Eski zamanlarda "alayını döveriz hehey" havası cıvası ile pazarlanan, Muay thai, boks gibi dallara kıyasla yumuşak çalışılan Güney Çin kung fu'su.
(bkz: short fist)
WT versiyonu Leung Tinv kökenlidir ve hararetle uzak durulmalıdır.
VT versiyonu ise WTye göre daha etkilidir ama ülkede pek yok. Sifu Göksel burada iyi bir isjm olabilir ama o bile bir BJ, MMA, muay thai değildir.
ip man film serisiyle az olan ünü tüm dünyada artmıştır. Yukarıdaki yazarın yazdığı gibi, açılan 5 spor salonundan 4 ü bu savunma sanatını bildiklerini ve öğrettiklerini idda eder. Ancak öğretebıldıkleri 10 seviyeden 3 tür.
Vücuttaki adrenalin ve nor adrenalin seviyelerini yükseltmeyen tek savunma sanatıdır. Aslında hormonal açıdan bakarsak diğerlerinin hepsi saldırı sanatıdır da wing chun savunma sanatıdır.
iyi bir kurs bulamadığınız takdirde internet üzerinden olan kurslardan yararlanmak sizin için daha iyidir.
Omuz kasları ve yan kol kaslarını geliştirme ana unsurlardandır. Ön kol kaslarına yüklenmeyin, ilerledikçe hızınızı arttırmaya engel unsurlardan biri haline gelir ön kol kasları.
Evet arkadaşlar çinliler rastgele konuşur onlarda yana yana gelince sırıtmayan her ses kelimedir ve bu kelimelerin çoğu bir dövüş sporuna isim olmuştur.
kung funun alt türlerinden biridir. ip chun olarak da anılır. ip man ile meşhur olmuş bir dövüş sanatıdır.
genelde kadınlara öğretildiği için kadın dövüş stili yakıştırılması yapılsa da pek doğru bir görüş değildir. nitekim ip man filminde de benzer bir sohbet geçmekte, akabinde bu şekilde düşünen arkadaşların fikirleri yine ip man abimizin maharetli elleri tarafından değiştirilmektedir.
"Ama suratınıza hafif eli değdiğinde, acımadı değil mi? Diye soran adamlarla veriliyor bu ders haberiniz olsun." diyen arkadaşım, bak sana o anda verilmek istenen ve öğretilmek istenen olguyu sen anlamadıysan o senin kişisel sorunun, ne istiyordun ki sen, hocan gelsin ağzınla burnunun yerini değiştirsin, bacaklarını eline verip tamam bu günlük ders bitti aha bu da çenen, bunu mu istiyorsun (yapar bak). Ayriyetten hangi stili kullanıyorsan kullan ama asıl mesele hangisini kullandığın değil nasıl kullandığındır yani biraz zekâ ile alakalıdır, sende ki low level ise yapacak bir şey yok temiz dayak yersin zaten.
işe yararlığı hakikaten şüpheli dövüş sanatıdır. Boks, muay thai gibi güç yaratamıyorsunuz darbelerinizde, yer dövüşü ise sonradan eklemedir, iP MAN ile hiç alakası yoktur, çünkü onun zamanında, wing chun içinde, yer dövüşü hiç öğrenilmemiş ve öğretilmemiştir.
sonradan eklemedir. bunun yerine hakiki yer dövüşü olan BJJ, judo, güreş, sambo gibi dallar tercih edilmelidir.
Yani, ayakta en ideal dal değildir, asla da olmamıştur.
Yerde en ideal dal değildir, zaten kendisine ait orijinal bir yer dövüşü de hiç olmamıştır.
ama;
keyiflidir
hareket olsun, yeni insanlarla tanışayım diyorsanız; bu anlamda işe yarar.
irice bir insansanız ve karşınızdaki kişi hem zayıf/güçsüz hem de dövüşmeyi bilmiyorsa, ancak bu durumda dövüşsel katkısı da olabilir.
ilaveten, öğrencilerini çok öperler bunun hocaları. 3-4 ayda bir, ücreti Euro üzerinden hesaplanan seminerlere girmeden "yükselemezsiniz". Belli bir zaman sonra özel ders almadan "yükselemezsiniz". 1 TG almak, sadece 1 TG almak, yani 12 SG'den sonra yükselmek; organizasyondan organizayona değişmekle beraber, aşağı yukarı 3000-5000 Lira bandındadır.
uzun boylu ve öküz gibi kalıplıysanız, wing chun'u küçümseyen, sokakta egosu tavan yapan her piçi rahatça sikebilirsiniz. kursuna gidecekseniz adam akıllı bir hocadan öğrenin. binlerce tl olsa da fiyatı...
Türkiye'de bu işin kompedanı, Almanya'da polis teşkilatına dahi ders veren Salih Avcı'nın öğrencisi Mustafa şahin hoca birkaç sene önce Avcı'dan ayrılıp kendi okulunu kurmuştur. neticede sistem aynıdır. merkez istanbul'da olup sürekli il il dolaşıp seminerler düzenlenmektedir. etkili bir dövüş tekniğidir. uzun zamanlar kollarımızın kavallarımızın çürük içinde ağrımasına sebep olmuş, boyun-kafa kilitleri çalışılırken gözlerimizde renkli ışıklar yanıp sönmüştür.
not: ben de wing tsun öğrenip yazarın ağzını burnunu kırarım deme. bu garip aynı zamanda gerçek vuruşlu ve psikopat tıynetli bir karate stili olan ashihara çalışmış, tekvandoda mütevazı bir bölge madalyasını duvarına asmıştır.
türkiye'de hakkıyla öğretilemeyeceğini düşündüğüm savaş sanatıdır. çünkü hiçbirini filmlerdeki gibi yapan hocalar ve öğrenciler yoktur türkiye'de. bugüne kadar böyle oldu. bir sürü prosedür uygulanır, ısınma yapılır, malzeme aldırılır, hareketler öğrenilir. ama felsefe ve pratik sıfıra sıfır elde var sıfır. mma ile uğraştım oradan tecrübeliyim türkiye'deki dövüş sporları eğitimi konusunda.
Kısaca açıklamak gerekirse WT dört prensibin beş mesafede uygulanmasıdır. Bu dört prensip şu şekilde sıralanabilir:
1- Yol boşsa ilerle. WT dövüşçüsü rakibi arasına bir engel yok ise aradaki mesafeyi uygun bir silah kullanarak kapatarak rakibine ulaşır.
2- Yapışık Kal. WT rakip ile teması mümkün olduğunca çabuk sağlamayı ve bunu korumayı öğretir.
3- Gücün karşısında durma. WT öğrencisi kendine uygulanan gücün önünde durmak yerine, yoldan çekilip bu gücü kendi lehine kullanmayı öğrenir.
4- Takip et. WT dövüşçüsü rakibi geri çekilirse onu takip etmeyi, rakibine fırsat vermemeyi öğrenir.
Bu dört prensip aşağıda sıralanan beş dövüş mesafesinde uygulanır:
1- Tekme mesafesi.
2- Yumruk mesafesi.
3- Diz, dirsek ve kafa mesafesi.
4- Tutma, burkma ve atma mesafesi.
5- Yer dövüşü. Ayakta yapılan tekniklerin sırtüstü hale uyarlanmışıdır. Yerdeki saldırılara ve kilitlemelere karşı teknikler içerir.Yer dövüşü WT kökeninde olmayan sonradan geliştirilmiş bir tekniktir.