şu an ekrandan okurken veya kendi içimizde tekrar ederken 4 adet kelimeden ne kadar ileriye götürebilsek de, o cümlenin söylendiği o tarih, o koşullar, o zaman içerisindeki etkisi ve derinliğinin yanına bile yaklaşamayacağımız, o cümleyi özümseyip istiklal için canını veren, bu vatanı kurtaran binlerce türk insanına ancak, uçak penceresinden yeryüzündeki insanlara bakmaya çalışmak gibi bakabildiğimiz söz öbeği.
bazı cümleler vardır, ancak bir kere söylenir. sadece bir kere anlatmak istediğini, vermek istediği duyguyu karşıya aktarabilir. ve o cümleler, sadece ilk söylendiği anda en görkemlidirler, en çok etkilidirler. işte bu da onlardan biridir.
şimdi okunduğunda tüylerini diken diken ediyor insanın, varın söylendiği anda ne etki yarattığını siz hesaplayın.
ulu önder'in bu millete olan inancını, boyun eğmezliğini açıklayacak en net yargıdır.
ayrıca ali kınık'ın da aynı isimli bir şiiri vardır:
--spoiler--
Ey milletim,ey o şehirler,köyler!
Bir Yemen türküsü,artık ne söyler?
Onurumuz kaç kez çiğnendi beğler?
Kapımıza dayanıyorsa zulüm,
Başka yol yok,YA iSTiKLÂL,YA ÖLÜM!
Üçbin yıldır böyle mazlûm olmadık
Harp kaybettik,esir düştük,yılmadık
Biz,tarihte böyle sefil ölmedik
Neden sessiz,neden boş sağım-solum?
Başka yol yok,YA iSTiKLÂL,YA ÖLÜM!
Gök mü çöktü,dinim,törem bozuldu
Yer mi bastı,bebeklerim ezildi?
Hangi destan savaşmadan yazıldı?
Rahat değil,doğru olmalı yolum
Başka yol yok,YA iSTiKLÂL,YA ÖLÜM!
Bomba altında bir türbe..unutma!
Onbir asker,onbir torba..unutma!
Mazlum sensin,ve bir zorba..unutma!
Ben bu muydum,böyle mi olsun hâlim?
Başka yol yok,YA iSTiKLÂL,YA ÖLÜM!
Şu toprağa küfrederek basan var
Hain desen,işbirlikçi desen,var
Köpek gibi,bir kemikle susan var
Susacaksa,kökten kopsun şu dilim
Başka yol yok,YA iSTiKLÂL,YA ÖLÜM!!!
--spoiler--
Büyük bir taarruza hazırlanan yunan kuvvetlerinin cephane sevkiyatında kullandıkları çok önemli bir demir köprünün atılması görevi ile görevlendirilen yüzbaşı nejdet ve sekiz arkadaşının macerasını anlatan bir kurtuluş mücadelesini konu alan, 1949 yapımı, Turgut Demirağ imzalı bir Sadri alışık filmi. Usta aktör bu filmde çakır rolü ile izleyenlerin karşısına çıkmıştı. Diğer oyuncu kadrosu ise kadri eroğan, oya sensev, settar kömürcü, Cahit ırgat, Orhon m. Arıburnu, muzaffer tema, atıf kaptan, kemal emin bara, Münir Ceyhan, cemal erel, ayten kavalı bulunmakta.
türkiye gençlik birliğinin tam bağımsız türkiye uğruna kendi bedenlerini ateşe atışlarının ifadesi olan ulu önder mustafa kemal'in veciz sözü. kefenleri giydik geliyoruz.
bugünlerde yavaş yavaş anlamını yitirmeye başlayan sözdür. birileri konferanslarda kanuniden,fatih sultan mehmet'ten bahsediyor ama mustafa kemal atatürk'ün adını bile ağzına alamıyor. yazık..
cesareti simgeleyen bi sözdür. çaresizlik içinde çare üretmektir. mustafa kemal atatürk'ün bulunduğu beyanların izinde gidebilseydik herşey atamızın istediği gibi bi statüde olabilirdi..