Ronevskaya mutsuz evliliğinin üzerine, oğlunu da kaybedince Paris'e gider. ikinci kez gönlünü başka bir adama kaptıran Ronevskaya onun da başka bir kadınla kaçması üzerine borçlarla kalır. bir süre sonra tekrar Rusya'ya dönme isteğiyle, kızını da alıp memleketine döner. döndüğünde Firs'in biraz daha yaşlandığını ama vişne bahçesinin hala eski güzelliğini koruduğunun, herkesi ne kadar özlediğinin farkına varır. borçlarından ötürü vişne bahçesinin satılacağı gerçeğini bir türlü kabullenemez. vişne bahçesi onlara göre Rusya'nın en güzel yeridir. Oyunun sonun da bahçeyi bir tüccar olan Lopahin satın alır, ağaçları kestirip yazlık ev yaptıracaktır. evi terkedip yeni bir hayata yelken açarlar. evde sadece Yepihodov ve Firs kalır.
aristokrasi vişne bahçesi'ni yeni dönem kapitalizme satıp çekip giderken, malikanede birini kitli unuturlar. o da eskide kalmış uşak firs'tir.
acı yüklüdür. aristokrasiye elveda demenin göstergebilimsel anlamı burada yoğunlaşır.
ibb şehir tiyatroları tarafından ortaya koyulan muhteşem bir uyarlama... nefis kostümler, nefis oyunculuklar, hepsini geçtim harika esprilerle dolu, muhteşem bir eser... Yönetmen Ali Taygun ve kostüm tasarımını gerçekleştiren Canan Göknil'e teşekkürler....
yeditepe üniversitesi tiyatro kulübü oyuncuları tarafından, engin alkan yönetiminde 11 nisan'da yeditepe üniversitesi'nde, 13 nisan'da kıbrıs odtü'de sergilenecek oyun. ayrıca yutk'nın bu yıl üniversiteler arası tiyatro festivaline katılacağı oyundur.
Vişne Bahçesi, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çözülüşüne ve çöküşüne tanıklığa çağırıyor. Çağın ekonomik gelişmeleri ve toplumsal istekleri karşısında yok edilen doğanın da anlatıldığı Vişne Bahçesi, değişim denilen sürecin sorgulanışını sunuyor. Rus edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ismi Anton Çehovun yazdığı, Engin Alkanın yönettiği oyunda; Hümay Güldağ, Aslı Nimet Altaylar, Berna Adıgüzel, Zafer Kırşan, Engin Alkan, Emre Şen, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Murat Üzen, Selin Türkmen, Erhan Abir, C. Ahhan Şener, Çağlar Polat, Samet Hafızoğlu, Abdullah Topal, Başak Erzi - Zeynep Ceren Gedikali, Destan Batmaz rol alıyor.
bir eserin günümüze uyarlanması, o eserin tümüyle günümüz şartlarına göre yeniden yorumlanması ile mümkündür ki geçmişte, ahmet vefik paşa'nın moliere'in cimri'sinden uyarladığı 'pinti hamid' adlı oyun bunun başarılı bir örneğidir.
son zamanlarda tv dizisi olarak yeniden uyarlanan, reşat nuri'nin 'aşk-ı memnu'su da aynı başarıyı elde etmiştir.
ancak, siz tutar da, 19.yüzyıl rusyası'nda aristokrat bir ailenin uşağını canlandıran oyuncunun kulağına walkman takıp seyircinin karşısına çıkarırsanız, bu anton çehov'un 'vişne bahçesini' farklı bir yorumla sunmak olmaz, eserin sahibine saygısızlık olur. dahası kendinizi bu işten az-çok anlayanların gözünde gülünç duruma düşürürsünüz.
anton çehov'un yazdığı şu anda şehir tiyatrolarında izlenebilen oyun. konu olarak rus aristokrasisinin çöküşünü bir aile üzerinden anlatıyor.
şahsen kostümleri ve oyunculukları çok beğendim. büyük bir emek harcandığı belli. ancak, oyun hayatımda izlediğim en "durağan, yavaş akan (hatta akmayan desem haksızlık yapmış olur muyum?) oyunlardan biriydi. bir oyunun "yavaş" olmasının onun kötü olduğu anlamına gelmediği, bunun üslupla alakalı bir durum olduğunu az çok biliyorum. ancak burada farklı bir "yavaşlık" vardı, hani izleyiciyi içine çekemeyen türden bir yavaşlık.