca tüketirler öyle ki kabuklarını bırakırlar bu kadar da incedirler .
Yetişkin bir yaban domuzunun ayakları yaklaşık 6.5 cm uzunluğunda,ancak ön ayakları daha büyüktür.Çift toynaklıdır.Her adımda yaklaşık 40 cm yol alır.Dört nala koştuğunda adımı 70 cm'ye ulaşır.Ayak izleri dışında dışkısı,yatırılmış otlar,eşelenmiş toprak,kabuğu soyulmuş ağaçlar sayesinde varlığını belli eder.Onun izlerine ormanlar,sık çalılıklar ve sazlıklarda rastlanır.
izmir'deki milli parklarda sikca gorulen, saldirgan ve merakli hayvan.
anadolu'da sık olarak görülen bir türdür. bunların en palazlanmışları seçim dönemlerinde otobüslerin üstüne çıkıp yalan üstü vaatlerde bile bulunurlar.*
uzaktan bakildiginda, sürü halinde olanlari, hizli kosan danalari andirmaktadir. ilk gördügümde saskina dönmüstüm. bir an 300 metre önümde gördügüm kirk tane domuzu, dana sürüsü zannetmis, hizli hareketleri karsisinda saskina dönmüstüm. yaban domuzunun en sevdigi yiyeceklerin basinda misir gelir. bu nedenledirki, misir tarlalarini talan ederler. ayrica her türlü ot kökü ve solucan menülerinin basinda gelir.
asırı büyük ve hızlı olmaları nedeniyle girdikleri yeri harabeye döndüren yaratıklar. aksi gibi tek de gezmezler, sürüleri en az 10 domuzdan olusur. gecen sene o kadar emek verdiğim tarladan bir adet bile kavun yiyemememe neden olmuşlardır. rivayete göre 2003 yılında tarım bakanlıgınca orman bölgelerine küçük sürüler salınmış. özellikle cok sayıda yavrulaması nedeniyle cabuk cogalmaları sonucu adımlarını attıkları bölge kısa süre içinde domuz kaynar. sürü halinde carptıklarında orta boy bir traktörü devirdikleri görülmüştür.
lost dizisindeki karakterlerin ana besin kaynağı. sayid bile yemiştir ki kendisi müslümandır. oldukça yağlıdır, diğer etlere göre daha fazla b1 vitamini içerir. filmlerdeki gibi avlayalım kesip yeriz dersek büyük ihtimalle popomuzdan kurtçuklar çıkar, bi de öteki tarafı var bunun tabi.
Anadoluda sıkça görülen yabani hayvanlardandır. Tarlalara yiyebileceklerinden daha fazla zarar verebilirler, yemeseler bile talan edip bırakabilirler. Değişik iklim koşullarına uyum sağlamakta zorlanmazlar. Yaralı yada yavrusunu koruma içgüdüsü ile hareket eden yaban domuzlarından sakınılması gerekir onun haricinde insan görünce kaçma eğilimindedirler ve seri hareket ederler. görünümleri oldukça çirkindir azı dişleri gelişmiş ve ağızlarının dışına sarkmıştır. Genelde gündüzleri çalılıklarda uyurlar geceleri gezerler ve beslenirler. Ormanlarda yerleri eşeleyerek ormanların gelişimine katkı sağlarlar. Hem etçil hem otçuldurlar tarımsal ürünler solucan fare yerler bunun yanısıra ne bulurlarsa onu yerler yemek seçmezler. türkiye açısından Bilinçsize öldürülmelerindense av turizminde önemli bir potansiyel olabilecek hayvanlardır.
http://galeri.uludagsozluk.com/g/yaban-domuzu/
yok böyle çirkin bir yaratık.
islam dininin kutsal kitabı Kur'an'da Müslümanlara domuz eti tüketmemeleri emredilmiştir. Hatta tüketilen her bir kilogram domuz etinin 1000 katı kadar günah geleceği söylenir.
muğla ve civarında zaman zaman dağdan sitelere inip ufak çaplı bir panik yaşatan domuz türü.

not: an itibarı ile korkuyorum.
Çok iyi yüzücüdürler ve sıcak havalarda çamur içinde yatmayı çok severler.

Bu davranışın altında yatan gerçek yaban domuzlarının ter bezlerinin olmamasıdır.
göl kenarındaki yollarda gece vakti tin tin yürüyerek önünüzden aile olarak geçebilirler. ağaçlık göl kenarı ve ıssız yerlerde araç sürerken daha dikkatli olmayı gerektirir.
Özellikle akdeniz in kırsalında insanların bahçelere dadanmasından şikayetçi olduğu hayvan. Mısır, bodur şeftali en beğendikleri arasında. Yalnız kibar yeme problemi var. Kibar olamıyor. Atıyorum bi tane mısır yiyecekse tüm mısırları çiğneye çiğneye geçiyor adeta.

Peki kızmaya hakkımız var mı ? Tabi ki yok.

Bu hayvanın bu kadar çoğalmasında birinci etken yine biziz. Taa ebesinin amımdaki kayalığa ev kurup tüm yaban hayatı felç eden bir varlık insanoğlu. Etrafta bu hayvanı avlayacak bir tane kurt bırakmadık. Hepsini katlettik.

Şimdi gelmiş yine ebesinin amındaki kayalığın üzerinden veryansın ediyor. "Mısırım telef oldu."

Sana az bile eyy vahşiler vahşisi insanoğlu.
Trakya ve Akdeniz'de ticari olarak sürek Avı Yöntemi'yle avlanan ancak Anadolu ve Karadeniz'de tarlaları korumak için bek Avı ile mücadele edilmeye çalışılan mahluk.

Kısa boyuyla çok Hantal görünmesine aldanılmamalıdır. Görünüşünün aksine çok hızlıdır. Genelde minimum 8-10'lu sürüler halinde gezerler. Tel, çit filan başetmez. Bir de salyası pistir. Bir Mısır tarlasına girmeyegörsün hiçbir ahır hayvanı o tarlanın mısırından tek yaprak yemez.

Genelde tek kurşun, şevrotin veya uzun yivli-kısa yivli mermileriyle vurulur. Namlu soğuksa şevrotin pek etkili olmaz bu yüzden Yaygın olarak tek kurşunla vurulur.

sınırı yasalarla belirlenmiş sürek Avı ve tarım arazisi dışında avlandığı tesbit edildiği taktirde çok ciddi cezalarla karşılaşmak mümkündür. Aman canım domuz değil mi kim ne karışır demeyin, zevk için vurmayın, öldüremeyeceğiniz hayvanı vurmayın ve en önemlisi size zarar vermediği sürece Yabani dahi olsa hiçbir canlıyı vurmayın.
Geceleri bahçeme giren hayvandır, eskiden sesden korkar kaçardı artık gözünün içine fener tutmadan bahçeden gitmiyor, baya evcilleşme yolunda. inşaatlar çoğaldıkca yuvaları kalmıyor ve haliyle insanların içine girmek zorunda kalıyorlar ya da biz onların içlerine giriyoruz. Sonuç olarak bizimkiler gayet evcil, saldıranına henüz rastlamadım.
Kuşadası dilek yarımadası milli parkında arabaların arasında çöpleri karıştıran hayvandır. Ne kadar açlarsa yazık.
Muhtemelen bok yediğinden olabilir.Afiyet olsun.
Yavrusu çok sevimlidir. Ailesinden sakın ayırmayın. Pişman eder.
bir metin2 mobu;

görsel

aynı mobun binek hali;

görsel

oyun içi kesmek haram değildir.
çiftlik domuzundan farklı karakteristik özellik gösteren, tehlikeli olabilen hayvan türü.
https://youtu.be/nYgbEG6O8z8

Bizim dükkana musallat oldular, biz de evcilleştirdik pide vere vere.
Yer: Bodrum/Torba
kurtköy'de, bir arkadaşın evindeydim. sohbet muhabbet derken, yakın bir dostum aradı ve "kanat alıp, belgrad'da rakı içelim mi?" diye sordu. hemen fırladım ve kuzey otobanı'ndan kemerburgaz'a doğru atımı sürdüm. arkadaşla buluştuktan sonra birkaç yiyecek ve rakı aldık ve kemerburgaz - bahçeköy arasında kalan orman yolunun orta bir yerlerinde durduk. benim atım binek olduğu için mecburen yol kenarında bıraktım. arkadaşın atı arazi tipiydi. atımı park ettikten sonra arkadaşın atına bindim ve seti atladık. 60-70 metre çayır yukarı doğru tırmandık ve kendi atımı göz kontağımdan çıkarmayacağım bir noktada duraksadık. fakat, hava karardıktan sonra atımı göremez oldum.

işler bu vakitten sonra değişik bir hal almaya başladı. demlendiğimiz dakikalarda, tam da atımı park ettiğim yerden çatır çutur sesler gelmeye başladı. o an, ıssız da bir yer olduğu için belki hırsızın biri camı patlatır düşüncesine kapılmıştım. hemen aldım elime mal değneğini, seri adımlarla atıma doğru seğirttim. fakat, bir enteresanlık vardı. atın dibinde dolanıyorum ve evet sesler geliyor ama kimseyi göremiyorum.. ufaktan tırsmaya başladığım anlarda, atın arka kısmında homurtu sesleri işitmeye başladım. akabinde oraya doğru yavaş adımlarla yürüdüm ve bir de baktım ki, yaban domuzu sürüsü var.. yani böyle gecenin karanlığında siluet gibiler..
hele bir tanesi at olacakmış ama son anda ben domuz olayım demiş; o derece iri bir hayvandı. elimde sopayla altıma sıçmaya ramak kala bir karar aldım ve hiç sesimi çıkarmadan domuz sürüsüne ardımı dönüp, olay yerinden kibar adımlarla uzaklaştım. durumu arkadaşıma telaşlı bir şekilde anlatınca bana inanmadı. dibindeki sürüyü atın arkasına gidince mi fark ettin deyip, benimle taşak geçti.
birkaç saniye sonra çatır çutur kırılan dal parçalarının akustik sesini duyunca irkildi. tam bir zerzevata bağlamıştı. işte o an, puştun evladını domuzlara yem edesim gelmişti.

yani bu yaban domuzu denilen canlı öyle bir hayvan ki, sürü halinde gezse bile bir tehdit algıladığı vakit "çıt" bile etmeyen pür dikkat bir canlı. hayvan aleminin bordo berelileri.

edit: adam daha okumadan eksilemiş. daha paylaşalı birkaç saniye olmuştu halbuki. bazılarınız çok enteresan...