TRT’nin Milli Mücadele’nin 100’üncü yılına özel hayata geçireceği projelerin ilki olan Ya istiklal Ya Ölüm’ün çekimleri başladı.
“Ya istiklal Ya Ölüm” dizisi; 16 Mart 1920’de itilaf Devletlerinin istanbul’u işgal edip Meclis-i Mebûsan’ı dağıtmasından sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde vücut bulan Kuvayı Milliye hareketini ve Ankara’da kurulacak tam bağımsız meclisin açılış serüvenini anlatıyor.
ilk bölümü, istanbul’un işgalinin yüzüncü yılı olan 16 Mart 2020’de yayınlanacak dizinin 6’ıncı ve son bölümü ise TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı olan 23 Nisan haftasında ekranlara gelecek.
16 Mart 1920 ile 23 Nisan 1920 tarihleri arasında yaşanmış 6 haftalık gerçek bir kesiti yine 6 haftada ekranlara getirecek olan mini dizinin senaryosu Funda Çetin’e ait. Yapımını Kirli Kedi’nin üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda ise adını dönem dramalarıyla duyuran Yasin Uslu var.
Çekimleri 16 Ocak Perşembe günü başlayan dizinin oyuncu kadrosunda; ilker Kızmaz, Birkan Sokullu, Serkan Keskin, Dolunay Soysert, Osman Sonant, Alina Boz, Hilmicem intepe, Rıza Kocaoğlu, Umut Karadağ, Ushan Çakır, Altan Erkekli, Mehmet Özgür gibi isimler yer alıyor.
▪︎ Ya istiklal Ya Ölüm’ün Konusu
Dizi, istanbul’un işgali ve Meclis-i Mebûsan’ın istanbul’da dağıtılmasıyla Ankara’da yeniden açılması arasında geçen 6 kritik haftayı gerçeklere bağlı kalarak anlatıyor.
6 hafta boyunca mebusların canları pahasına, vatan aşkıyla gizli ve tehlikeli yollarla Ankara’ya ulaşma çabaları, Milli Mücadele hareketine istanbul’dan silah taşıma gayretleri, Atatürk’ün yeni Meclisi açma mücadelesi ve işgale karşı topyekûn karşı koyma iradesinin anlatıldığı dizide; yerli ve yabancı oyuncuların yanı sıra binlerce figüran yer alırken; dönemi en iyi şekilde ekrana yansıtabilmek için kullanılan onlarca gerçek mekân, dönem arabaları, silahlar, kostüm ve dekor tasarımı da izleyiciyi olayların içine çekecek.
6 bölümlük bir dizi olacakmış. Güzel bir diziye benziyor. 23 Nisan'da bitecek. istanbul'un işgali nin yıldönümü olan 16 Mart'ta baslayacak. Bakalım nasıl yapmışlar. Bekliyoruz.
Güçlü kadrosu ve tarihi gerçeklere dayalı hikâyesi ile merakla beklenen TRT 1’in Milli Mücadele dizisi Ya istiklal Ya Ölüm’de başarılı oyuncu ilker Kızmaz, 39 yaşındaki Mustafa Kemal’i canlandıracak. Daha önce de Çanakkale 1915 isimli sinema filminde Atatürk’ü canlandıran Kızmaz, buradaki başarılı performansıyla adından söz ettirmişti.
Dizinin oyuncu kadrosunda; Birkan Sokullu, Dolunay Soysert, Osman Sonant, Melis Sezen, Hilmi Cem intepe, Rıza Kocaoğlu, Umut Karadağ, Ushan Çakır, Altan Erkekli, Mehmet Özgür, Serkan Ercan gibi isimler yer alıyor.
Nefes kesen tanıtım ...
itilaf Devletlerinin 16 Mart 1920’de istanbul’u işgal edip Meclis-i Mebûsan’ı dağıtmasından sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde gerçekleştirilen Kuvayı Milliye hareketini ve Ankara’da kurulacak tam bağımsız meclisin açılış serüvenini anlatan Ya istiklal Ya Ölüm dizisi, yayınlanan ilk tanıtımın ardından büyük merak uyandırdı.
ilk bölümü, istanbul’un işgalinin yüzüncü yılı olan 16 Mart 2020’de yayınlanacak dizinin 6’ıncı ve son bölümü ise TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı olan 23 Nisan haftasında ekranlara gelecek.
Çekimler titizlikle devam ediyor.
Son yılların önemli isimlerine kadrosunda yer veren ve birbirinden değerli oyuncularıyla dikkat çeken dizide, yaşanılan dönemi tüm gerçekliği ile yansıtabilmek için gerek kullanılan ekipman gerek mekan ve kostümler üzerinde titizlikle çalışılıyor.
Senaryosunu Funda Çetin’in kaleme aldığı dizinin yönetmen koltuğunda adını dönem dramalarıyla duyuran Yasin Uslu oturuyor.
her biri ayrı bir efsane, her biri ayrı bir destandı bu yapımların.
bugün izlediğim "ya istiklal ya ölüm" dizisinde, her birini en az 5'er defa seyredip adeta ezberlediğim işte bu efsane yapımların tadını aldım, o heyecanı duydum...
o yüzden öncelikle trt'ye çok teşekkür ederim.
arkadaşlar, önyargılarınızdan sıyrılıp memnuniyetle ve içinize sine sine seyredebileceğiniz bir yapım. (ben de emin olun hayretler içindeyim)
mustafa kemal paşa karakteri milli mücadelemizin tek lideri, tek patronu olarak gerçeğe uygun ve kusursuz yansıtılmış.
mustafa kemal paşa, 15 mayıs 1919'da bandırma vapuru'na binene kadar ona eşlik eden ve onu sağ salim istanbul'dan çıkaranlar topkapılı mehmet ve onun yönettiği bitirimlerdir.
paşa, aslanını özellikle istanbul'da bırakmış, istanbul'daki teşkilatlanmayı ve 5. kol faaliyetlerini bu çılgın türk'e emanet etmiştir.
dizideki bir başka harika ayrıntı da telgrafçılardır.
ulu önder atatürk'ün son derece önem verdiği telgraf teşkilatı gayet güzel işlenmiş.
bu aslan parçalarını daha yeni tanıdınız. ama ilerleyen bölümlerde yaptıklarını gördüğünüzde gözleriniz dolacak, inanamayacaksınız.
mustafa kemal paşa zafer kazanıldığında, zafer'i neye borçlusunuz paşa hazretleri diye soran amerikalı gazeteciye şu cevabı vermiştir;
topkapılı mehmet cambaz'ı, yenibahçeli şükrü'yü, karakol cemiyeti'ni, mim mim ve hamza gruplarını, özbekler tekkesinin kahramanlarını, anadolu'nun can damarına kan olan taka reislerini ve kahraman telgrafçılarımız ihsan, fatsalı halim, manastırlı hilmi'yi iyi anlayın ve idrak edin...
dizinin tüm karakterlerini beğendim.
ama rauf orbay karakterine adeta bir selam durdum. hepsi varolsun, ruhları şad olsun...
Bazı sahnelere çok sinirlendim. Mesela ingilizler istanbul u işgale başladığı anlarda bizim ordular kabak gibi meydana çıkıp ölmelerine olumsuz baktım. Çatışma sahneleri pek fazla yok belki ilerideki bölümlerde olabilir ama sadece siyasi bakmak biraz heyecanı azalttı bende. Bakalım neler olacak.
Utanmasalar Vahdettin’i kuvvayı milliyeci gibi gösterecekler. Fevzi paşa cuma selamlığında padişahla görüşmüşte, padişah Anadolu’yla irtibat kur demişte bir işiniz düzgün olsun aq. Bu ülkede kafası çalışan herkes kimin milli mücadele karşıtı, kimin ingiliz köpeği, kimin hain olduğunu bilir.
dizi genel olarak ortalama diyebilirim. şu an dizide benim için tek merak edilen tarihsel süreci nasıl anlatacakları. padişah vahdettini övme çabası azda olsa dizide hissediliyor, he tabi şu var trt'nin mevcut durumunu düşündüğümde durum normal. dizinin bence en olumsuz yanı dizide onca bilindik ve kaliteli oyuncu varken atatürk rolunün bana göre oyunculuğu zayıf, kariyer olarak da daha az başarılı bir oyuncu tarafından oynanmasıdır. ayrıca dizideki genel prodüksiyon belli bir seviyede olsa da bence zayıf kalmıştır, genel ortam, oyuncuların kostümleri (ki takım elbiseler ve gömlekler o dönemle hiçbir alakası yok) başarısız. he gene izliyor muyum evet izliyorum çünkü özellikle osmanlı'nın son 100 yılı ve bu son yüzyılın son 30 yılı çok önemlidir ve iyi tetkik edilmelidir, onun için her kaynaktan ve her yorumdan birşeyler öğrenilmeye çalışılmalıdır. ne yazık ki okullarımızda bu son yüz yıllık dönem çok detaylı anlatılmaz.
Hiç güzel bitmedi. Bitmesini bırak her şey yarım kaldı. Arkadaş damat ferit in topuklaması, ingilizleri ve yunanlıları sürmek, çatışmalar nerede. Hep durağan ilerledi dizi. istanbuldaki karakterlerin Hayatları da yarım kaldı. Yönetmen uzatmalıydı diziyi.
ilk olarak fragmanını görünce dizi yayınlanmadan heyecanlandım, yayınlanacağı günü beklemeye başladım..
trt'nin son dönemde yaptığı dizilere bakarsak - birilerini övme, yaranma, isim vermiyorum herkes biliyor o bir kaç diziyi - mustafa kemal atatürk'le ilgili, söylediği sözle ilgili dizi yapılması açıkçası hoşuma gitti ve şaşırdım biraz, malum trt'nin kimlere yaranmaya çalıştığını biliyoruz.
bunu belirttikten sonra devam edelim, yaklaşık 1,5 ay önce başladı 6 hafta devam etti, her hafta ikişer bölüm yayınlandı bir kaç gün önce 11. ve 12. bölümlerle final yapıldı..
genel itibariyle beğendim diyebilirim, emek verilmiş belli, dizinin müzikleri hele atatürk'ü gösterdikleri bölümlerde çalan ve nazan ile galip'in sahnelerinde verilen müzikler çok güzeldi..
şöyle bir hata var onu da düzeltelim, 2. haftasında yayınlanan 3. ve 4. bölümlerde istanbul hükümeti'nin itilafları yani ingilizleri bilerek oyalıyor gibi birşey lanse edilmeye çalışıldı bu tamamen yanlış, yani öyle bişey yok, birilerine yaranıcaz diye böyle saçma sapan yanlışlar verilmemeli, onun dışında genel itibariyle çok beğendim.
oyuncu ilker kızmaz, mustafa kemal atatürk karakterini elinden geldiğince iyi şekilde oynamaya çalışmış ben beğendim.. onun dışında halide edip'i canlandıran dolunay soysert'i de beğendim..
tüm bunların yanında halide edip adıvar, mehmet akif ersoy gibi önemli tarihi ve edebi kişiliklerin bir şekilde böyle dizilerde, çalışmalarda verilmesi önemlidir, bu isimler hemen hemen her türk vatandaşı tarafından bilinmelidir..
yine bir kaç şey de trt için diyelim,reklamsız tamamen dizinin yayında olduğu bölümler vardı eyvallah, güzeldi bunu belirtelim ama son bölümde 1 dakikalık bölüm için 10 dakikadan fazla olmak üzere 2 defa reklama girdiler, yani 20-25 dakika civarında reklam oldu, zaten milletin elektrik faturalarından dünyanın parasını kazanıyorsunuz, razı olan var bu durumdan olmayan var - ki bende razı değilim - 1 dakikalık bölüm için yarım saate yakın reklam olmaz..
herneyse, üstte de belirttim, elektrik paralarından alınan kesintiyle dünyanın parasını kazanıyorsunuz, ki razı değilim de dedim, biliyorum razı olmayan çok insan da var. birilerine yaranmaya çalışan yapımlar değil de '' ya istiklal ya ölüm '' de olduğu gibi en azından doğru düzgün bişeyler yapmaya çalışın da milletten gelen parayı hakedin..
ha şunu da belirtelim; göktürk de bizim, osmanlı'da, timur da bizim, atatürk ve türkiye cumhuriyeti'de.. osmanlı'nın 14. ve 15. yüzyılı nasıl zirveyse 17, 18 ve 19. yüzyılları gerilemedir, çöküştür, yani diyeceğim o ki rezil rüsva geçen son dönemi birilerini yalıycaz, birilerine yaranıcaz diye sağda solda başka dizilerde ballandıra ballandıra anlatmanıza gerek yok..
tarihi doğru şekilde anlatmayı az biraz başarabildiğiniz farklı yapımlar yapabilmeniz dileğiyle diyerek bu entryimi burada bitireyim..
Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 97’nci yıl dönümü, TRT ekranlarındaki özel içerikli yayınlarla coşkuyla kutlanacak.
“Ya istiklal Ya Ölüm” özel yayınıyla TRT 1’de
istanbul’un itilaf devletlerince işgalinin yaşandığı 16 Mart 1920 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihi arasındaki altı haftalık tarihsel süreci anlatan TRT 1’in ses getiren dizisi “Ya istiklal Ya Ölüm” özel yayınıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda saat 23.30’da TRT 1’de izleyiciyle buluşacak. “Ya istiklal Ya Ölüm”ün kahramanları, mücadeleci kişilikleriyle işgale karşı direnip vatanı nasıl savunduklarını gözler önüne serecek dizi, Millî Mücadele ruhunu bir kez daha ekrana taşıyacak.