w q x harflerinin alfabeye eklenmesi

entry17 galeri1
    1.
  1. bu duruma karşı çıkan insanların kullandıkları alfabeyi sorgulamadan sahiplendiklerini gözler önüne seren durumdur. ki kullanılan alfabe latin alfabesidir türklük ile de alakası yoktur. ayrıca bu durum çağdaş kafaların muhafazakarlaştıkları noktalardan biridir.
    2 ...
  2. 2.
  3. latin alfabesinin türklük ile ilgili olmadığını düşünen yazar söylemi. latin alfabesi türkçeye uyarlanırken türkçedeki ses değerlerine uygun her harf alfabeye alınmıştır. türkçe'de w,q ve x harflerini karşılayacak kelime yoktur ki alfabeye alınsın. burada önemli olan türkçe'nin kullanışlılığıdır. bir tek e harfi ile ilgili bir problem var o da bu başlıkta incelenemez zaten.

    --spoiler--
    ki kullanılan alfabe latin alfabesidir türklük ile de alakası yoktur.
    --spoiler--

    ana fikir: bilgisayar gavur icadıdır. türklükle de alakası yoktur. computer demeliyiz.

    (bkz: salak yemin ederim gerizekalı bu çocuk ya)

    düzeltme: yazım yanlışı
    2 ...
  4. 3.
  5. w, q, x harflerinin alfabeye girmesi için can atanlar zamanında türk alfabesi oluşturulduğu için halen daha sitem duyarak, öfkelerini belli ediyorlar. peki bu harflerin kabul görmesinin nedeni nedir? nasıl bir kafa var bunlarda lan? ona sitem eden buna hayli hayli karşı çıkmalı mantıken.
    0 ...
  6. 4.
  7. ve apo istedi oldu eylemidir. bu paket kime yaradı? bi düşünün
    kürtler andımızı istemiyordu, apo istedi yaptılar.
    harfler özgür olsun dilimizi heryerde konuşalım, apo istedi oldu.
    türban dediler onu da rte ve ekibi istedi da oldu.
    paketten başka ne çıktı? demoqrasi?
    4 ...
  8. 5.
  9. sözkonusu olmayandır. türk alfabesi hala 29 harftir.
    1 ...
  10. 6.
  11. bu sesler için Türkçe karşılıklarımız varken gerek yoktur ama biz ne kadar gerek yok desek de dinleyen olmayacak. sanki halk değil dış kapının önündeki paspasız, fikrimizi soran yok.
    0 ...
  12. 7.
  13. son çare emolardan ve apaçilerden oy toplama çabasından başka bir şey değildir.

    (bkz: değil mi kanka)
    0 ...
  14. 8.
  15. Latin alfabesinden 3 harf çıkarmışlar olmuş sana türk alfabesi.

    Beyin bedava.
    2 ...
  16. 9.
  17. 10.
  18. resmiyete girmeyecektir fakat isimlerde kullanılabilecektir. ayrıca yeni yetişen nesil bu harfleri msn* vb. ortamlarda kullanmaktadır zaten. rahatsız olmaya gerek yoktur bu yüzden. kaldı ki türk alfabesi de değildir kullandığımız alfabe.
    0 ...
  19. 11.
  20. q harfinin son anda atatürk tarafından çıkarılmasını akla getiren başlıktır. herşey kanıtlarla, hatıratlarda belli. atatürk büyük harfleri yazmayı bilmiyordu. sadece harfin boyutunu artırıyordu. q harfinin büyük yazılışından haberdar olmadığı için Kazım Paşa (Özalp) ile bir diyaloga girer. k ve q harflerini büyüterek Kemal yazar. ve k harfinin büyük hali daha çok hoşuna gider. böylelikle q harfi sadece tasarıda kalır. (Çankaya, 1969, s. 440-1).
    3 ...
  21. 12.
  22. türkçemizi koruyalım diye yıllardır gençlere yırtınıp durmamızın sebebi olan harflerin, türkçenin katli suretiyle alfabeye eklenmesi işlemi.

    herşeyde köklü değişiklikler yapılırken, hala genele değil özele bakıyoruz ve ne kadar çok şey kaybettiğimizi ya da kaybedeceğimizi göremiyoruz. yazık...
    0 ...
  23. 13.
  24. Doğru olan uygulamadır. Şovenistler hemen saydırmaya başlıyor. E hadi bilgisayar firmalarına söyleyin de o harfleri çıkarsınlar klavyeden. Sonra götleriyle gülsünler bize.

    Türk alfabesi diye bir alfabe var ama şu an onu kullanmıyoruz. Latin alfabesini kullanıyoruz. Latin alfabesine girip çıkacak olan harflerle ilgili bırakın latinler kaygılansın.
    1 ...
  25. 14.
  26. klavyede zaten var diyen yazarlara; türkçede hangi kelime de var da, bir türkçe kelime yazarken kullanmamız gerekiyor acaba diye sormayı akla getiren yorumlara vesile olan başlık.

    mantığa bak... hakikaten beyin bedava.
    0 ...
  27. 15.
  28. elif be te se cim de eklenebilirdi.buna da şükür!
    0 ...
  29. 16.
  30. karşı çıkan insanların zamanında latin alfabesine de karşı çıktıkları görülmüştür. harfler zaten yeni nesilin yeri geldiğinde türkçeye girmiş yabancı kelimelerde kullandığı harflerdir.
    0 ...
  31. 17.
© 2025 uludağ sözlük